8 jaar word je vandaag lieve zoon van ons. Jij was diegene die mij voor het eerst mama maakte en wat heeft dat mijn leven drastisch verandert. Al 8 jaar samen met rollercoaster Lucas, want het leven met jou is net een rit in een rollercoaster. Je vertrekt traag naar een hoge top en dan ga je met snelle vaart naar beneden, weer naar boven, naar beneden, over kop, schuin, even vertragen en weer opnieuw, keer op keer. Lieve zoon wat zorg jij voor een dynamiek in mijn leven. Geen dag is saai met jou.

Een zoon met talloze talenten en vele capaciteiten. Ontwikkelen doe je met grote sprongen, een hele tijd sta je stil en dan hopla kan je plots iets waar anderen weken op moeten oefenen, jij doet het dan alsof het niets is. Oefenen staat niet in je woordenboek, jij kan iets of je kan het niet. Dat is met alles zo, met rekenen en leren lezen, met zwemmen en leren fietsen, met sporten en sociaal zijn, … Toch hoefde je 1 sprong nooit te maken. Op je 14.5 maand werd je voor het eerst grote broer, jij weet natuurlijk helemaal niet meer dat je ooit enig kind bent geweest en 1 ding heb je altijd in je gehad, het écht zorgzame grote broer zijn. Je kan je zusje verschonen, je speelt met je broers, je troost wie daar nood aan heeft, je kleed Victor aan, … Je doet het bijna allemaal zonder dat ik het zie en komt het dan trots vertellen.
gewoonwij-lucas-verjaardag-8-jaar-2

Als ik een helpende hand nodig heb dan hoef ik jou maar even te roepen. Een licht aansteken, deur open houden, tafel klaar zetten, de was oversteken, de afwasmachine legen, stofzuigen, koken, even snel een pyjama voor je zus halen als ik met haar bezig ben, … Het maakt allemaal niet uit, jij doet het met de grootste lach op je gezicht.
Of wat dacht je van beleefd zijn. Dank u en alsjeblieft of vrijwillig de deur openen voor anderen. Iets oprapen als iemand iets laat vallen. Je hoeft de persoon niet te kennen, jij doet het volledig uit jezelf.

Vandaag ben je jarig en krijg je van ons een voetbal, een voetbalshirt en sweater met je naam op en keeperhandschoenen maar eigenlijk hoef je dat niet. Jij bent blij met alles, al zou ik je een paar sokken geven, ‘Liever warme voeten buiten dan speelgoed.’ zeg je dan.

Maar naast al die pieken zijn er ook veel dalen. Crisissen waarbij je van de wereld verdwijnt maar waarin ik je elke dag zie groeien. Steeds vaker kan je net voor je ontploft aangeven dat je uit de situatie moet en rust nodig hebt, als we dat direct doen dan kalmeer je vanzelf en kan je jezelf perfect onder controle houden. Wat een verschil met toen je 2 was en meer dan 16 crisissen per dag kreeg.
Toch kan je ook heel koppig zijn, lessen die je niet wil doen, gebeuren ook niet. Krijg je je zin niet dan kan je heel erg boos zijn. Je kan ook té enthousiast zijn waardoor er vaak iets omgestoten wordt. Daar kan je eigenlijk helemaal niets aan doen.
gewoonwij-lucas-verjaardag-8-jaar-1

Maar de grootste uitdagingen zijn de loopings in je ontwikkeling. De ene dag kan je super goed rekenen tot 100 en reken je de moeilijkste sommen uit en de dag erna is het huilen omdat 20-12 niet wil lukken. De ene dag lees je de moeilijkste woorden maar de dag erna kan je ‘ik’ en ‘beer’ amper nog lezen. Kop noch staart krijg ik er aan en wat is dat een uitdaging, want ja ik weet dat je af en toe ook gewoon doet alsof je het niet weet omdat je koppig bent, maar veel vaker weet je het echt niet, het verschil zien is niet altijd even makkelijk.

Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengt. Elke dag weer is een uitdaging maar ook een feest met jou, wat kijk ik uit naar alle volgende jaren. Jaren samen met rollercoaster, eigenwijze, standvastige, lieve, warme, knuffelige, stoere, koppige, grappige, leergierige, … Lucas.

Lieve rollercoaster Lucas, een hele gelukkige verjaardag van mij maar ook van je papa, broers en zus! Dit is jou dag, geniet er van!

*Foto’s genomen door Joshua D’hondt Photography

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!