Jaja het is echt… Er heerst hier nu al cadeautjesstress! 4 kinderen jarig tussen eind november en eind februari. Daartussen valt ook nog eens Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar en voor je het weet hebben we alweer Pasen. Wat?! Pasen is juist geweest! Uiteraard maar eens wij beginnen met feesten dan lijkt het steeds pas weer te stoppen na Pasen.

Tel maar uit… 4 kinderen, 5 feestdagen = 20x een cadeautje en wacht we zijn er nog niet… Ze hebben grootouders en overgrootouders die ook graag elke feestdag wat geven en een enkele van onze kinderen heeft nog een aanwezige meter of peter. Jaja, de berg stapelt en nog erger de kosten ook. We mogen niet klagen, we zijn blij natuurlijk dat zoveel mensen onze kinderen zo graag zien en we hebben het geluk dat ze ook steeds een verlanglijstje aan ons vragen zodat we niet nog meer bergen speelgoed creeëren.

Ik geef dan ook graag enkele tips om zowel de cadeautjesstress als de kosten de kop in te drukken.

1. Kijk nu al uit naar leuke kortingen!
Uiteraard smijten ze vlak voor de feestdagen met grote kortingen naar je hoofd, maar wie goed rondkijkt en oplet zal merken dat je soms nu al betere acties zal vinden dan tijdens die grote kortingenperiode. Ik gebruik daar trouwens vaak een handige site voor. Als ik bijvoorbeeld al iets zie dat ik wil kopen dan kijk ik even op deze website en vaak zwerft er daar dan al een korting rond. Soms is het enkel maar gratis verzendkosten dus hé ook heel erg handig gewoon buiten de feestdagenperiode als je wat nodig hebt. Ze hebben kortingen van bijvoorbeeld hema, torfs, coolblue, JBC, collishop, … Kortom allemaal handige, alledaagse winkels die de meeste mensen wel eens bezoeken.

2. Leg een verlanglijstje aan.
Echt elk jaar weer die verlanglijst. Ik word er zot van want onze kinderen hebben alles wat hun hartje begeerd en hoeven dus echt niet nog meer speelgoed. Dus proberen we een doelgerichte verlanglijst aan te maken, al dan niet samen met de kinderen.
Zo staat er voor Victor al een MagiBook van Vtech op omdat het gewoon educatief en leuk is en we blijven voor spelend leren gaan uiteraard 😉 En voor Lucas staat er een Kidizoom Action Cam van Vtech op. We willen hem hier op de blog namelijk zijn eigen categorie geven om zijn eigen soort blog op te starten omdat schrijven steeds moeilijker wordt voor hem en hij dus op die manier zijn spelling toch voldoende kan oefenen zonder er een afkeer van te krijgen. Aangezien hij ook houdt van fotografie en veel actief bezig is, lijkt die Kidizoom Action Cam me dus echt wat voor hem.

3. Koop 1 groot cadeau voor verschillende feestdagen samen. 
Probeer met grootouders, overgrootouders, … af te spreken om bijvoorbeeld 1 groot cadeau te kopen voor verschillende feestdagen samen. Bij ons is dat natuurlijk gemakkelijk omdat ze dicht bij Sinterklaas en Kerstmis verjaren. Onze twee oudste kinderen zijn ook al op een leeftijd dat ze dat echt begrijpen. Zo kregen de twee oudste kinderen vorig jaar van hun grootouders een e-reader met Kerst. Ze kregen dan enkel iets heel klein met Sinterklaas en niets met hun verjaardag zelf.
Ook zelf passen we dit steeds vaker toe, dit jaar zal Lucas waarschijnlijk zelfs bijleggen voor zijn eigen cadeau van zijn spaargeld. Ook dat moeten ze leren als ze iets duurs willen.

4. Als ouder weet je het best.
Vaak willen de kinderen hier vanalles waarvan ik op voorhand weet dat ze er juist welgeteld 1 dag mee spelen. We hebben zo al heel veel in huis gehad. Nu mogen ze een lijstje maken, maar zetten we er ook zelf dingen op. Zo hebben ze nooit echt om die e-reader gevraagd die ze vorig jaar kregen, maar echt die wordt dagelijks gebruikt zelfs nu hij ‘al’ 8 maanden oud is en hij dus niet meer nieuw of interessant is. Nog geen seconde spijt van gehad dus. Ze krijgen dus steeds wel iets dat ze zelf graag willen, maar dat is dan iets kleiners. We laten dit vaak door de overgrootouders afgeven. De kinderen stuiteren daar dan van enthousiasme omdat ze het hebben gekregen en de overgrootouders zijn blij dat ze hun achterkleinkinderen zo blij zien.

5. Cadeautjes hoeven niet nieuw of duur te zijn!
Wij geven wel vaker onze kinderen een 2dehands cadeautje. Waarom niet? Het is niet dat onze kinderen er plots minder plezier van gaan hebben. Ook duur hoeft niet. Zo kreeg Lucas vorig jaar een voetbalshirt en goedkope leren voetbal voor zijn verjaardag van ons. We hadden het gelukkigste kind ter wereld.

6. Geef ze iets dat je ze anders ook zou geven door het jaar.
Thuisonderwijsmateriaal, educatieve spellen, … dingen die ik door het jaar zou moeten kopen voor hun thuisonderwijs verschijnen hier plots onder de kerstboom of met Sinterklaas. De kinderen beseffen het niet, zijn er even blij mee en ik heb weer een kost uitgespaard. En hé, het hoeft niet altijd speelgoed te zijn toch? Geef ze gerust een nieuwe set lakens voor hun bed of wat kledij.

7. Begin er op tijd aan!
Los van tip 1 dat je nu al leuke kortingen kan vinden is het gewoon ook veel leuker om goed voorbereid te zijn. Wij beginnen nu dus al met het aankopen van cadeautjes. Zowel om de kosten te spreiden als stress te besparen. Tot de conclusie komen dat je wel heel erg last-minute nog wat moet kopen is echt niet fijn. Of al een half jaar weten ‘dat wordt het’ en dan op het einde van het jaar nergens meer vinden wegens uitverkocht ofzo.

Kortom, wij vliegen er alvast in en beginnen aan onze verlanglijstjes en gaan alvast op zoek naar leuke acties en kortingen zodat we ons tijdens de feestdagen zoveel mogelijk kunnen concentreren op samen genieten!

Heb jij nog leuke of handige tips?
Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!