Kinderen met zorg, angsten, … kunnen veel baad hebben bij extra druk als hun hoofd te vol raakt en een verzwaringskussen/deken kan dan een echte uitkomst zijn. Toch is het niet enkel de druk die het hoofd leeg maakt. Wij gingen op zoek naar dat beetje meer zodat ook mogelijke tics zouden stoppen op hetzelfde moment. We denken dan aan tics zoals knippen met vingers, bijten op handen of mouwen, … Een hulpmiddel dat zorgt voor druk, zachtheid en toch de handen bezig houdt. Na niet gevonden te hebben wat we zochten, gingen we zelf aan de slag. Na enkele pogingen uittesten welke nu de beste was, delen we met jullie onze tips en trics om zelf een verzwaringskussen met extra touch te gaan maken.

Wat heb je nodig?
– Zacht, dik kussen
– Een zachte kussensloop, liefst eentje die wat dikker is
– Kussensloop met revarsibel pailletten (pailletten die je kan omkeren)
– Knikkers, decoratiestenen, rijst, droge erwten, …
– Ziplockzakjes
– Keukenweegschaal
– Lat
– Schaar
– Veel stevige plakband

Aan de slag!
Eerst en vooral zorg je er voor dat je de opening van de kussenslopen meet zodat je zeker bent dat je je gewichten niet te groot gaat maken. Onze slopen waren bijvoorbeeld 40×40 cm maar de opening maar 30 cm, dat zorgde bij onze eerste versie voor heel wat problemen. Vervolgens bepaal je hoeveel kg je in je kussen wil hebben. Hoe jonger je kind, des te minder gewicht dat er in moet. Te zwaar is immers ook niet goed. Toch wil je het ook niet te licht hebben anders verlies je het effect van de druk helemaal. Wij maakten er eentje van 3.5 kg, eentje van 4 kg en eentje van 4.5 kg.

Kies met welke producten je wil werken en weeg deze af op de weegschaal. Wij gingen aan de slag met knikkers en decoratiestenen. In de eerste plaats omdat we geen fan zijn van voedingswaren in kinderproducten te stoppen en ten tweede omdat deze al snel zwaarder zijn. We willen immers op zo’n klein mogelijk oppervlak, zoveel mogelijk gewicht. Je zal later nog wel merken waarom.

Eens je bepaald hebt wat je in je kussen wil stoppen, reken je uit hoeveel pakketjes je gaat maken. Het makkelijkste is om meerdere kleine pakketjes te maken omdat dan het gewicht niet allemaal naar elkaar toe kan zakken. Het blijft dan beter verdeelt over je hele kussen. Het nadeel van meerdere kleine pakketjes is dat het meer werk is maar geloof mij, het is is het werk meer dan waard.

Je verdeelt de stenen (of eender welk ander product dat je gebruikt als gewicht) over de ziplockzakjes.

Probeer het allemaal een beetje eerlijk te verdelen zodat het ook daarna mooi verdeelt blijft over je kussen. Sluit de ziplockzakjes zo luchtdicht mogelijk af en kleef toe met de plakband. Vervolgens ga je met de plakband stevig rond het gevulde zakje zodat de stenen geen ruimte meer krijgen om te bewegen. We willen immers geen overprikkeling door geluid bij het gebruik van het kussen.

Van zodra je alle zakjes gevuld en stevig dicht geplakt hebt, plak je alle zakjes aan elkaar vast. Zorg dat ze niet meer kunnen omplooien naar elkaar toe. De zakje los in het kussen stoppen is geen optie, ze gaan dan over elkaar schuiven wat het onaangenaam in gebruik maakt.

Klaar? Dan stop je je gewicht in de gewone zachte kussensloop. Wij kozen voor een kussensloop die extra dik was aan 1 zijde.

Stop daarna deze kussensloop in de kussensloop met de pailleten. Let er op dat je de kant die extra dik is aan de kant van de pailletten stopt.

Vervolgens stop je er nog het gewone kussen bij aan de kant zonder de pailletten. Daarom wilden we niet dat het te dik werd aan gewichten, het zou onmogelijk zijn om dan alles in die ene kussensloop te krijgen.

Kussensloop dicht doen en klaar!

Hoofd leeg maken maar!
Vanaf nu kan je het kussen gaan gebruiken waar en wanneer je maar wil. Je kind legt het op z’n schoot en kan heerlijk genieten van de druk die het brengt. Doordat er een gewoon zacht kussen in zi,t voelt het kussen tegelijkertijd heel aangenaam op de schoot en gaat het niet gewicht niet drukken in de benen. Tegelijkertijd kan je kind tekenen of gewoon over en weer gaan op de pailletten. Nog leuker wordt het als je in de zon/licht gaat staan/zitten met je kussen. De zon weerkaatst dan de pailletten op de muren en het plafond.

 

Het kussen helpt dus niet enkel sensorisch voor druk maar ook voor afleiding. Je kind zal snel de rust weer terug vinden met dit verzwaringskussen met extra touch.

En eigenlijk is het gewoon ook heel erg leuk om peuters en kleuters er mee te laten spelen.

Volg je Hout en Spel ook op facebook en instagram?

Wil je onze Hout en Spel nieuwsbrief ontvangen? Inschrijven kan via deze link.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!