Wat als je zoon van 3.5 jaar oud nog niet praat? Hij kan enkele woordjes (een vijftal) en een aantal klanken. Verder gaat hij huilend en gillend door het leven. Zijn taalbegrip is dan weer wel in orde en dat zorgt voor heel wat frustraties. Het zit namelijk allemaal wel in dat kleine hoofdje van hem, maar hij krijgt het er eenvoudigweg niet uit. Het gevolg is natuurlijk dat hij heel vaak in crisis gaat. Hij begrijpt maar niet dat wij niet weten wat hij bedoelt.

We hebben inmiddels enige ervaring met kinderen met taalproblemen. We hebben immers een kind met een taalachterstand en een kind met ontwikkelingsdysfasie (taalontwikkelingsstoornis) toch is het ook nu weer een hele uitdaging om de juiste manier te vinden om ook onze jongste zoon aan het praten te krijgen.

Van zodra ons gevoel zei dat dit niet meer vanzelf ging goed komen zijn we gestart met pictogrammen en thuisbegeleiding voor communicatie. Deze laatste probeert onze zoon gebarentaal te leren, dat was namelijk wat onze oudste zoon er toe zette om te gaan praten. Echter loopt het niet zoals verwacht. Onze zoon weigerde elke gebaar te gebruiken in het dagelijkse leven en ook praten kwam er niet van.

Toch gaven we de hoop niet op en sinds een week leerde onze zoon er heel wat nieuwe klanken bij. Hij gebruikt de klanken gericht voor woorden en dat is heel wat. Daarbij ging hij ook plots de reeds eerder aangeleerde gebaren gebruiken, spontaan! Gewoon om ons dingen duidelijk te maken. Hoe we dat voor elkaar kregen? Met een praatboekje.

De thuisbegeleiding spoorde ons aan er werk van te maken en mits we er zelf ook al aan gedacht hadden, gingen we maar aan de slag en ook jij kan dit heel eenvoudig zelf maken.

Wat heb je nodig?
– Fototoestel
– Alle belangrijke voorwerpen en personen voor je kind
– Een computer
– Printer
– Pictogrammen
– Zo’n oude fotoalbum waarbij je foto’s in mapjes stopt

Aan de slag!
Je start met het nemen van foto’s van alle belangrijke personen voor je kind zoals broers en zussen, grootouders, begeleiders, … Daarna neem je foto’s van alle belangrijke voorwerpen zoals knuffel, lievelingsspeelgoed, bord, kledij, luier, … Wees gerust, je hoeft geen top fotograaf te zijn. Als op de foto duidelijk is wie of wat het is dan kan je er mee aan de slag.

Vervolgens zet je alle foto’s op de computer en print je ze in het juiste formaat af. Daarnaast zoek je op het internet de juiste pictogrammen terug. Wij gebruiken deze van sclera en downloaden ze via picto-selector. Bij elk pictogram schrijf je het woord nog eens bij.

Je print de foto’s en pictogrammen af en stopt ze allemaal in het fotoalbum. Let op dat je steeds de juiste bijhorende foto en pictogram naast elkaar zet.

Nog snel even een voorblad maken en klaar!

Leren praten met het praatboekje.
Vanaf dat je praatboekje af is kan je het gaan gebruiken om te leren praten. Zet je samen met je kind knus in de zetel en blader gezellig door het boekje. Wijs de foto’s aan en benoem ze of ga zoals wij er ook het juiste gebaar bij doen. Ben je klaar dan laat je gewoon het boekje achter op een plaats waar je kind er ook aan kan.

Daarom hoef je ook helemaal niet te investeren in foto’s professioneel laten afdrukken, afdrukken op fotopapier of wat dan ook. Het is de bedoeling dat je kind er ten alle tijden zelf in kan kijken. Stel dat ze dan plots alles er uit gaan halen en in stukken scheuren dan kost je dat enkel wat werk om het opnieuw te maken.

Als snel ging onze zoon het boekje gebruiken om ons te tonen wat hij wilde. Steeds benoemden we dan wat hij aanduidde en deden het gebaar en als bij wonder ging hij hetzelfde doen! Hij gebruikte het gebaar of ging klanken maken voor de woorden.
Hij neemt ook vaak het boekje en gaat 1 van zijn broers halen. Zijn broers kijken dan samen in het boekje en vertellen hem wat ze zien.

Doordat het er zo ongedwongen aan toe gaat en vooral op initiatief van ons kind zelf, is hij er veel vatbaarder voor en dat werpt overduidelijk zijn vruchten af.

Help! Mijn kind van 3 praat nog niet, moet ik nu ook zo’n praatboekje maken?
In eerste instantie hoeft dit geen probleem te zijn. Niet elk kind heeft effectief taalproblemen, het ene kind is nu éénmaal later dan het andere. Geeft je gevoel toch aan dat er iets niet klopt, schakel dan in de eerste plaats hulp in van professionelen.

Toch kan een praatboekje nooit kwaad, het is gewoon ook een leuk alternatief voor de gebruikelijke eerste baby- en peuterboekjes met ‘eerste woordjes’. Het voordeel van dit praatboekje is dat het je niet eens heel veel kost en je voor jou kind de belangrijkste woordjes op een rij hebt. Je verliest er dus niets mee. Op voorwaarde dat het speels blijft natuurlijk.

Volg je Hout en Spel ook op facebook en instagram?

Wil je onze Hout en Spel nieuwsbrief ontvangen? Inschrijven kan via deze link.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!