Diegene die ons al even volgen via facebook hebben misschien de verandering al wel opgemerkt, al is het daar door de zwangerschapskwaaltjes ook aanzienlijk stiller. De foto’s die je te zien krijgt zijn er niet meer zozeer van werkboeken en werkblaadjes, maar steeds vaker van spelletjes en vooral ook koken en huishouden. Er zijn nog altijd dezelfde boeken en blaadjes en deze worden ook nog steeds gebruikt, bijna evenveel als ervoor. Toch worden er ook heel wat meer functionele lessen gegeven. Ze staan niet op ons weekschema, zijn niet ingepland en er zit ook geen regelmaat in. Dit is een bewuste keuze.

Waarom niet inplannen of met een zekere regelmaat? Wel, omdat ik in de eerste plaats wil dat de kinderen er plezier in hebben en in de tweede plaats wil dat mijn kinderen leren dingen als koken en het huishouden vrijwillig te doen omdat ze willen helpen. Klinkt mooi natuurlijk, zeker nu ze nog niet puberen, maar voor nu werkt het prima. Als het niet meer werkt, dan sturen we dan wel bij.

Hoe doen we het dan wel? Wel, we doen eigenlijk gewoon het huishouden samen.

Het koken
De kinderen helpen graag in de keuken, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er de kriebels van krijg als daar 8 ‘helpende’ handjes tussen mijn kookpotten zitten te graaien of weer eens willen helpen met groenten snijden. Dit los ik op door hen hun eigen ei, pannenkoek, cake, … te laten maken. Door ze om de beurt te laten helpen met groenten snijden en uiteindelijk ook te laten helpen met koken. En iets moet ik goed doen op deze manier, want toen ik vorige week in tijdnood kwam om op tijd naar de atletiek te vertrekken, bood Lucas zelf aan het eten al te maken terwijl ik voor Victor en Charlotte zorgde. Ik zette dus alles klaar, legde hem kort alles uit en overliep snel nog even alle veiligheidsregels bij het koken. Hij kookte zelf raviolli en warmde zelfstandig tomatensaus op. Ik stond er voor het eerst niet bij, want ik had dus twee kinderen die een propere luier en kledij moesten aankrijgen.

Resultaat: Iedereen tijdig klaar, met voedsel in de buik (waarvan je trouwens niet eens zou kunnen zeggen dat ik het niet had gemaakt) en op tijd op de atletiek.

Poetsen
Als er nu iets is in ons huishouden dat echt altijd fout loopt is het poetsen. Eerlijk is eerlijk, het is niet de hoogste prioriteit, de kinderen hun welzijn is dat wel. Toch wordt elke avond alles opgeruimd (de kinderen ruimen hier hun eigen rommel op), maar stof vind je bij ons jammer genoeg wel vaker op de kasten. Van zodra onze eerste verdieping afgewerkt is, gaan we op zoek naar een poetsvrouw (huishoudhulp of hoe jij het graag noemen wil). Toch eis ik sinds de afwerking van onze zolder dat wekelijks de zolder en die ene kinderkamer in gebruik gepoetst worden, met nat… en gedweild. Ook de trap naar het gelijkvloers. HET MOET!

Daar onze weekends vol zitten met therapie, events, renoveren, familiebezoekjes, … moet poetsen vlot en efficiënt gaan en daar heb ik naderhand een aantal tips en trics voor. Ik geef er een paar mee:
– De kinderen aan het werk zetten 😉 Uiteraard, daar gaat deze blog over. Zet ze aan het werk. Geef ze een vod, emmer water met poetsmiddel en een handdoek. Onze kinderen vinden het geweldig leuk om te helpen. Hoe meer helpende handen, des te sneller is het klaar. Logisch!
– Werk steeds in dezelfde volgorde. Zo zit er een ritme in en gaat het steeds vlotter.
– Verdeel ruimtes. Zo zal de man steeds beginnen op het eerste verdiep met Thibeau, terwijl ik dan weer op zolder zit met de oudste.
– Wat ik hierboven net zei… Zet kinderen aan het werk, maar niet enkel de kinderen, ook een man kan best wel wat poetsen hoor 😉
– Gebruik goede poetsmiddelen! Lang gebruikten wij huismerken. Dan van de ene, dan van de andere winkel net zoals het ons uit kwam en waar we net dan onze boodschappen deden. Toch vind ik persoonlijk dat deze middelen vaak achteraf een soort van ‘vettig’ laagje achterlaten. Vaak heb je dan ook weer meer poetsmiddel nodig en dan komt het uiteindelijk nog even duur uit als een merkproduct. Naar mijn mening poetst een goed poetsmiddel nog altijd veel vlotter dan een minder goed.

Wij gebruiken sinds kort de producten van Starwax. De allesreiniger, die we werkelijk voor bijna alles gebruiken, doet prima zijn werk op de kamer om gewoon stof af te nemen met water (ja, ik doe altijd alles met nat). Ook in de keuken wordt hij gebruikt, daar zelfs iets vaker zoals bij het proper maken van het aanrecht omdat deze gewoon echt super goed ontvet.

Verder gebruiken we voor de ramen van ditzelfde merk een ruitenspray, nu ja, ik kieper het product over in mijn karcher ruitenpoetser. Ik ben héél kritisch in producten voor mijn ramen, echt zelden vind ik eentje dat geen strepen nalaat en echt, ook die huis-tuin-keuken-tips blijken bij mij nooit te werken zoals het hoort. Deze ruitenspray laat geen strepen naWoehoe!

En dan het ergste van al onze badkamer… Onze badkamer is in een aanbouw, wat vroeger zo’n soort stalletjes waren. Het is een enkelsteense muur zonder isolatie. Is het buiten -10°C, dan is het in onze badkamer ook -10°C, ik overdrijf niet. Dit wil ook zeggen dat een vochtige badkamer in combinatie met een vochtige lucht gegarandeerd elke keer weer schimmel oplevert hoe goed je het ook wil onderhouden. Vreselijk is het en ik kan niet wachten tot ik ooit een pot goud vind en deze stomme badkamer met de grond gelijk kan vegen en er een nieuwe kan zetten. Tot dan is het roeien met de riemen die we hebben. Menig schimmelreiniger getest en geen enkele kreeg alles weg. Mits we zo tevreden waren van de Starwax producten, probeerden we hiervan de schimmelreiniger en oké ook deze krijgt niet alles weg, maar tot nu toe levert deze het beste resultaat en zullen we deze dus blijven gebruiken.

De was
We zijn een gezin van 6, 2 kinderen in de luiers waarvan eentje in wasbaar. Binnenkort komt er nog een baby bij. Dat we was hebben, veel was hebben, dat lijkt me logisch. Onze peuter en kleuter kunnen prima de wasmachine legen en vullen. De twee andere hangen maar al te graag de was buiten op en halen hem er ook zelf weer af. Geen weer om de was buiten te hangen, ze weten hier perfect hoe de droogkast werkt. Uiteraard kunnen de twee grote ook perfect hun kledij zelf sorteren in de juiste wasmanden.

De strijk
Wat? Strijk?! Wat is dat? En dat meen ik echt. Ik strijk 1 keer per jaar met Kerst de hemden. Of als de man tussendoor eentje nodig heeft dan doe ik dat dan wel, maar dat is dus euhm… Nooit. Echt geen mens dat het ooit heeft opgemerkt dat onze kledij niet gestreken is. Geen mens dat het ziet dat mijn lakens niet gestreken op bed liggen, mijn keukenhanddoek een opgerold randje hebben af en toe en geen kind dat klaagt over ongestreken kledij want na twee minuten spelen zie je daar niets meer van. Oké, mijn kinderen leer ik dus duidelijk niet strijken. Sorry 😉

Eigenlijk is het dus allemaal heel simpel. Veel handen maken veel werk lichter.

*blog in samenwerking met Starwax, dit verandert niets aan mijn mening over het product. Meer weten hoe ik omga met samenwerkingen? Dat kan je hier lezen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!