Nee, geen typfout in de titel, wij worden echt gasstgezin. Een gastgezin voor een kindje met ASS (autisme spectrum stoornis)

Een hele tijd terug kreeg ik een mailtje in mijn mailbox binnen van de thuisbegeleidingsdienst Tanderuis waar we al jaren begeleiding van krijgen. Ik las en het sprak me aan maar ik verwijderde de mail. Misschien toch niets voor ons? Enige tijd ging voorbij en het bleef in mijn hoofd rondspoken tot ik weer een mail kreeg (of was het een bericht op facebook dat me triggerde?) en ik mailde om meer informatie. Voor ik het wist ging de bal aan het rollen. Diep onder de indruk van het eerste verkennende gesprek wisten we zelfs niet meer zeker of we hier wel allemaal door wilden.

We hadden ons namelijk opgegeven voor dagopvang. We hebben helemaal geen ruimte om nog een kindje te slapen te leggen. We kregen vraag na vraag en ze wilden echt alles over ons weten want ja het was niet enkel de thuisbegeleidingsdienst die voor onze neus zat dat eerste gesprek. Er was namelijk ook iemand van pleegzorg Vlaanderen aanwezig. Zo echt allemaal! Maar ze wilden dus echt alles weten. Best eng overigens, maar niet meer dan logisch. Iedereen zou toch willen weten of z’n kind wel echt goed terecht komt niet? Ik althans wel en het stelt me dus enorm gerust dat ze zo grondig te werk gaan.

Er volgden na de eerste vragenlijst een nog veel langere vragenlijst en na het eerste gesprek volgde er nog een gesprek. In beide richtingen werden vragen beantwoord en bedenkingen geuit. Ook tussen de gesprekken door werd er thuis veel onderling gepraat. Zowel met mijn wederhelft als met de kindjes, iedereen moest hier tenslotte achter staan.

We zijn geen doorsnee gezin. We doen aan natuurlijk opvoeden en thuisonderwijs. We houden van drukte en chaos maar wel georganiseerd en gestructureerd. We passen ons aan aan de kinderen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. We hebben een webshop. Joeri is weinig thuis. De kinderen hebben ook hun zorgen. Ja, hoe zouden we er nog een pleegkindje kunnen bijnemen en natuurlijk niet zomaar een pleegkindje, maar wel eentje met autisme? We hebben hier goed over nagedacht en alles goed afgewogen en zijn tot het besluit gekomen dat het er prima bij kan. We hebben (denk ik) toch wel de nodige kennis en ervaring om hiervoor ons steentje bij te kunnen dragen.

We stellen ons hart dan ook graag open. Vol positieve energie en veel vastberadenheid gaan we er voor. We weten nog niet hoe vaak we een kindje zullen bijhouden. Alles wordt besproken met de ouders. Dat kan gaan over een dag per twee weken in een weekend of wekelijk of … Kortom dat waar de ouders nood aan hebben en wij zien zitten. Het voordeel van ons thuisonderwijs is dat bijna alles bespreekbaar is.

Toen we dan ook vandaag te horen kregen dat er enkel nog een papier ondertekent moet worden en we nu officieel gasstgezin worden voor een kindje met ass kan het wachten beginnen. Als je mij dus vanaf nu heel erg raar ziet bewegen en springen als mijn telefoon gaat, dan wil dat zeggen dat ik het nummer niet ken en ik vol spanning ga opnemen om te weten of het al dan niet bericht gaat zijn ivm een kindje dat mogelijks wat tijd bij ons zal gaan doorbrengen.

We doen dit vanuit ons hart, omdat we er van overtuigt zijn dat dit iets is dat we willen doen voor anderen. Belangeloos. Daar hoeven we geen hopen lof voor. Waarom ik het dan hier vertel? Omdat dit bij Gewoon Wij hoort en daar blijven we open en eerlijk over. Al zullen jullie nooit foto’s, namen, details of wat dan ook krijgen over het kindje en gezin. We hebben immers respect voor ieders privacy. En om mensen aan te moedigen natuurlijk 😉

Wil je ook gasstgezin worden? Dat kan! Kijk voor meer informatie op de website van pleegzorg Vlaanderen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!