Velen kennen het zinnetje wel. Je ziet het heel af en toe staan bij parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Wel, vanavond kreeg dat zinnetje voor mij nog meer betekenis dan het al had.

We proberen onszelf niet op te sluiten met onze kinderen, toch kiezen we uitstappen zorgvuldig uit. Niet te vaak, genoeg open ruimtes, plaatsen voor mensen met beperking aanwezig,… Zo doen we bijvoorbeeld al zes jaar geen pretparken meer hoe leuk de kinderen dat ook mogen vinden.

Vanavond trokken we naar de vredefeesten in Sint-Niklaas. Niet om zoals vorig jaar Kapitein Winokio te zien, nee dit jaar gingen we speciaal voor de luchtballonnen. Onmenselijk druk dat wisten we. We gingen toch speciaal voor Victor, hij is zo zot van luchtballonnen. De vredefeesten is ook een festival van de stad en ik wist dat er een podium was voorzien voor mensen met een beperking. Ik had dus ook de benodigde attesten mee voor in geval van nood.

Onze lieve zoon had het moeilijk in de drukte dus besloot ik naar dat ene speciale podium te trekken, niet met het hele gezin, nee gewoon de zoon en ik als begeleider, oh ja en een dochter op de rug in de drager als je die peuter wil meetellen als plaats innemend persoon.

Ik vond het podium eerst niet dus vroeg ik het aan iemand van de organisatie… ‘Ah ja daar, maar het staat vol mensen zonder beperking. Nee, ik ben niet bevoegd dat vrij te maken.’ Ik vroeg het aan nog enkele mensen en steeds datzelfde antwoord… Niemand die er bij stond om controle te houden overigens. Niemand die moeite deed om toch maar iemand te contacteren die er wel iets van af wist.

Inmiddels was de zoon ingestort, de man zijn batterij plat en ik kon hem onmogelijk bereiken met mijn zoon van 24 kg en 1m35 op mijn arm. Daar sta je dan. Tranen in mijn ogen, dicht tegen het podium geplakt zover mogelijk van de mensenmassa, te wachten tot het voorbij was. We telden fanatiek de ballonnen af en beschreven ze tot in detail. Het kon hem even afleiden… Niet lang genoeg.

Kei hard met mijn neus op mijn zoon zijn beperkingen gedrukt, mijn zoon kei hard op z’n eigen beperkingen gedrukt en dat allemaal door menig mens dat wat meer wil zien en daardoor geen respect toont voor z’n medemens. Oh en door een organisatie die zich er niets van aantrok en het zelf niet nodig vond te reageren op mijn privé berichtje aan hun via facebook. Ja hoor, ze hebben het gelezen en genegeerd.

Voor al diegene die op het podium voor mensen met een handicap stonden… Neem je dan alstublieft ook de pijn, het verdriet en alle zorgen er bij?

Aanvulling: Net geen 24 uur later kan ik zeggen dat ze uiteindelijk, na het lezen van deze blog, contact met ons hebben opgenomen.  Ze boden hun excuses aan en vertelden me dat het podium enkel wordt vrijgehouden tijdens de optredens en niet tijdens het opstijgen van de luchtballonnen. Ze nemen de opmerking mee voor de volgende edities.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!