Jaja, het is af! Eindelijk! Sinds 4 jaar is Lucas geleidelijk aan lego beginnen krijgen, veel te jong mee begonnen maar al snel werd het 1 van zijn favoriete speelgoed en niet veel later ook dat van Thibeau. In een mum van tijd hadden ze heel wat sets verzamelt en in een mum van tijd raakten er ontzettend veel onderdeeltjes kwijt. Gelukkig had hun papa nog een kleine verzameling uit zijn kindertijd waardoor we heel wat blokjes weer konden aanvullen maar al snel werd duidelijk dat het dweilen was met de kraan open. Alle sets en blokken zaten door elkaar in 1 grote bak waardoor spelen met lego vooral betekende, lego rond strooien.

Sinds 2 jaar krijgen onze kinderen dan ook zelden nog lego van ons. Er moest eerst een sorteersysteem komen en dan konden ze weer gaan verzamelen, echter kwamen we nooit op een goed systeem. Het kon niet in onze living staan, het zou teveel plaats innemen en boven kon niet want Victor zou al snel stikken in een klein blokje. Tot dit jaar… Victor is bijna 3 en stopt niet meer te pas en te onpas dingen in zijn mond dus het kon perfect in hun kamer staan. Nadeel blijft dat de kamer nu echt stampvol staat met nog een 70 cm doorgang tussen kleerkast en lego kast en tussen de bedden en de lego kast nog geen halve meter. Maar wat zijn wij enthousiast!

Hoe? Wat? Waar? Waarom?
De kast is volledig zelf uitgetekend. We besloten met platte A4 formaat bakken van action te werken. Dezelfde bakken als in onze thuisonderwijskast en knutselkast staan. Volgens mij hebben we er inmiddels zo’n 75 in omloop. Het zijn handige bakken en ze leken ons ideaal van formaat, zeker met oog op de toekomst. Wij zijn geen mensen die lego per set houden, lijkt ons ook helemaal niet leuk voor onze kinderen. Ze spelen nogal graag met auto’s in een kasteel en een ruimteschip dat land op de racebaan, die fantasie van hen afnemen zou echt jammer zijn.

Dus een kast op maat van die bakken… Al snel tekenden we wat uit, een speelstuk waar ze met 2, al snel met 3 en later met 4 aan zouden kunnen spelen. Op hun hoogte en dus groot genoeg. De kasten moesten open zijn zodat de bakken er langst twee kanten uit kunnen en zodat ze ook ver genoeg uit elkaars buurt kunnen blijven, maar toch allemaal aan alle spullen kunnen. Echter zou dat op de hoeken van de kast niet mogelijk zijn omdat we met 4 losse kastdelen zaten om het boven te krijgen. Op de hoeken hebben we dan 1 legplank voorzien zodat ze daar hun grote bouwwerken kunnen zetten als ze er tijdelijk niet mee willen spelen maar ze toch nog niet willen afbreken. Soort van tentoonstelplaats.

Daarnaast wilde ik ook niet dat ze elke keer ergens onder of over moesten kruipen om aan de andere kant van de kast te komen maar toch een optimale benutting van de kast. Er moest dus een openklapbaar stuk zijn of zo iets. Uiteindelijk bedachten we dat er vingers tussen zouden terecht komen en het veel te leuk zou worden om open te doen en dan kei hard toe te laten vallen. Het werd dus een volledig los tussenstuk met sterke magneten.
En als laatste wilde ik geen vastgelijmde lego bouwplaten bovenaan maar ik wilde ook niet dat alles er af zou vallen want dat zou voor frustraties zorgen. Dus maakte mijn handige wederhelft er een klein opkantje aan. Niet te hoog zodat het niet stoort tijdens het spelen en toch hoog genoeg dat er niets af kan schuiven.

Het sorteren zelf viel beter mee dan gedacht al gingen er toch heel wat uurtjes in zitten. Voorlopig werd alles gesorteerd op kleur, speciale blokken, doorschijnende blokken, mannetjes, treinsporen, treinonderdelen, wielen, auto onderdelen, de plannetjes, … Dus nog niet teveel details, er zijn nog wat vakjes open waar bakken kunnen staan maar ook niet zo heel veel. Ik ben er niet 100% tevreden van want van bijvoorbeeld zwart, wit, rood, … zijn er echt heel veel blokjes en daar iets in vinden in nog steeds een uitdaging maar ten opzichte van wat het was zullen we maar niet klagen zeker 😉

Ze kregen de kast met Sinterklaas (bij ons vorige zaterdag) en ze bouwen er op los. Echt het is niet te verwoorden hoeveel ze bouwen. Kasteel, vliegtuigjes, restaurant, auto’s, … Ze hebben echt al uren plezier gehad, spelen samen zonder ruzie, leren bij, genieten, … Het doet hen echt deugd. Het was de maand werk die we er aan hadden meer dan waard!

Hoe ziet dat er nu in het echt uit?
gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-1

gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-3 gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-2

gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-8 gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-6

gewoonwij-handwerk-kast-lego-sorteren-sorteersysteem-bouwen-4

Hebben jullie ook een lego sorteersysteem? Hoe ziet dat er uit? Nog tips voor ons?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!