Omdat ik er toch regelmatig wat vragen over krijg, overweeg ik om al onze tiptoi producten te gaan reviewen. Dat zijn inmiddels 9 spellen, 10 boeken en de wereldbol. Oh ja en we hebben 4 ‘stiften’ in huis waarvan 3 van de oude versie en eentje van de nieuwe. Laat het ons gerust een verslaving noemen 😉 Ik hoor dus graag na deze review of jullie het leuk zouden vinden als ik de andere ook doe.

Voor nu begin ik dus met een boek. De wereldatlas. Ik begin graag met te vertellen dat ik zowel de wereldatlas van een jaar terug had, als sinds kort de startersset. Had ja… Ik vertel sevens waarom.

Laat ons beginnen met het feit dat als je een tiptoi boek koopt daar geen tiptoi stift bij zit. Bij de starterssset wel. Meer dan een jaar geleden kochten we het boek de wereldatlas. De starterset bestond toen nog niet met de wereldatlas.

Sinds een maand hebben we ook de startersset. Die wereldkaart die je bij de startersset krijgt, stak namelijk mijn ogen uit. De extra tiptoi stift was handig meegenomen. Onze lieve dochter begint namelijk ook volop te ontdekken met de tiptoi en ja ze allemaal tegelijk aan de slag laten gaan is wel zo gemakkelijk.

Ik ging meteen vergelijken en de boeken zijn identiek. We hebben ze voor de zekerheid goed getest, maar ze zijn echt volledig hetzelfde. Eentje ging dus de deur uit om een ander gezin blij te maken.

Tussen de oude en nieuwe stift zitten overigens wel wat verschillen. De nieuwe is veel gebruiksvriendelijker. De batterijen kunnen veel makkelijker vervangen worden, de USB kabel of hoofdtelefoon kan handiger aangesloten worden en vooral… de nieuwe heeft rond de punt een soort plastieken omhulsel. Wat meteen opviel was dat dit er voor zorgt dat de boeken en spellen veel minder beschadigd. De oude stift laat bij aanstippen een lichte afdruk na op de boeken en spellen, de nieuwe niet. Gevolg… Ik moet me nu dus super hard inhouden om niet al onze stiften te vervangen. De oude doen het even goed dus het zou weggesmeten geld zijn, maar dat is zo’n kantje van mij… Nee, ik ga ze echt niet allemaal vervangen!

Nog snel even kort voor zij die tiptoi niet kennen. Met de stift tip je op een bepaald prentje in het boek of spel en de stift geeft dan uitleg, zingt een liedje, zegt wat je moet doen, … Niet meer en minder dan dat.

Beginnen met tiptoi
Om met het boek of de kaart te beginnen moet je eerst de software downloaden van het internet naar de stift, dit is trouwens voor elk tiptoi spel/boek zo. Nog makkelijker is het om de tiptoi manager te downloaden van Ravensburger om zo snel en makkelijke nieuwe software op de stift te zetten. Het is echt heel snel gebeurd. Niet onbelangrijk… Bij ons staat de software van alle, tot nu toe, bestaande spellen en boeken in België op al onze stiften. Ook van diegende die we niet hebben. Over voldoende opslagruimte moet je je dus zeker geen zorgen maken.

De wereldatlas
Om uiteindelijk echt aan de slag te gaan meld je je aan in het boek. Dit doe je door met de pen op het aan-symbool te drukken vooraan in het boek. De stift zal je dan welkom heten en wat uitleg geven. Al snel ontdek je wat je allemaal kan doen met het boek.

Op elke 2 pagina’s staan rechtsonder een reeks symbolen. Elk symbool heeft zijn eigen functie zoals ontdekken, een liedje, een (makkelijk en moeilijk) spel, een vertelfunctie, een stopknop, herhaalknop, …

Het eerste dat je kan doen is bijvoorbeeld voor kindren die nog niet kunnen lezen, de tekst laten voorlezen die in het boek staat. Zo kunnen ook jonge kinderen al snel aan de slag met tiptoi. Ook voor oudere kinderen is het leuk om niet altijd alles zelf te moeten lezen. Zo kunnen ze al op zoek gaan naar dingen op de prenten terwijl ze luisteren naar de tekst.

De wereldatlas telt twee pagina’s per continent. Bij elk continent krijg je een kaart te zien van dat continent. Daarop staan de landsgrenzen aangeduid, belangrijke monumenten of symbolen van de landen, grote rivieren zijn getekend, … Hierop kan je allemeel drukken met de pen. Telkens je drukt krijg je heel wat informatie over het land of  datgene waar je op hebt gedrukt. Bij het ene is dat al wat uitgebreider dan het andere. Zo kunnen kinderen de hoofdsteden ontdekken van de landen, speciale feesten, typische uitspraken, hoe het zit met muziek, …

Naar gelang het continent verandert ook de nadruk. Zo leer je in Afrika veel meer over dieren dan in Europa.  Helemaal op het einde van het boek gaat het dan over hoe er in alle verschillende continenten en landen feest wordt gevierd. Dit wordt afgebeeld door middel van een grote prent van een multicultureel feest. Kinderen leren dus niet enkel echt feiten, ze leren ook dingen over de maatschappij. Over samenleven met mensen uit andere landen.

De wereldkaart
Naar de wereldkaart was ik dus het meeste benieuwd. De wereldatlas kende ik immers al en ik was erg benieuwd naar de toegevoegde waarde van de wereldkaart. Vooral ook omdat we ook de wereldbol van tiptoi hebben.

Het eerste dat opvalt zijn alle vlaggen welke gesorteerd staan per continent. Daar word ik natuurlijk al helemaal blij van. Als je op de vlag typt vertelt hij bij welk land deze hoort (vooral handig voor de kinderen die nog niet kunnen lezen). Typ je een tweede keer op de vlag dan vertelt de stift je wat de hoofdstad van dit land is. Niet echt een heel grote toegevoegde waarde op het boek, wel heel erg leuk om kinderen te leren hoe de vlaggen van de landen er uitzien.

Als je op de continenten druk krijg je heel wat informatie over dat continent. Over de grootte er van, de vorm, het klimaat, de bevolking, … Er staan ook belangrijke monumenten, dieren, symbolen, bossen, gebergten op afgebeeld waar je tal van informatie over krijgt als je ze aantipt. Dit telt overigens ook voor de oceanen.

Wat me als laatste pas opviel, maar wel erg leuk is, zijn de wereldbollen die bij de vlaggen staan. Hierop is aangeduid waar het continent op de wereldbol ligt.

En zelf als je op het kompas drukt krijg je hierover informatie.

Wat wij er van vinden?
Wij zijn fan. Het is educatief en dus volledig inzetbaar tijdens de lessen. Het komt helemaal niet lerend over waardoor de kinderen er graag mee aan de slag gaan en zelf naar grijpen. Het past perfect binnen onze filosofie van spelend leren. Ik kan me de tiptoi niet meer wegdenken uit ons gezin.

Wat koop je nu het beste? Het boek of de starterset?
Als je nog geen stift hebt dan zeg ik meteen ‘Koop de starterset!’ met de simpele reden dat een losse stift bijna net zo duur is als de starterset. Heb je al een stift dan moet je zelf de afweging maken of je nog wat bent met een extra stift. Zo niet, dan zou ik zeker niet meer dan het dubbele van het boek gaan betalen enkel om de wereldkaart te hebben. Ik ben wel erg blij met de wereldkaart en nog belangrijker… De kinderen ook. Het is dus even afwegen wat je zelf al hebt en wat niet.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!