De eerste week van ons nieuwe schooljaar zit er op. Ja, we zijn nog maar augustus en dat is nu net het leuke. Wij beginnen wanneer we willen en doen dat graag vlak na het bouwverlof. Ik krijg vaak veel vragen over hoe we het aanpakken, wat we allemaal doen op een dag, hoe we werken, … Ik beantwoord al die vragen altijd met plezier maar nu kwam ik vandaag op het idee dat het misschien wel leuk zou zijn om een thuisonderwijsdagboek bij te houden.

Ik hou sowieso op papier (ja, ik ben zo eentje dat dat nog op papier doet) een agenda bij van alles wat we doen,maar daar heeft dus niemand wat aan behalve de inspectie en heel misschien wijzelf om terug te kijken van waar ze komen. Al heb ik voor dat laatste geen agenda nodig, als mama weet ik dat zo ook wel. Zonde van al dat werk als eigenlijk niemand er wat aan heeft, ik bedoel maar… wie zegt er dat we dit jaar inspectie krijgen? Dan is al dat werk voor niets. Ik ga dus op papier blijven verder doen, maar ook proberen om elke week een digitaal verslag te maken met hoe onze week er uit zag. Gewoon globaal, verwacht er dus zeker niet teveel van. Je zal trouwens snel merken dat elke week anders is bij ons 😉

Ik schreef dus proberen. Val me alsjeblieft niet aan als ik een week (of meerdere, of maanden) vergeet. Gezin gaat voor en mijn dagen tellen jammer genoeg nog altijd maar 24 uur. Maar we gaan dus mooi starten en van onze eerste week een verslagje maken in ons digitale thuisonderwijsdagboek. De eerste week begint op dinsdag 1 augustus 2017.

Dinsdag
Lucas was nog niet goed en wel uit bed of hij vroeg me om een boekverslag te mogen maken over het boek dat hij de dag ervoor had gelezen. Ja, een heel Geronimo Stilton boek op 1 dag. Ik printte hem dus enkele verslagen af zodat hij er steeds makkelijk aan kan. Hij maakte het verslag en las een volledig nieuwe Geronimo Stilton boek uit.

In de namiddag hadden we al meteen een play date staan met Lucas zijn beste vriendje en diens broer en zus in Puyenbroeck. Daar speelden ze, renden ze rond, speelden samen en hebben ze nieuwe vriendjes ontmoet in de speeltuin. Ze vragen geen naam aan kinderen, ze gaan gewoon gezellig samen spelen, heerlijk om te zien hoe ze zijn gegroeid op sociaal vlak.
Jammer genoeg leerden ze die middag ook de afkorting EHBO en wat ze daar juist doen. Lucas was gevallen en raakte met zijn hoofd een paal. Gevolg was dat hij een diepe snede in zijn hoofd had die lelijk bloedde. Na de EHBO reden we door naar de huisarts waar hij werd genaaid en er een lichte hersenschudding werd vastgesteld.

Woensdag
Lucas zag maar grauw van kleur die voormiddag. Hij wist duidelijk nog van zijn val de dag ervoor dus ging hij lezen, niets doen is niet aan hem besteed. Hij las heel wat in een ‘Loser’ boek en maakte nog een boekverslag over het Geronimo Stilton boek dat hij de dag ervoor had gelezen.

Terwijl Lucas rust pakte, speelde ik met Thibeau de spelletjes ‘Toveren met de maaltafels’, ‘Toveren tot en met 20’ en ‘Toveren tot en met 40’. Die kan je trouwens hier gratis downloaden.

‘S avonds lazen we nog samen in het vragen- en antwoordenboek ‘Hoe werkt het?’ en hebben we er nog heel wat uit besproken zoals wat glas is, wat wetenschappers doen, …

Donderdag
Ook vandaag las Lucas een heel Geronimo Stilton boek uit en maakte hij er ineens een boekverslag over. We speelden ook nog vervolgverhaaltjes maken. Ik begon met een verhaal, hij ging verder en zo afwisselend. Daarna schreef hij aan de hand van verteldobbelstenen een verhaal.
Thibeau was ondertussen zelfstandig verder aan het spelen met de toveren spelletjes.

In de namiddag speelde ik met Lucas een 4-op-een-rij spel over procenten en geld en heb ik hem de inleiding gegeven over de relatie tussen procenten en breuken. Thibeau speelde ondertussen een raketjesspel waarbij hij moest rekenen tot 10 000. Deze spellen zijn niet te koop, nergens te downloaden, … sorry! Ze zijn ook niet van mezelf overigens.

‘S avonds lazen we samen in het vragen- en antwoordenboek ‘De wereld’ waaruit we ook weer heel wat dingen hebben besproken zoals met hoeveel we op aarde zijn, hoeveel continenten er zijn, …

Voor het slapen gaan lazen we nog samen uit de dagboek Bijbel 365 dagen en begonnen we weer van vooraf aan bij ‘De tuin van Eden’.

  

Vrijdag
We hielden het vandaag nog bewust heel rustig. Lucas zijn hersenschudding en hij zou die avond naar de tandarts moeten. Hij maakte dus weer een boekverslag en speelde Osmo Play Coding waarna Thibeau Osmo Play Numbers speelde. Ook vandaag weer een boek en boekverslag voor Lucas.

Vandaag lazen we het vragen- en antwoordenboek ‘Dieren’ en ontdekten we de grootste, zwaarste, kleinste, snelste, … dieren ter wereld.

Lucas ging ook naar de tandarts. Hij moest 2 gaatjes laten vullen en een tand laten trekken. We gingen met een heel klein hartje, maar goed voorbereid naar daar. Het zou gebeuren onder lachgas. Lukte het niet dan zou het onder volledige narcose moeten. He did it! Like a pro! Zelfs de tandarts zei dat ze nog nooit zo’n rustig en flink kind op haar stoel had gehad. Daarna was hij uiteraard heel erg overprikkeld en moest alles er uit maar wat was ik trots! Hij is zo ontzettend gegroeid! Hij begint steeds beter te beseffen dat sommige dingen gewoon moeten, hoe moeilijk ook en past zich daar dan naar aan. Hij weet dat hij daarna het opgekropte gedrag gewoon de vrije loop mag laten. Ja, deze mama blinkt van trots!

Zaterdag
Het eerste dat ze weer deden was met de Osmo Play spelen. Daarna heeft Lucas leren de was ophangen buiten die Thibeau er weer afhaalde toen het begon te regenen.

Daarna speelden we samen het spel ‘Samen de wereld rond.’ een duur maar heel mooi spel. Eigenlijk voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder maar we passen het aan. Zo mogen ze vragen over vlaggen opzoeken op onze vlaggenkaart en vragen over landen en continenten op de opblaasbare wereldbol opzoeken. Ook dieren mogen ze opzoeken op de andere opblaasbare wereldbol over dieren. Zo leren ze super veel bij. Veel leerrijker dan het allemaal al weten en dan pas te spelen natuurlijk 😉

Na zo’n ‘zwaar’ spel was het wel even tijd voor wat ontspannends dus speelden ze samen ligretto. Een spel waarbij snelheid en inzicht belangrijk is.

Vervolgens speelden we ‘Teken het maar: wie, wat, waar!’ omdat tekenen goed is voor de fijne motoriek.

Over fijne motoriek gesproken… Ze kochten van hun spaargeld elk een nieuwe legoset die ze natuurlijk meteen in elkaar hebben gezet.

Lucas las tussendoor massa’s strips trouwens en ’s avonds hebben we gewoon pizza gegeten voor tv terwijl we de film Vaiana keken. Deze hebben we dan nog besproken.

 

Zondag
Het werd wat laat op zaterdag dus lieten we de twee jongste kinderen uitslapen, gevolg was dat we jammer genoeg weer maar eens niet naar de kerk konden. Maar bon, de twee grootte profiteerden er van om de lego technic set die ze samen nog hadden gekozen in elkaar te zetten. Ze zijn niet ver geraakt omdat we nog wilden gaan geocachen maar wat was ik verbaasd! Het is een set voor kinderen vanaf 10 jaar maar wat deden ze het goed en zelfstandig!

Daarna gingen we heel even geocachen met de fiets, we hadden immers nog wat administratiewerk voor de webshop. Ahum, dat laatste is er dus niet meer van gekomen. We waren namelijk 3 uur weg met de fiets. We hebben 12 kilometer gefietst, Lucas op zijn eigen fiets, de anderen in de bakfiets. Bij geocachen komt ook het kaartlezen op GPS, schrijven van logboekjes, zoeken naar caches, lezen van de logboekjes, … kortom heel wat dingen werden onbewust geleerd.

Na het geocachen gingen we nog even een blokje rond. We hadden aan Thibeau beloofd dat we nog even zouden oefenen op het leren fietsen. Hij is heel erg bang en er van overtuigd dat hij het niet kan of nee, kon! Want ja hoor, na een half blokje fietste hij zelfstandig en na 2 blokjes kan hij ook echt bijna zelf vertrekken! Hij kan fietsen! Wat een overwinning! Lucas ging trouwens mee op zijn step dus qua lichamelijke opvoeding had hij zijn beweging wel gehad na vandaag.

Dag om? Nee hoor, er moesten nog propere lakens op de bedden en we hebben ook nog een huishouden dat niet gaat lopen jammer genoeg. Na het eten allemaal naar boven en aan de slag. Thibeau begon met de lego kast op te ruimen terwijl Lucas samen met mij op zolder de kasten met nat poetste en het bed opmaakte. Dat herhaalde hij nog eens op het eerste verdiep in onze oude slaapkamer. Daarna ging hij mee lego sorteren op vorm en kleur met Thibeau. Die kast werd dus helemaal opgeruimd door hen.

Zo, dat was onze eerste week. Geen schoolboeken, niet al te veel op papier, … Een rustige week om te starten, een beetje ongewild door Lucas zijn val. Toch hebben ze ontzettend veel geleerd! Deze thuisonderwijzende mama kijkt tevreden terug op een heerlijke week.

 

En de twee kleintjes dan? Die leerden en deden ook veel maar die dingen neem ik niet op in dit dagboek. Ze zijn niet leerplichtig en moeten dus spelen, want van spelen leren zij het meeste. Niet dat ik Victor geen gerichte spellen geef en nooit met hem knutsel hoor, integendeel. Willen jullie er toch meer over weten dan geven jullie maar een gil.

PS: Sorry voor eventuele schrijffouten, de dagboekjes worden geschreven in de nacht van zondag op maandag en dus eigenlijk op een uur waarop de gemiddelde mens slaapt 😉

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!