10 dingen die ik niet zeg over thuisonderwijs

‘Wauw, thuisonderwijs dat zou ik niet kunnen.’
‘Hoe doe je dat?’
‘Ik vind het bewonderenswaardig dat je dat doet.’
‘Chapeau dat je dat kan.’

Elke keer antwoord ik dat ik het gewoon doe. Dat het voor mij gewoon vanzelfsprekend is. Ik heb vaak ook geen zin om alles uit te leggen (zie nummer 7 voor de reden). Heb ik het wel dan kan je alvast beter koffie en koekjes bovenhalen want er is zoveel te zeggen over thuisonderwijs.

Bij deze dus 10 dingen die ik meestal niet zeg over thuisonderwijs.

#1 Mijn huis lijkt op een ontplofte bom aan materiaal.
Echt waar. Als jullie me zouden vragen hoe mijn huis er uit ziet na een dag les dan zou het zoveel zijn als…
Je smijt alle boeken die je in huis hebt overal rond, op de tafel, op de kast, op de grond, in de zetel, in de poppenbuggy, … Daarna neem je een doos knutselmateriaal en die gooi je gewoon even in de lucht en laat het landen daar waar het wil landen. Zoek jezelf even een zakje glitters en strooi vrolijk rond in het bad, op het kookvuur, de tafel, je haren, … Klaar? Oké, neem dan nu nog wat pennen, potloden en stiften en smijt van de helft de dopjes in de vuilbak en de rest gewoon in het rond, uiteraard eerst even tekenen op de zetel wil je.
Gewoon even tevreden rondkijken en laten liggen. Als de kinderen slapen heb je tijd om op te ruimen.

#2 We spelen geen schooltje de hele dag.
We hebben schoolboeken maar evengoed heel wat ander materiaal. Wij werken niet met lesuren, laat staan van 50 minuten, met pauzes, vaste thema’s, … Thuisonderwijs werkt gewoon meestal niet op die manier. Wist je zelfs dat wij onze kinderen het durven aandoen om in het weekend en de vakanties door te werken? Wreed toch?!
Hoe we het wel doen lees je hier.

#3 Ik verlies mijn geduld ook vaak.
Oh ja, ook ik loop wel te roepen, vaker dan me lief is. Ik ben een mens hé. Natuurlijk is mijn geduld niet eindeloos. Je moest eens weten wat die kinderen allemaal kunnen bedenken om me de kast op te jagen. Weet je wat, vergelijk me maar gerust met de hulk.

#4 Ik hou er van bij mijn kinderen te zijn.
Ja, schaamteloos hé! Ik hou er van bij mijn kinderen te zijn. Ook als ze mijn geduld op de proef stellen. Ik vind het stiekem heel wat dat ik zo’n grote rol speel in hun leven en ik zoveel verantwoordelijkheid voor hen draag. Ik bedoel maar, als ze later niet kunnen lezen en schrijven is dat echt wel mijn schuld. Jaja, wij doen een vreugdedansje elke keer de zomervakantie gedaan is en niet omdat ze vertrekken, maar omdat ze thuis blijven! Meer zelfs, we houden doorgaans zelfs een Not Back To School Party!

#5 We eten en drinken de hele dag.
Echt waar, er staat bij ons altijd eten en drinken op tafel. Ook tijdens de lessen. We hebben wel vaste tijdstippen voor de gewone maaltijden maar niet iedereen heeft dan evenveel honger. De lessen gaan nu éénmaal beter als er de hele dag eten en drinken voor handen is. Dat kan een overgebleven boterham van het ontbijt zijn, fruit en ja ook op tijd en stond een koek. De concentratie is beter, ze zeuren minder, … En als er niets op tafel staat, dan vind je vast wel wat kruimels of verloren gelopen stukken fruit onder de tafel.

#6 Ik heb géén tijd voor mijn huishouden.
Echt, ik ben de hele dag thuis met 4 kinderen die ik van onderwijs moet voorzien. Waar halen ze het vandaan dat ik dan tijd heb om mijn huishouden op orde te houden? Serieus?! Alsof ik zou kunnen dweilen met rondlopende kinderen of stof afnemen terwijl ze een kussengevecht houden in de zetel. Met wat geluk kan ik mijn was plooien als ze even rustig aan het werk zijn. Haha, grapje! Dat maak ik mezelf maar wijs.

#7 Ik ben moe, ja compleet uitgeput.
Een hele dag kennis putten uit je hoofd en die overbrengen aan kinderen die geen zin hebben om wat te doen? Geef me maar gewoon een zetel en dekentje nu. Kom op seg, ik heb echt geen energie voor 10 hoor gedurende die 17-18 uur per dag dat ik wakker ben. En wees gerust, als ze ouder worden werken ze misschien zelfstandiger, maar er moet ook veel meer kennis in die hoofden geraken en dus veel meer voorbereiding gebeuren.
Oh, die peuter die 37 keer per dag op tafel kruipt en denkt er af te kunnen springen en op haar hoofd te vallen die zit hier natuurlijk ook nog ergens… In een hoekje… Met een schaar en een gevonden knikker te spelen… Schreef ze terwijl de kleuter ligt te krijsen op de grond over een boterham die fout is gesneden.

#8 Dat we sociaal zijn.
Oké, ik schreef eerder al over dat we ons opsluiten in een kelder maar hé, de kinderen zijn sociaal. Ik ben dan ook niet verantwoordelijk dat als je ons tegen komt in een speeltuin, mijn kinderen ongevraagd contact gaan leggen met die van jou. Ik vrees zelfs dat ze ze compleet gaan opeisen om samen te spelen. Sorry, mijn fout.

#9 Ik heb overdreven veel spullen.
Oké, ik geef het toe. Ik ben verslaafd aan educatief materiaal. Als ik het zie dan moet ik het kopen. Het is sterker dan mezelf en ik krijg er geen controle over. Er bestaat geen hulpgroep voor jammer genoeg. Alles is educatief en kan aangekocht worden onder het excuus van thuisonderwijs want hé… Zonder spullen kan ik mijn kinderen niet onderwijzen toch?

#10 Ik haat school niet!
Thah! Die had je niet zien komen hé?! Oké, ik ben geen fan van het systeem dat geef ik toe, maar ik haat school niet. Integendeel… Ik vind dat leerkrachten gerust op tijd en stond wat meer respect mogen krijgen. De moeite en energie die ze steken om je kind te onderwijzen is niet te onderschatten. Als je je een beetje tussen die mensen begeeft en ziet hoeveel zorgen ze zich soms maken om een kind of hoe ze zoeken naar oplossingen voor bepaalde problemen, … Ja, dat zie je natuurlijk niet van aan de andere kant. Ja, ook ik kan dat zeggen na behoorlijk wat negatieve ervaring met school.
Ik veroordeel dan ook niemand die zijn kind naar school stuurt. Ieder maakt de keuze die het beste bij z’n gezin past niet?

Voor al jullie vragen en advies betreffende huisonderwijs, alsook voor informatieavonden, verwijs ik jullie graag door naar de website van VHoV.

* Bron foto pixabay

Volg en vind ons leuk op:
Facebook
Pinterest
Twitter

7 gedachten over “10 dingen die ik niet zeg over thuisonderwijs

 • 8 juni 2017 om 11:10
  Permalink

  Ah, het valt me erg mee dit artikel. Het verbaasd me niks! En dan nog, knap van je dat je dit kan en doet. Ik erger me op z’n tijd wel aan de zooi als ik lange tijd niks heb opgeruimd. Heb jij daar lak aan of ben je het soms ook beu? Vooral als ik dingen moet gaan zoeken.

  Beantwoorden
  • 8 juni 2017 om 11:21
   Permalink

   Ik kan vrij goed de boel de boel laten eigenlijk. Ik ben zelden maar wat kwijt, georganiseerde chaos 😉
   Ik zeg altijd ‘Tijd genoeg om te kuisen en op te ruimen als ze uit huis zijn.’ haha! Nee, elke avond wordt alles wel opgeruimd hier. Dat zorgt natuurlijk wel mee voor korte nachten maar ja, een mens moet wat natuurlijk.

   Beantwoorden
 • 8 juni 2017 om 16:24
  Permalink

  Ergens ontbreekt er nog een Vlaams boek over huisonderwijs, misschien een ideetje?

  Beantwoorden
 • 8 juni 2017 om 18:53
  Permalink

  Er zijn er zovele in het Engels, meestal zijn het dan Amerikaanse of Britse gezinnen, maar geen enkele Vlaamse. Misschien een oproep via het vhov ?
  Boeken vind je bv. via deze site:

  https://www.goodreads.com/list/show/731.Best_Homeschooling_Books

  Het zou echt welkom en leerzaam zijn moest een ervaren huisonderwijzer eens een goed boek schrijft over hoe het huisonderwijs verloopt. Zoiets zoals de Well trained Mind, maar dan met Vlaamse leerboeken en aanbevolen literatuur of zoiets 🙂
  Of de inhoud van een blog gieten in een boek of een boek vol realistische knutselwerkjes om thuis te kunnen doen….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.