Een hele tijd terug zag ik op een leerkrachtengroep op facebook een super leuk idee voorbijkomen. Die juf had haar thema’s super handig gesorteerd en ik zag er meteen wat in dus wilde ik het ook wel proberen en ik ben er zo super blij mee dat ik het toch ook wel even hier wil delen. Ik bedoel maar, jullie kunnen net als ik er maar net zoveel aan hebben als ik niet? Ik gaf er wel ook mijn eigen slag aan en zal mijn systeem binnenkort vast veranderen. Ik zag namelijk deze stapelbare archiefmappen welke volgens hetzelfde principe werken als het mijne. Alleen zijn deze véél compacter dan het systeem dat ik nu gebruik en bovenal zijn deze archiefmappen goedkoper dan het systeem dat ik gebruik.

Nu heb ik mijn systeem in een best wel dure opbergbox met losse archiefmappen zitten. Krak hetzelfde dus eigenlijk alleen duurder en groter. Het enige voordeel ten opzichte van de stapelbare archiefmappen is dat mijn doos een deksel heeft en dus beter beschermt zit tegen stof.

Ik geef jullie vooral graag een kijkje in hoe ik het organiseer. Want per thema is gewoon eigenlijk niet haalbaar. Thema’s overlappen elkaar en wat zit er nu eigenlijk allemaal in die archiefmappen in?

Om te beginnen heb ik al mijn materiaal van mijn thema’s op tafel uitgesorteerd. Ik heb het hier niet over uitgewerkte thema’s, maar over materiaal dat kan dienen voor een bepaald thema. Denk hierbij aan werkbladen, zonnekindjes, knutselbladen, x-rays, dunne informatieboekjes, brochures, …

 

Vervolgens ben ik gaan kijken naar hoeveel archiefmappen ik heb, dat waren er heel wat minder dan dat ik thema’s heb natuurlijk. Nu ja, eigenlijk is mijn ene doos ook gewoon veel te klein, maar bon het moest er maar in geraken. Ik ging dus dingen samenvoegen zoals dieren. Ik had alle dieren apart, die moesten nu samen. Feesten net hetzelfde en zo zijn er nog wel enkele.

In elke archiemap kwam dan netjes een labeltje met de naam van het (overkoepelende) thema en als het een map was waarin meerdere thema’s zaten, schreef ik de verschillende thema’s nog eens vooraan op de archiefmap. Dat laatste zie je natuurlijk niet als je de bak gewoon open doet, maar je hoeft maar even de map er uit te halen en je hebt snel een overzicht of je al wat materiaal hebt binnen dat wat je zoekt of niet.

Ik ben er eigenlijk super blij mee. Veel handiger dan al mijn vorige sorteermethodes zoals apartje bakjes, wat super veel plaats inneemt. Gewoon met rekkertjes rond elk thema en vooraan een post-it er op en dan in een bak gesmeten, super onoverzichtelijk. Afgewerkte thema’s op voorgaande manier in een aparte bak van de niet afgewerkte thema’s in een andere bak die op diezelfde manier waren gesorteerd, al even onoverzichtelijk. Deze methode neemt het minste plaats in én is het meest overzichtelijke. Ik kan het dus alleen maar aan iedereen aanraden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

3 Reacties

 1. Super leuk idee, ik heb hier ook keiveel van zo’n tijdschriftjes liggen gekregen van een medemama. Maar ik denk dat ik zo’n doos ga halen voor in te delen in schooljaren en daar alle belangrijke papieren/kunstwerken ga in steken zodat hij later een soort van herinneringsdoos/administratievedoos heeft.

 2. Hallo,

  Ik ben een mama van een mindervalide zoon van 27 jaar en een dochtertje van 5 jaar .
  Ik ben nu al een aantal jaren bezig met mijn dochter als voorbereiding op het onderwijs .
  Dit ook omdat mijn dochter heel der dagen door uitdagingen moet krijgen anders word ze heel rusteloos en het moet moeilijker zijn dan haar leeftijd anders heeft ze daar geen voldoening aan.
  In de scholen kunnen ze hier niet aan toe komen door te veel leerlingen.
  Tevens ben ik er in 2015 door medische problemen achter gekomen dat ik een zeldzame vorm van bloedstolling heb en absoluut geen of bijna geen medicatie mag nemen nu of antibiotica .
  Dus toen was het gevoel van thuis onderwijs heel erg sterk toegenomen omdat ik moet uit zien dat ik niet ziek word .
  Dus alles bij elkaar zal de thuis scholing voor ons een oplossing zijn voor vele problemen.
  Ben altijd al wel bezig geweest met educatief speelgoed en knutselen zodat mijn kinderen zich zelf kunnen ontplooien .
  Speel tablet van in Belgie en Spanje waar letter spelletjes, alfabet, tellen enz op staat in verschillende talen.
  Dit is super omdat het spelenderwijs gebeurt en ze veel kunnen leren.
  Ze doet ook al mee afdrogen , de groente wassen, de was sorteren en in de machine steken de was in de droog kast steken en nadien opvouwen of de was ophangen, ze leest de was normen op de kledij en zegt tegen mij mama nee dat mag niet in de droog kast want dat staat op het etiket.
  Nu heb ik begin vorig jaar gelezen dat je in Belgie ook thuis onderwijs kunt geven dus ben ineens veel meer met deze zaken bezig geweest .
  Ik hoopte wat ik al deed zoals thema’s van mijn lijf, dieren, kleuren,tellen, schrijven, natuur, eten en drinken, thema’s zoals kerst en alle andere, de seizoenen enz .
  Maar nu zag ik op de foto’s van deze site dat u dat ook doet
  Mijn dochtertje krijgt ook al Spaanse les daar wij normaal in Spanje wilde gaan wonen maar de plannen gaan waarschijnlijk veranderen, tevens leert ze ook Engels dit omdat ze het allemaal super vind .
  Bij ieder woord dat zij hoort of bij leert vraagt ze zelf hoe zeg je dit in het Spaans of Engels en liefst nog in Duits en Frans ook maar we hebben gezegd eerst met deze twee en dan Frans want dat heb je in Belgie ook nodig .
  Door nu al deze dingen op de website te zien ben ik al geruster dat ik goed bezig ben.
  Is er soms een mama of papa bij die ook kinderen hebben die liefst 5 verschillende dingen te samen doen omdat 1 ding te saai is, waar de kindjes ook kwaad door worden als het niet snel genoeg gaat of moeilijk genoeg is .
  Zou ik dat graag weten alle info zo welkom zijn.

  Vriendelijke groeten Viola

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.