“Kun je even de helft hiervan aan je broer geven?” vroeg ik mijn oudste. Hij keek mij een beetje raar aan. “De helft? Hoeveel is dat?” Ik pakte de boterham en sneed die in twee. “En als je de helftjes nog eens in twee snijdt, zodat mama en papa ook een stukje krijgen? Wel, dan krijgen we allemaal 1/4 van een boterham.” Hij keek me aan alsof ik gek was geworden: “Maar dan krijg je gewoon elk één hap en is het op. Ik doe dat niet, hoor.”

Breuken uitleggen aan mijn zoon met een boterham lukte niet goed. Laat staan met zijn lievelingseten: een pizza of een taart! Ik was dan ook superblij toen Kimberley mij de ‘Understanding Fractions of Quantities’ ofwel breukenset opstuurde om te proberen. Geen gedoe met taarten, maar stevige geometrische figuren van foam. Leuke kleuren, ook. Wat erg belangrijk is voor mijn visueel ingestelde zoon.

Voor we aan het zware werk, de breuken, begonnen, haalden we alle geometrische stukken uit de doos. We ontdekten dat we 2 halve cirkels hadden die samen 1 cirkel maakten, 3 rechthoeken vormden een grote rechthoek, 5 driehoeken een pentagon/vijfhoek… Mijn kleuter deed ijverig mee, maar zelfs mijn oudste vond het fantastisch puzzelen. Dat 2 halve cirkels een hele maakten, was misschien niet nieuw. Maar dat 6 driehoeken een hexagon/zeshoek vormden, vond hij uiterst interessant.

Na een tijdje spelen met de stukken, vond ik het tijd om de juiste begrippen erbij te halen. “Twee HALVE cirkels vormen een HELE cirkel. Dit kleine, blauwe vierkantje is ¼ van het grote blauwe vierkant. Zie je dat?” Mijn zoon knikte voorzichtig. Gelukkig hoefde ik deze keer geen gezeur over bokes met choco aan te horen. In de doos zaten ook kaartjes en we gingen op zoek naar de juiste notaties. We legden het kaartje met ½ naast de halve cirkel. Naast het blauwe vierkantje kwam ¼. We bouwden het voorzichtig op en na een tijdje zag ik dat hij ermee weg was.

De kleurtjes van de geometrische figuren zijn niet alleen leuk, maar ook handig bleek na een tijdje. De cirkel is oranje, het vierkant blauw, de vijfhoek groen. Het gevolg: de breuken ½ en 2/2 zijn oranje, ¼ tot en met 4/4 zijn blauw, 1/5 tot en met 5/5 groen. Dat maakte het voor mijn zoon echt een stuk makkelijker en minder abstract. We maakten er een spelletje van. Hij legde een figuur voor mij en ik zocht het juiste kaartje. Daarna draaiden we de rollen om. Na een tijdje spelen en oefenen, maakte hij al heel wat minder fouten.

De volgende dagen bleven we ons spelletje spelen en toen hij het helemaal onder de knie had, haalden we de volgende stukken uit de doos: de schuimrubberen dobbelstenen en blauwe pinnetjes. Ik liet mijn zoon een kaartje trekken. Daar stond ½ op. Hij nam er de cirkels bij en toonde mij wat de helft was. Daarna gingen we in de doos op zoek naar de oranje dobbelsteen. Hij gooide 8 en dus moest hij op zoek naar ½ van 8. Dat werd al wat moeilijker en het angstzweet brak hem uit. Ik zag zijn lip trillen, maar toen ik naar de blauwe pinnetjes wees… kreeg hij een idee. In de schuimrubberen figuren zitten gaatjes waar de pinnen precies inpassen. Met een beetje hulp van mij en de goed uitgewerkte handleiding begon hij 8 pinnen eerlijk te verdelen over de 2 halve cirkels. Zo ontdekten we dat het antwoord 4 moest zijn.

Daarna probeerden we het met de groene dobbelsteen en de vijfhoek. Hij trok 1/5 en gooide 15 met de groene dobbelsteen. Het was even zoeken, maar toen verdeelde hij 15 plastiek pinnen over de 5 driehoeken van de vijfhoek. 1/5 van 15 bleek 3 te zijn. “En hoeveel is 2/5 dan?” “6?” antwoordde hij aarzelend. Eureka! Dit was me nooit gelukt met een boterham of pizza!

Wij zijn fan van de doos. Het ziet er niet alleen mooi uit. Het is ook gewoon mooi en duurzaam materiaal. De vele kleurtjes spreken aan, maar hebben ook een functie. Ze zorgen ervoor dat je kind overzicht bewaart. Voor mijn zoon was het duidelijk dat dat de truuk was. Alles met ./2 is oranje. Zijn lievelingskleur. “Papa’s lievelingskleur is geel en hij is de grootste in ons gezin… net zoals de ZEShoek en ./6!” Zonder de kleurtjes had hij de link misschien ook wel kunnen maken, maar veel minder snel.

Een ander voordeel van de doos is het hoge speelgehalte. Allebei de kinderen waren enthousiast toen ze de doos openden en doken er meteen in. Voor we echt met breuken begonnen, is er eerst flink gespeeld met de figuren. Ze bouwden er huizen en boten mee, maar uiteindelijk ook vijf- en zeshoeken. Ik vond het dus niet alleen een handig pakket voor mijn lagere schoolkind, maar ook voor mijn kleuter. Die weet natuurlijk nog niet hoeveel 1/3 is, maar hij weet ondertussen wel dat 4 vierkanten een vierkant vormen. Dat is toch al een mooie basis, niet?

Er zit trouwens ook een heel duidelijke handleiding met toffe tips bij de doos. Voor mij was dat wel belangrijk, want breuken… Daar heb ik nu niet meteen leuke herinneringen aan. Ik herinner me vooral veel traantjes en frustratie. Iets waar mijn kinderen alvast geen last van zullen hebben. Tenzij ze een probleem gaan maken van mijn beginnersfout met een boke met choco natuurlijk.

Reactie van ons
Dankjewel Liesje voor deze enorm uitgebreide ervaring! Geweldig om te lezen hoe je jongens er mee aan de slag zijn gegaan en dat het zo’n succes was. We zijn zelf ook grote fan van deze set. Nog heel veel plezier ermee!

De breukenset is te koop in onze webshop voor 27,50 euro.

Volg je ons ook op facebook en instagram?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Inschrijven kan via deze link.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!