Onze kinderen kennen ons adres vanbuiten, maar als je hen vragen stel over andere landen dan kunnen ze zich niet voorstellen dat er meer landen zijn dan België en Italië (tsjah, daar gaan we steeds op vakantie). Zelfs het besef dat er meerdere gemeentes zijn dan enkel de onze is voor hen moeilijk dus vond ik het hoge tijd om dat eens te gaan visualiseren voor hen.

Ik zag het een aantal jaar op pinterest passeren en nu ik er wat mee wilde doen vond ik het natuurlijk niet terug. Dan maar zelf wat verzinnen.

Wat heb je nodig?
– 7 verschillende kleuren papier
– prenten van de aarde, continenten, Europa, België, provincies, gemeente, je huis, je adres
– stiften, kleurtjes, pen, … wat je maar wil
– wit papier
– lijm
– schaar
– passer
– splitpen
– perforator

Aan de slag!
Eerst teken je met je passer op elk gekleurd blad een cirkel. Belangrijk is dat elke cirkel net iets kleiner is dan de vorige die je tekende, zorg er dus voor dat je echt groot genoeg begint bij je eerste cirkel.
Op de grootste cirkel laat je je kind de vraag schrijven ‘Waar woon ik?’ en je laat hen die cirkel versieren naar wens. Leuk is natuurlijk als ze wat tekenen dat past bij de vraag maar dat hoeft natuurlijk niet.

Op de tweede cirkel kleef je de prent van de aarde. Als je het wat moeilijker wil maken dan kan je er een papiertje op kleven dat een soort van ‘flapje’ wordt. Hierop kan je dan schrijven wat een planeet is, hoeveel planeten er zijn of nog andere informatie die je wil dat je kinderen weten.

Vervolgens werk je zo verder tot alle cirkels klaar zijn. Uiteraard in de juiste volgorde:
aarde – Europa – België – je provincie – je gemeente – je huis/adres

Klaar?
Oké, tijd om de cirkels te gaan bundelen. Je maakt in elke cirkel bovenaan een gaatje met de perforator en stopt de splitpen er door.

Eenvoudig, leuk resultaat en vooral heel leerrijk!

Oh ja, wij keken tussendoor ook nog filmpjes op schoolTV.nl over de aarde en dergelijke!

Ons Waar woon ik?-bundeltje ziet er nu zo uit:

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!