Onze zoon van bijna 4 heeft verbale dyspraxie en kan bijgevolg nog maar enkele woordjes zeggen (ik kan ze gemakkelijk op 2 handen tellen). Hij leert dus sinds enige tijd SMOG (gebarentaal maar dan vereenvoudigd voor zij die niet zo’n goede motoriek hebben of voor jonge kinderen). Na een jaar begint hij deze stilaan in te zetten, maar het was een lange weg.
Toch helpt SMOG niet voor alles, zijn kennis namelijk. We weten dat er heel wat in de hoofdje van hem rondgaat en hij helemaal niet dom is. Op zijn IQ-test, meer dan een jaar geleden, scoorde hij normaal begaafd wat me toen heel erg verbaasde omdat hij bij meer dan de helft van de oefeningen de onderdelen naar de oren van de afnemer smeet of gewoon weigerde wat te doen. Ik had toen al door dat er dus nog veel meer in hem zit dan er uit komt.

Als je kind niet praat en maar weinig SMOG gebruikt is het vaak gokken wat hij weet en kan. Ik ben er namelijk al ruim een half jaar van overtuigd dat hij vlot tot 6 kan tellen en volgens mij zelfs tot 10. Dat er uit halen is niet zo simpel. We leerden hem dus kloppen op tafel voor het juiste aantal te zeggen en sinds kort zijn vingers in de lucht steken. Nog meer verbazing was er toen hij voorbije week bij een kaartje waarop stond ’10 – tien’ plots ‘ien’ zei. Hij herkent de cijfers dus ook echt!

Vervolgens besloot ik onze Hubelino woorden leren set te gaan inzetten waarvoor hij dient. Ik bouwde op een blauw bord van Hubelino met duplo blokken (ja, deze passen perfect op elkaar wat echt super handig is) een soort van kaartenhouder en plaatste er een kaartje in van een action spel dat we nooit gebruikten. Ik gaf hem een selectie letters en hij haalde de juiste er gewoon uit! Vervolgens legde hij het woord na. Ik zat met open mond van verbazing toe te kijken. We begonnen met het woordje bad en blad, maar ook woorden als inktvis, schommel en wereldbol kwamen voorbij. Ik kon niet geloven wat ik zag. Hijzelf maakte ze met veel plezier. Hij koos zelf zijn nieuwe kaartje uit en ging weer op zoek naar de letters om vervolgens het woord te maken.

Toen ik zag dat het plezier wat begon af te nemen na bijna een uur (!) besloot ik ze toch nog gerichter in te zetten. Ik ging samen met hem op zoek naar de letters deze keer. Ik vond uiteraard de letters net iets sneller, wat ook de bedoeling was, en voor hij hem mocht overnemen liet ik hem goed naar mij kijken en zei ik de klank van de letter voor. Hij deed ze allemaal na! Tot de ‘r’ aan toe en dat terwijl hij geen medeklinkers kon zeggen! Vervolgens rijgde ik het woord aan elkaar en oké, er kwam dan wel geen ‘schommel’ uit maar wel heel enthousiast en vol overgave ‘GO-MME’! Ik heb het allemaal gefilmd zodat de hulpverlening er vlot mee aan de slag kan gaan.

Ondertussen had ik natuurlijk twee zoons van 7.5 en bijna 9 die heel jaloers waren en ook met de Hubelino woorden leren wilden spelen. Ze kunnen vlot lezen en schrijven en eigenlijk is het niet zozeer meer voor hen. De set is namelijk gericht op kinderen die starten in de tweede kleuterklas (groep1) tot en met het eerste leerjaar (groep 3). Toch vond ik een leuke manier om ook de set voor de twee grotere in te zetten.

Ik maakte twee spelbordjes klaar door weer op een blauwe onderplaat, kaartenhouders te maken uit duplo. Vervolgens kozen ze elk een kaart uit en zette die op hun spelbord. Om de beurt vraag je dan of het woord van je tegenstander een bepaalde letter bevat. Deze antwoord met ja of nee en hoeveel er van die letters in het woord zitten. Wie als eerste het woord van de tegenspeler kan raden is gewoon. Ik speelde vrolijk met hen mee en het is echt veel moeilijker dan je denkt. Zeker met langere woorden zijn combinaties eindeloos mogelijk waardoor het best wel even kan duren voor je het juiste woord hebt gevonden. Het werd echt een succes.

Kinderen nog te jong? Geen probleem. Onze 2-jarige oefende met plezier haar fijne motoriek door alle letters gewoon op de plaatjes te zetten.

Wist je trouwens dat je bij de Hubelino woorden leren set ook een lesbrief krijgt? Daar staan tal van leuke opdrachten in die je kan doen met de Hubelino woorden leren zoals letters namaken, de lengte van woorden leren, letters tellen en nog veel meer van dat. Zo maakten we zelf bijvoorbeeld nog het alfabet en onze namen.

Wij zijn overtuigd na het uitgebreid testen van de set en stiekem wil ik de andere educatieve sets zoals rekenen leren en leren tellen ook. En om het nu nog veel leuker te maken, mogen we van Hubelino Benelux een set aan 1 van jullie weggeven!
Je krijgt dus een volledige Hubelino woorden leren set van ons welke 1 grote bouwplaat(14×10 noppen), 4 kleine bouwplaten (6×8 noppen) en letterblokken bevat. En daarbovenop krijg je ook de Nederlandstalige lesbrief.

Wat moet je doen om te winnen?
– Like Gewoon Wij – thuisonderwijs en meer op facebook
– Like Hubelino Benelux op facebook
– Like het bericht op facebook en vertel ons een leuke tip over wat jij met deze set wil doen, zo kunnen we allemaal nog meer uit de set halen

Op vrijdag 27 oktober maken we in de loop van de dag de winnaar bekend op facebook!

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

14 Reacties

 1. Los van de overduidelijke educatieve waarde van deze set zou je bijvoorbeeld ook leuke naambordjes kunnen maken bij een kinderfeestje, vind jouw zelf bedachte spel erg goed gevonden.

 2. Onze jongste zoon (5) heeft veel moeite met de letter K. Met deze set zou ik op een leuke manier woorden met de K kunnen ‘aanbieden’ zodat hij ze kan oefenen. En mogelijk kunnen we samen woorden verzinnen!

 3. Mijn kleinzoon haalt verschillende letters door elkaar .bv de B/P/D ,M/N.. met deze leerrijke set zou hij al spelend kunnen oefenen.. want op den duur vind hij veel lezen vervelend

 4. Ik vind het een geweldige set! Zowel thuis als op mijn werk zou ik hier veel plezier van kunnen hebben. In mijn klas stempelen ze nog vaak woorden, de stempels zijn oud, en het blijft op de een of andere manier een ontzettend geklier. Helemaal onhandig voor kinderen die het netjes willen doen. Ik realiseer mij nu na het lezen van dit stuk, dat de letters ook goed ingezet kunnen worden ipv het stempelen. Gaat veel sneller, en fouten verbeteren gaat nog makkelijker.
  Het visueel inzichtelijk maken van de opbouw van woorden kan hier ook goed mee. En rijmen, wat vinden sommige kinderen dat nog lastig. Op deze manier kun je goede rijmoefeningen laten maken….laat ze maar een rijtje maken met rijmwoorden. Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?

 5. Echt geweldig deze set. Zo wilt onze kleinzoon elke dag wel lezen. Zo wordt het lezen echt leuk gemaakt. Toch met Lego spelen en stiekem toch lezen. Ik duim!

 6. Voor grotere kindjes zou ik een soort woord rummikub ermee uitwerken. Of scrabble.
  Met kleine kindjes vind ik vooral jou tips fantastisch.

  Hier zou ik het gebruiken om samen met mijn zoon leuk en toch educatief onze quality time te benutten

 7. Wat een leuk en leerzame set! Echt iets voor mijn zoontje, hij begint nu echt interesse in letters te krijgen.Helaas geen FB…
  Ik zou letterbingo mee doe, woorden hakken en door mijn zoontje laten leggen en andersom. Je kan ook woorddrijtjes maken en deze (samen) lezen, of volgens de “voor, koor, door” methode.

 8. Super leuke leer set!! hopelijk ondersteun ik hiermee mijn zoontje van 4 die echt geen WOORD op school zegt. Hij is gezond en slim tellen doet hij goed alle alfabet kent hij en thuis is hij een papegaai die je niet stil krijgt maar op school is hij echt niet meer zichzelf sinds dat hij in onthaalklas stapte tot nu 2de kleuterklas hebben de juffen geen woord van hem gehoord ze zijn benieuwd om zijn stem te kennen zei één van hun ooit de hele dag is hij stil.
  Ze hebben alles met hem geprobeerd om een woord van hem te horen helaas lukt hun niet, hij knikt alleen met zijn hoofdje ( ja of nee )zelfs als hij geslagen werd door een klasgenoot durft hij niet tegen de juf te zeggen blijft hij maar alleen. Als mama maak ik hier natuurlijk echt zorgen over! Dus ik duim echt voor hem hopelijk krijg ik hem hiermee los.

 9. Super leuke set! Mijn zoon van net 3 jr (gisteren geworden) is dol op letters. Hij praat nog nauwelijks, maar herkent overal de letters van o.a. zijn naam en die van ons en grote broer en zus. Deze set zouden wij goed kunnen gebruiken om hem nog meer te stimuleren. Ook zou ik het leuk vinden als samenwerk spel met competitie element (Of niet) Dus de een pakt een kaart en de ander moet zo snel mogelijk het woord neer leggen. Of grote zus met kleinste broer. Ik zie genoeg mogelijkheden dus we zouden er erg blij van worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.