Nog 12 dagen tot Kerstmis, tijd voor een klein vreugdedansje terwijl je glitters rondstrooit! Volledig los gaan met andere woorden! En dat is ook te merken tijdens onze lessen. Sinds 1.5 week zijn we hier volledig in kerstmood en knutselen we er op los. Bijna elke dag knutselen we nu. Geen paniek ze doen ook wiskunde, taal en spelling, allemaal zelfstandig want onze webshop draait op volle toeren, maar het gaat prima. Laat de bestellingen maar komen want de kinderen vinden het werken op deze manier zoveel leuker en vliegen er door! Ik ben dus super goed gezind en trappel dansend verder. Jammer maar helaas moeten het aantal posts op de blog er wel bij inboeten maar volg gerust op facebook om niets te missen!

Maar bon… Kerstknutsels dus. Ik ga jullie geen lang en breed stappenplannen geven, ze wijzen zichzelf uit maar jullie kunnen er vast wat mee. Ik smijt ze hier allemaal door elkaar voor jullie neer. Van kleinste kleuter tot knutsels voor kinderen die in het zesde leerjaar zitten. Ik weet het, mijn oudste is 8 maar Bethlehem nabouwen was dan ook wel wat boven hun niveau 😉

Misschien volgt er nog wel een blog want ik denk niet dat het kerstknutselen al over is.

Kerstkransen knippen
Deze kwam ik tegen op facebook met de uitleg ‘Blad dubbel vouwen, knippen en omplooien.’ Geloof mij… Zo simpel was het niet 😉 Er kwam 1 extra stap bij, nu niet dat het moeilijk is hoor.
Je neemt een groen blad en plooit deze over de langste lengte dubbel, dan plak je de open kant dicht met plakband. Vervolgens ga je repels knippen van ongeveer 1 cm uit elkaar over de hele lengte van het blad, knip het blad niet door! Klaar? Omplooien en de uiteinden met elkaar verbinden zodat je een mooie cirkel krijgt. Versieren naar wens! Wij hebben met kerstponsen figuurtjes geponst en er op gekleefd en de stukken waar we in hadden geponst (wat een woord ook) hebben we als slingers gebruikt, nog een strik (of hartje of wat dan ook er bij) en je bent er bijna. Touwtje er aan en klaar!

Bethlehem bouwen
Oké, aan deze hebben jullie misschien niet zoveel want ik maakte deze met huisjes uit een oude zonnestraal van vroeger, véél vroeger. Misschien zijn er wel huisjes te vinden via google of ga gewoon lekker zelf tekenen, dan heb je pas een uniek stuk!
We knipten de huisjes uit en puzzelden ze in elkaar, dat was eigenlijk wat te moeilijk voor onze jongens dus dat in elkaar puzzelen deed ik. We schikten al onze huisjes, mannetjes, boompjes, … op een groot stuk stevig karton en kleefden ze vast. Vervolgens smeerden we overal een laag lijm en strooiden we er zand op. Nog een paar stenen er tussen om het plaatje compleet te maken en klaar!
We hadden nog plaats over gelaten op ons karton om een kerststal te maken maar die werd uiteindelijk niet gemaakt uit karton maar uit een glazen bokaal.

En zo komen we bij onze kerststal gemaakt met een glazen bokaal
Ook hier gebruikte ik prentjes uit een oude zonnestraal maar prentjes als deze vind je echt super gemakkelijk via google.
Je neemt een grote glazen bokaal en smeert deze in met lijm. Hierop kleef je een stuk bakpapier (dat heb ik niet in huis dus ik nam bruin inpakpapier van ikea) waaruit je een rechthoek hebt geknipt (je stal opening). Vervolgens smeer je weer wat lijm en kleef je Maria, Jozef, Jezus, … in de stal en kleef je verder ook wat bomen, schapen, … op je bokaal. Bovenaan werk je af met stukjes stro of gele repels papier (het dak). Nog een mooie ster in het midden boven Jezus en je bent klaar met lijmen.
Voor de afwerking doe je wat zand in de bokaal en zet je er een klein glazen potje in waarin je een kaarsje kan zetten. Wij gebruikten voor de veiligheid zo’n theelichtje op batterijen.

https://www.instagram.com/p/BN7XK6-D_bX/?taken-by=gewoon_wij_thuisonderwijs

Schattige sterretjes
Ideaal voor een eerste kleuter of zelfs voor peutertjes. Ik maakte ze met een patroon uit dopido maar teken gerust zelf leuke sterretjes met een lief gezichtje. Deze laat je met waterverf geel schilderen. Vervolgens kleven ze er nog wat gele propjes crêpepapier op en klaar! Schattig niet?
gewoonwij-creatief-knutselen-kerstmis-23

Kerststal op papier
Zoek enkele leuke prentjes op google van Jezus, Maria, Jozef, de 3 wijzen, … en knip ze uit. Kleef ze op een bruin blad samen met wat uitgeknipte bomen, schapen, … Bovenaan kleef je gele repels papier en een ster en je kerststal op papier is snel en makkelijk klaar.

Kerstboom versieren
Wederom… Een knutselwerkje uit een dopido maar hé, ook hier kan je gerust zelf een kerstboom tekenen. Groene waterverf om de boom van een mooie groene kleur voorzien en dan geef je je eerste kleuter of peuter een boel leuke spullen in kerstsfeer en je laat ze helemaal los gaan! Het resultaat is super leuk en mooi!
gewoonwij-creatief-knutselen-kerstmis-26 gewoonwij-creatief-knutselen-kerstmis-28

Grappige wiebelsneeuwmannen
Deze zijn écht heel erg leuk! Je begint met een grote cirkel op een wit blad. Deze kan je makkelijk tekenen met een passer. Knip hem uit en vouw je cirkel doormidden. Vervolgens ga je ongeveer een cm uit elkaar knippen afwisselend aan de open en gesloten kant van je gevouwen cirkel (zie foto’s). Hoe dichter je op elkaar knipt des te harder gaat je sneeuwman wiebelen als hij af is.
Daarna knip je nog een kleiner wit rondje uit voor het hoofd en knip je naar wens een hoed, sjaal, armen, voeten, … uit in kleurtjes en vormen die je zelf kiest. Ik kleefde zelf propjes als knopen op mijn sneeuwman, Lucas deed dat ook maar Thibeau die tekende ze dan weer. Je werkt hem met andere woorden helemaal naar wens af.

Kerstboomhangers met zelfklevende mozaïek
Men neme een setje gekocht in action en gaat aan de slag 😉
gewoonwij-creatief-knutselen-kerstmis-2

Kerstboomhangers met glitters
Die maakten we eerder al en alles hierover kan je hier lezen.

Zelf kerstkaarten maken
Hier kan je de onze bewonderen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!