3 jaar geleden was Lucas diegene die bij elke overgang ging huilen en met elke overgang bedoel ik ook echt ELKE overgang. Verschonen, eten, drinken, kledij aandoen, iemand dat binnen kwam, iemand dat buiten ging, zelf weg gaan, in bad gaan, tv die aan ging, tv die weer uit ging, ik die naar het toilet wilde, ik die me wilde aankleden, … ELKE overgang!

FLASH BACK! Want ja, sinds enige tijd gaat het van kwaad naar erger tot we op het punt zijn beland nu met Victor dat hij voor elke overgang gaat huilen… Ik moet elke niet meer verduidelijken vermoed ik?

Toen hebben we dat opgelost met pictogrammenschema’s voor elke routine en elke overgang. ‘Ja maar je moet niet alles gaan visualiseren want dan worden ze er afhankelijk van.’ kreeg ik steeds te horen en ook nu weer wordt mij ten stelligste afgeraden van dat te gaan doen maar raad eens, onze oudste heeft het al enkele jaren niet meer nodig dus het komt nu vast ook wel weer goed.

Ik heb het dagen en weken uitgesteld. Wat een moeder ben ik eigenlijk? Ik weet perfect wat mijn kind kan helpen en ik doe het niet. Waarom niet? Wel, toen Lucas 3 jaar was, was er enkel Thibeau en die was toen 2. Visualiseren was toen heel eenvoudig. Heel het gezin kon rond die perfecte structuur functioneren want eigenlijk hoefde niemand zich er naar aan te passen behalve wij als ouders. Nu ligt dat anders. Victor heeft twee oudere broers van 7 en 8 die ook naar die structuur moeten functioneren. Als zij niet exact doen wat er op staat dan raakt Victor in de war en zijn we terug bij het begin. We kunnen niet zomaar onze oudste kinderen dwingen om zo’n schema’s te volgen, daar winnen ze niets bij en ze hebben het ook niet nodig. Ik weet ook als ik Lucas dit nu ga opleggen hij wél afhankelijk gaat worden van de pictogrammen en dat willen we dus uiteraard niet.

Oké, en naast deze hele goede redenen moet ik ook toegeven dat ik er ook gewoon geen zin in had (heb). Ik heb niet alle nodige pictogrammen voor ons huidige drukke leven ook al heb ik er al duizenden en ik heb geen zin, noch tijd om er te maken. Starten met al die gedetailleerde visualisatie zou willen zeggen dat ik ook echt weer tijd moet gaan maken om pictogrammen te maken, dat consequent de hele dag aanpassen en nog zoveel meer. Zo-geen-zin-in.

Maar na huilbui weet ik hoeveel vandaag bezweek ik tijdens het avondritueel. Ik trok een huilende Victor met veel tegenwerking van zijn kant van mijn lijf en grabbelde zonder nadenken in mijn pictogrammen doos. Ik zette snel een schema op voor het avondritueel en raad eens, ik kwam al een pictogram te kort! Jahaa, echt waar! Ik heb gewoon geen pictogram voor een snoepje en dat terwijl ze dus echt wel twee snoepjes mogen elke avond voor ze hun tanden gaan poetsen. Typisch!
Bon, ik hing het hele ritueel op het magneetbordje en ging samen met Victor op zoek naar een plaatsje. Hij wilde het graag naast de time timer in onze nieuwe hulpmiddelenhoek. Perfect, ik zette nog even de time timer zodat hij nog wat tijd had om aan het idee te wennen dat hij zou verschoond gaan worden. Daarna kroop hij weer huilend op mijn schoot.

Toen de time timer klaar was stonden we samen recht en gingen samen kijken op het schema. Hij haalde de pictogrammen van luier en pyjama er af en nam ze zonder 1 traan mee naar het luierkussen. Hij glimlachte zelfs! Na het verschonen en omkleden stopte hij de pictogrammen in een potje dat ik er voor had voorzien op mijn bureau en ging hij het volgende pictogram er afhalen. Zonder 1 traan werkten we het hele avondritueel af en dat terwijl hij normaal bij elke stap minstens een kwartier gaat huilen!

Zoals verwacht verrichten de pictogrammen wonderen, het verbaasd me ook niets, het is echt een mini versie van Lucas maar wat is het ook weer confronterend. Voor nu ben ik opgelucht dat het aanslaat zoals ik het wilde. Ik ga weer pictogrammen maken en alles visualiseren zodat hij weer gelukkiger kan worden en wij per direct samen met hem mee. Met die grote broers reken ik later wel af, voor nu mag die derde zoon even op de eerste plaats komen want ook hij verdient dat!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!