Thuisonderwijs heeft als grote voordeel dat je 100% op maat van je kind kan werken. Meer nog, ik vind dat je dat moet doen. En toch heb ik vorig jaar halstarrig volgehouden en begon ik ook dit jaar weer met de gewone manier van schrjiven. Ik werkte niet op maat van mijn kind.

Even beginnen bij het begin…

Hij startte officieel thuisonderwijs in het eerste leerjaar, hij oefende heel af en toe op schrijven maar daar lezen dat eerste jaar niet wilde lukken, stopte ook het schrijven. Het heeft geen zin klakkeloos dingen te gaan schrijven als je niet weet wat je schrijft.
Het jaar erna leerde hij lezen in sneltreintempo en leerde hij dus ook schrijven in schoonschrift. Mooi verbonden lettertjes aan elkaar. Ja, mooi waren ze. Het was leesbaar, duidelijk en vooral ook groot. Aan dat grote stoorde ik me toen nog niet echt.
Vorig schooljaar zag ik dat zijn geschrift onduidelijker werd. a werd een o, een v werd een u en nog veel meer van die onduidelijke verwarringen. Nog wat later werd de v, r, n, u en w allemaal dezelfde letter, om uiteindelijk bijna onleesbaar te gaan schrijven. Met pijn dacht ik terug aan wat therapeuten me ooit zeiden ‘De kans dat hij leert schrijven is klein, met de computer lukt het vast wel.’ Oooh, wat was ik apetrots op hem en mezelf dat dat schrijven ons toch was gelukt. Schrijven is belangrijk en ook al neemt multimedia steeds meer over, schrijven is gewoon té belangrijk in mijn ogen. Ik hield vol. Verbeterde, deed alternatieve oefeningen en ja, ik werd zelfs boos op hem. Hij kon het toch, waarom nu niet meer?!


Deze gaan de deur uit, overigens wel altijd heel tevreden geweest van Kameleon schrift, deze blijven we gebruiken voor Thibeau.

Op dat laatste kreeg ik geen antwoord tot op een bepaald moment het er uit kwam. ‘Mama, hoe meer ik leer, hoe meer er in mijn hoofd zit en hoe moeilijker schrijven wordt.’ en dat vond ik eigenlijk een best goede uitleg. Tel daarbij een niet 100% zuivere fijne motoriek en je weet waar het allemaal aan ligt. Toch gaf ik nog niet op. Vorig jaar ging meermaals door mijn hoofd dat ik dat schrijven moest opgeven. Meer op de computer werken, een andere methode, … Mijn verstand wist het wel. Ik zou moeten stoppen en dat had ik toen beter gedaan, maar ik deed het niet.

Dit schooljaar startte ik opnieuw, maar wat heeft het voor zin te blijven proberen? Ik kon niets meer lezen van wat hij schreef en ook hij kon het niet meer ontcijferen achteraf. Zijn boeken zagen er uit alsof er een peuter in had liggen krassen door mijn vele verbeteringen overal tussendoor. Zeker met dat hij ook zoveel groter schrijft dan er eigenlijk ruimte voorzien is.

Ik moest opgeven met proberen, het is niet zijn schuld.

Ik bestelde vorige week een gans nieuwe methode en ja, wij beginnen weer helemaal voorafaan. Ik ben er gerust in dat het vrij vlot gaat gaan want als hij vrij schrijft, schrijft hij alle letters bijna zoals het in die methode wordt aangeleerd. Een methode die ook nog gebruik maakt van het verschil tussen kleine letters en hoofdletters, want ja dat vind ik reuzebelangrijk. Ik wil dat hij leert met hoofdletters schrijven. Wij gaan dus vanaf morgen aan de slag met blokletters. Eerst groot, dan alsmaar kleiner. Weer beginnen in het eerste leerjaar.


Vanaf nu gaan we verder met deze methode…

Zoveel pijn het deed om het allemaal los te laten, zo opgelucht voelt het nu al. En de zoon zelf? Die stond te dansen toen de boekjes aankwamen, want hij is zo blij dat hij nu niet meer zo hard hoeft na te denken op mooi schrijven. Laat ons dus hopen dat ook juist schrijven nu wat vlotter gaat verlopen. Ik heb er in elk geval een goed gevoel bij. Het zal geen stap terug zijn, maar een grote stap voorruit in zijn zelfbeeld en dat is het allerbelangrijkste.

Voor diegene die het zich afvragen, want ja die vraag krijg ik soms wel eens. Nee, vloeiend aan elkaar schrijven is niet verplicht volgens de eindtermen dus daar komen we zeker niet mee in de problemen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!