Thuisonderwijs en pesten – geen stippen

Op sociale media kwam ik plots foto’s tegen van kinderen en volwassenen met 4 stippen op hun hand. Totaal niet op de hoogte van wat het was dacht ik ‘Een nieuwe hype.’ en ik negeerde het. Plots zag ik ook berichten van ouders tevoorschijn komen. Berichten met doorgaans dezelfde teneur ‘Alsof stippen pesten gaan tegen houden.’, ‘Weer een manier om pesten net meer in de hand te werken.’, ‘Beter 4 stippen op de pester voor alle schade die ze hebben aangericht.’, …

Uiteindelijk werd mijn nieuwschierigheid te groot en ging ik opzoeken waarover het ging. Ik kwam terecht bij de nieuwe move tegen pesten. Ik moet zeggen, van de liedjes ben ik altijd wel fan. Ze brengen een goede boodschap alleen deze keer luister ik met een dubbel gevoel.

De bedoeling van de actie is dat je 4 stippen om je hand zet om je afkeer voor pesten te tonen. Het liedje eindigt dan ook nog met

Een nieuw tijdperk breekt aan
Pesten is vanaf morgen voorbij en
gedaan…’ 

Een mooie boodschap versta me niet verkeerd. Maar moeten we niet een beetje realistisch zijn? Alsof pesten plots gedaan gaat zijn als je 4 stippen op je hand hebt (ja, ik neem het vast te letterlijk). Als ik hoor hoe ouders reageren op de actie dan denk ik ‘Ja, natuurlijk hebben ze gelijk.’ want veelal zijn ze ouder van een kind dat serieus gepest wordt of gepest is geweest.

Ik vind de actie van move tegen pesten altijd fantastisch, maar wat bereikt die kortstondige actie buiten wat media aandacht? Even een grote actie op school waar elke leerling zal ondertekenen dat ze niet meer zal pesten en dan weer verder. Een actie die vergeten is nog voor ze volledig afgerond is. Dat is jammer genoeg de realiteit.

Toen ik op school zat ben ik jarenlang gepest… Ik zal het nooit vergeten, maar ik draag er geen littekens van mee en daar ben ik blij om. Mijn zoon werd gepest in de tweede kleuterklas en de juf zei ‘Ach, ze spelen maar wat.’ of ‘Je moet begrip hebben, dat kindje heeft wat problemen.’. De littekens op zijn gezicht van de vele krabben hebben er voor gezorgd dat ik geen begrip heb. En natuurlijk deed ook die school mee tegen de move tegen pesten.

Pesten help je alleen maar de wereld uit door een goed anti-pest beleid te voeren op school en nee, niet enkel op papier. Ik heb weet van genoeg scholen/hobby’s waar het een succes is, dus waarom kan dat niet overal?
Pesten stop je alleen als ook elke ouder er mee voor zorgt dat zijn/haar kind hier ook degelijk, ja ik ga het echt zo noemen, wordt opgevoed. Want ja, ook onze zoon werd op een hobby al gepest door een kind terwijl de ouders er gewoon op stonden te kijken en niet hebben ingegrepen en dat enkele weken na elkaar.

Onze kinderen krijgen thuisonderwijs, ik leer de move tegen pesten niet, ze kennen het liedje wel van op tv. Ik was niet op de hoogte van de stippenactie tot ik het zelf ging opzoeken en nee, mijn kinderen zullen niet met 4 stippen op hun hand verschijnen op de hobby’s die ze doen, speelafspraakjes of wat dan ook. Ik ben er zeker van dat mijn kinderen niet gepest zullen worden omdat ze die stippen niet op hun hand gaan hebben. Dit omdat ik heel erg goed weet hoe de begeleiders op de hobby’s er mee omgaan. Er is namelijk een nul tolerantie wat pesten betreft.

Mijn kinderen pesten niemand, plagen wel. Maar ze zijn gedrild, ja gedrild, om onmiddellijk te stoppen als iemand ‘stop’ zegt. Doen ze dat niet dan vlieg ik er als moeder bovenop om ze op hun plaats te zetten, want ik duld pesten niet.

Zullen ze nooit pesten? Dat weet ik niet. Ik ben er niet altijd bij. Naarmate ze ouder worden en alleen op stap zullen gaan zonder volwassenen in de buurt, weet ik niet of ze zullen pesten. Ik kan alleen maar hopen dat de opvoeding die ik ze gaf, hun karakter en wilskracht hen zal helpen om ‘Nee’ te blijven zeggen tegen pesten en dat zonder dat er stippen aan te pas moeten komen.

Kinderen worden echt niet ‘hard’ van gepest. Leer ze terugvechten zonder geweld. Leer ze voor zichzelf opkomen, zelfzeker zijn, opkomen voor anderen, … Leer ze dat jij als mama, papa, juf, meester, begeleider, vriend, vriendin, … er voor hen bent en hen serieus neemt. Lach het niet weg met dat ze maar wat weerbaarder moeten worden, want dat worden ze echt niet als ze er alleen voor staan. Hoe banaal de pesterij dan ook mag lijken in jouw ogen.

‘Maar wees eens blij dat ze iets doen.’ Dat ben ik zeker. Maar misschien moeten we meer stilstaan bij de gevolgen van pesten en het serieuzer nemen? Ik weet het niet. Had ikzelf ook maar dé oplossing om pesten de wereld uit te helpen.

*Bron uitgelichte afbeelding: pixabay

Volg en vind ons leuk op:
Facebook
Pinterest
Twitter

4 gedachten over “Thuisonderwijs en pesten – geen stippen

 • 16 januari 2018 om 11:00
  Permalink

  Je hebt echt mij gedachten op papier gekregen. Ik heb 3 scholen gezeten en ieder met een eigen pestbeleid. En toch in 2 gepest geweest maar waar de 1ne school kort op de bal speelde was de andere meer voor vriendjesbeleid. Nu komt het weer ff in het nieuws en daarna gedaan… maar de gevolgen draag je langer. Ik denk idd niet dat er een pasklare oplossing is

  Beantwoorden
 • 16 januari 2018 om 23:27
  Permalink

  Ik voel me dankbaar met het lezen van dit stuk dat op onze kleinschalige school niet gepest wordt. Het zal klinken voor velen als Utopia, maar het is echt heel fijn hoe de sfeer daar is. Groep 1-8 spelen met elkaar. Zelfs mijn man ging laatst onze dochter (4) wegbrengen en hem viel het op. Hij liep met haar het plein op. Paar grote jongens waren met een bal bezig. In een flits hadden ze de bal vast, een roep ‘kijk uit, kleuter in het vèèèld…’ en nadat ze het veld uit waren, ging het spel weer door… Schoolbrede regels, positief aansturen en wederzijds respect creëren. Nu zal het ermee te maken hebben dat de school zo’n 70 leerlingen heeft verdeeld over 5 groepen, dus kleine klasjes, veelal met onderwijsassistent of vrijwilligers, kortom; best uniek in NL waar klassen gerust 30+ bedragen…

  Beantwoorden
 • 18 januari 2018 om 11:28
  Permalink

  had er ook nog niet over gehoord! Gister had het buurmeisje inderdaad wel vier stippen op haar hand.
  Vroeg me al af waarom dat was.
  En ja pesten, dat lossen ze inderdaad niet zo op. Heb daar ook al teveel van gezien en meegemaakt. De sleutel ligt inderdaad ook wel bij de opvoeding en het kort op de bal spelen als kinderen in groep zijn.
  Ik ben wat dat betreft gewoon blij met ons thuisonderwijs. Dat is al iets waar we niet veel last van hebben. En we “verspillen” ook niet weer een volledige les-week aan zo’n onderwerp 😉 Als ik af en toe zo eens hoor hoe weinig er op school af en toe gebeurd…. Dat is een dagje “low-les” helemaal niet zo erg.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.