Dit is misschien wel 1 van dé leukste educatieve uitstappen die we al hebben gedaan met onze kinderen. Dus mama’s en papa’s, juffen en meesters, grootouders, thuisonderwijzers, … kortom iedereen die een leuke uitstap zoekt met de kinderen, deze blog is voor jullie.

Dinsdag was het moederdag, ja wij zijn geboren en getogen in het Antwerpse dus vieren wij de enige echte officiële moederdag op 15 augustus 😉 Zoals gewoonlijk had mijn echtgenoot niet veel gepland voor die dag (al kreeg ik wel leuke knutsels die hij met de kinderen maakte en een bosje rozen dus ik was helemaal blij). Toen Sofie van Mama ABC me vroeg om mee te gaan naar de oude kaasmakerij van Passendale om daar kaas te gaan maken op moederdag twijfelde ik niet meer. Het was toch een heel eind rijden dus het moest namelijk op een dag dat Joeri thuis was (er volgt nog wel eens blog over het waarom dat dan moet).

We spraken eerst af in de Quick om samen te lunchen en we zouden van daar doorrijden naar Passendale.

Zo gezegd, zo gedaan. 15 augustus reden we richting Quick Kortrijk waar we samen lunchten en reden door naar de oude kaasmakerij. Daar aangekomen kregen de kinderen een leuk schortje aan en mochten we meteen door naar de workshop kaas maken. We leerden hoe het in zijn werk zou gaan en startte met de eerste stappen om onze kaas te maken. Toen we daar klaar mee waren, kregen we een rondleiding in het eerste deel van het museum. De dame die de rondleiding gaf deed dat echt super goed! Onze kinderen (nu ja niet allemaal, maar toch de meeste) luisterden aandachtig en probeerden actief de vragen te beantwoorden die werden gesteld. We kregen heel wat informatie mee over hoe de machines vroeger werkten, hoe boter wordt gemaakt maar nog veel meer over hoe kaas wordt gemaakt. Hoe dat vroeger gebeurde en hoe dat nu in zijn werk gaat. Uiteraard ook geschiedenis over de oude kaasmakerij kwam aan bod.

Na het eerste deel van de rondleiding gingen we verder werken aan onze kaas. Enthousiast gingen we kijken hoe onze kaas er voor stond. We haalden er het meeste water uit en goten onze kaas in een vorm. Daarna moest hij weer rusten. Tijd dus voor het tweede deel van de rondleiding in het museum. De kinderen begonnen wat moe en overprikkeld te worden, maar ze deden het super goed. In het tweede deel kregen we enkele heel nuttige tips mee om kaas te bewaren zoals hem niet in de koelkast bewaren maar gewoon op een koele plek zoals de kelder of een suikerklonktje in de bewaardoos doen waar je kaas in zit. Ook nog heel wat meer informatie over het proces van kaas maken werd meegegeven. We konden er ook reuken aan kaas die slecht was, ahum, geen aanrader dat 😉 En nog veel en veel meer!

Na het tweede deel haalden we onze kaas uit de vorm. Jammer genoeg kan en mag je deze kaas niet opeten. De kaas is uiteraard niet gerijpt en werd deze gemaakt van niet gepateuriseerde melk, desalnietemin is het een héél leuke en leerrijke uitstap. De kinderen vonden het ook helemaal niet erg dat ze hem niet mochten opeten, want na afloop gingen we nog wat drinken in de brasserie van de oude kaasmakerij. Buiten is er echt een hele grote tuin waar een sprinkasteel staat, schommel, glijbaan, … kortom meer dan ruimte genoeg om alle energie los te laten.

 

  

 

Chapeau voor hoe de dame alle informatie meegaf aan onze kinderen. We waren zelf met onze twee gezinnen met 7 kinderen tussen de 18 maanden en 8.5 jaar oud en er was nog een ander koppel met een jong kind bij. Ze heeft alle informatie echt mooi aan het niveau van de kinderen aangepast, veel getoond, was zeer geduldig met onze euhm, nogal energieke kinderen.

Kortom, razend enthousiast en deze uitstap staat alvast op de agenda om opnieuw te doen als onze oudste in zijn examenjaar lager onderwijs zit.

Voor wie nog meer informatie wilt kan een kijkje gaan nemen op de website van de oude kaasmakerij.

Nog enkele sfeerfoto’s al is de kwaliteit niet zo geweldig, de dag was het wel!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!