Advent, een prachtige tijd in het jaar. 24 dagen intens aftellen naar de geboorte van Jezus. Dit jaar doe ik dat samen met 23 andere bloggers. Fleur van Miz Flurry bedacht een super leuke adventskalender waar we dus met 24 bloggers aan deelnemen. Elke dag schrijft 1 van ons een leuke activiteit om zo af te tellen naar Kerst. Gisteren was het aan Esmeralda van Save the mama en zij schreef een recept voor super lekkere witte chocolademelk, mmmmm! Morgen is het dan weer aan Shanna van kleine ontdekkers, zij zal meer vertellen over een seizoenstafel. Maar vandaag is het dus aan mij en mijn onderwerp werd klei.

Super blij met dit onderwerp want wat wij de voorbije dagen deden, was iets dat sowieso al in onze agenda stond. Ik ben al jaren niet meer tevreden met onze kerstboom. Hij zou nu al voor het negende jaar op rij hetzelfde zijn. Andere boom want we kopen elke jaar een echte, maar dezelfde slingers en kerstballen. Geen variatie. Ook dit jaar zou er wegens gebrek aan budget weer geen nieuwe versiering komen dus besloot ik het anders aan te pakken. Dit jaar wordt hij versiert met voornamelijk kinderknutsels. Nu ja, er hangen natuurlijk heel veel lampjes in want ik hou van lampjes en ook kerstballen, véél meer kerstballen dan anders en geen slingers.

Een paar dagen geleden gingen we aan de slag met de eerste kerstknutsels voor in onze kerstboom… Kerstknutsels van klei!

Wat heb je nodig?
– Klei uiteraard, wij gebruikten grijze klei uit action die aan de lucht droogt
– Uitsteekvormpjes bij voorkeur in kerstthema
– Rietje
– Deegrol
– (plastiek) messen
– Verf
– Verfborstels
– Glitters, véél glitters
– Een dienblad of wat anders om je kleivormen op te leggen
– Lintjes
gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-1 gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-8

Aan de slag!
Je begint met je klei te verdelen over je kinderen,  niet te veel zodat hij niet uitdroogt waardoor je hem moet gaan weg smijten. Je kan steeds klei bij pakken. Kneden maar! Hoe zachter je hem kneed des te minder scheuren krijg je bij het drogen. Daarnaast werkt het ook gewoon makkelijker zo’n klei die goed gekneed is.
gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-2

Vervolgens rol je met de deegrol je klei uit tot hij ongeveer zo’n 0.5 cm dik is.
gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-7

Nu kan je echt aan de slag gaan met de vormpjes. Steek vormen uit of snij zelf wat leuks uit de klei.
gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-3 gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-4

Vervolgens steek je bovenaan uit je vorm een rondje met je rietje, zo heb je een opening voor je lintje dat er straks aan moet.
gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-5 gewoonwij-aftellen-naar-kerst-advent-advenstkalender-klei-creatief-diy-6

Laten drogen tot ze hard zijn en dan aan de slag met verf. Ik deed voor elk kind wat verf op een papieren bordje. Hier moet je wel best snel zijn en wordt het een heuse knoeiboel, thans bij ons toch, maar ik heb dan ook wel een echte haat-liefde verhouding met glitters. De verf droog heel snel op de klei, maar aan dikke klodders heb je echt niets dus van zodra je klaar bent met schilderen op een vormpje moet je er direct glitters op doen. Even afschudden en te drogen leggen op een dienblad. Wees niet te zuinig op de glitters, het is Kerstmis! Laat het sprankelen en glinsteren!

Van zodra ze droog zijn, en dat is echt heel snel als je de verf niet te dik legt, doe je een lintje door het gaatje dat je maakte in je vormpje en maak je een knoopje zodat je de vormpjes in de kerstboom kan hangen.
Nog even je zelfgemaakte kerstversiering in de boom hangen en klaar!

Eenvoudig, goedkoop en ontzettend leuk! De kinderen vonden het fantastisch om te doen! En de glitters? Jah, daar heb je nog wel een paar dagen plezier van achteraf 😉

Benieuwd naar de andere activiteiten?

 Loading InLinkz ...

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!