Sinds een weekje zijn we gestart met het thema ‘mijn lichaam’. 4 kinderen, 4 verschillende leeftijden, 4 verschillende niveaus. Toch geeft ik wereldoriëntatie aan alle kinderen tegelijkertijd. Oké, de jongste moet nog 2 worden dus eigenlijk telt die helemaal niet mee. Onze thema’s zijn hierdoor vaak wat uitgebreider. Zo begonnen we met een levenslijn als inleiding om uiteindelijk over te gaan op de lichaamsdelen. De lichaamsdelen was vooral gericht op onze kleuter van bijna 4.  Ik besloot het op een creatieve manier te doen en daar waren de twee oudsten meteen voor te vinden. Toen ze me namelijk mijn proefversie zagen maken, waren ze helemaal enthousiast.

Wat heb je nodig?
– knutsellijm
– zout
– waterverf en borstel
– A3 papier
– een pen in kleur naar keuze
– eventueel een boek of prent met de lichaamsdelen op aangeduid

Aan de slag!
Eerst begin je met de lijm. Je maakt met behulp van de lijm een mannetje op het papier. Kleuters hebben hier vast nog wel wat hulp bij nodig, vooral omdat de lijm ook lopend is. Doe dit trouwens met lijm in een busje dat je kan spuiten zodat je een mooie dikke lijnen lijm krijgt. Probeer zoveel mogelijk lichaamsdelen te tekenen. Denk bijvoorbeeld aan gebogen benen zodat ook de knieën zichtbaar zijn.

Na de lijm doe je er onmiddellijk zout op. Niet laten drogen, dan blijft het zout namelijk niet hangen! Schud vervolgens al het overtollig zout er af.

Waterverf en borstel in de aanslag! Dop waterverf met de borstel op het zout. Niet te hard duwen en zeker niet vegen! Druppelen is misschien het beste woord. Wij probeerden voor elk lichaamsdeel een verschillende kleur te gebruiken, kwestie van het wat kleurrijk te maken. Als je helemaal klaar bent laat je je kunstwerk een nachtje drogen.

Kunstwerk droog? Je pen nemen maar, uiteraard kiest je kind gewoon zelf een kleurtje, dat maakt het kunstwerk uniek en je kind zal veel enthousiaster zijn om er mee te schrijven dan elke keer weer maar eens met die blauwe pen te moeten schrijven. Dit kon onze kleuter uiteraard niet dus hij kreeg de eerst de lichaamsdelen bij zichzelf, broers, zus of mezelf aan te duiden. Hoewel… Hij liet zich volledig gaan als een volleerd schrijver 😉 De broers schreven de lichaamsdelen bij hun mannetje bij op het papier.

We bekeken ook een boek waarin een grote uitvouwprent zat met daarop de lichaamsdelen. Voor de grote was dit niet zo heel veel nieuws natuurlijk, maar Victor vond het super fascinerend om het te vergelijken met zichzelf.

Het resultaat is niet de zoveelste tekening van een mannetje met wat benamingen er bij, maar een leuk kunstwerkje dat je kan ophangen en met plezier nog een tijdje naar terug zal kijken. Terugkijken wil zeggen, benamingen lezen, benamingen lezen wil zeggen leren. Wat wil je nog meer?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!