Boekrecensies Anatorama en Naturama
Eind 2017 werd ik voor een vriendin getipt over de boeken. Ze had ze namelijk gekocht en was razend enthousiast. Daar ik al kasten vol boeken heb, was ik niet meteen zo overtuigd. Het zoveelste boek over het lichaam of de natuur kon ik wel missen in mijn uitgebreide collectie en anders was er nog altijd de bibliotheek.

Toen we dan oudjaar bij diezelfde vriendin gingen vieren en ze me de boeken in het echt toonde, was ik meteen om. De dag erna zat ik achter mijn computer en bestelde ik de boeken meteen. Jullie vragen je vast af waarom.

Anatorama
Anatorama is een boek geschreven door Kate Davies en bevat wonderlijke illustraties van Carnovsky.

Bij het openslaan van het boek kleeft er aan de binnenkant van de kaft al meteen een hoesje met daarin een magisch kijkglas. Een strookje met daarin drie verschillende gekleurde filters. Elke filter toont je op elke prent wat anders. Als je namelijk door het boek bladert krijg je een chaos aan kleuren te zien. Blauwe, rode en groene tekeningen lopen helemaal door elkaar. Soms kan je er wat uit opmaken, soms helemaal niet.

Met de rode filter krijg je het skelet te zien, de groene de spieren en met de blauwe de organen en bloedvaten. Rood en groen werken echt meteen. Je legt de filter op het blad of kijkt er van op een afstand door en je ziet meteen dat wat je wil/moet zien. Over de blauwe ben ik iets minder enthousiast. Ondanks dat alles wat je te zien krijgt met de blauwe filter het meest mooie en fascinerende is, naar mijn mening, moet je echt wel voldoende licht en van op een zekere afstand naar het boek kijken anders zie je helemaal niets.

Het boek heeft een duidelijke structuur.
Zo krijg je steeds eerste een overzichtsprent te zien van het lichaamsdeel dat je gaat verkennen. Hierop vindt je een korte uitleg over dit lichaamsdeel en een overzicht met wat je door de filters zal te zien krijgen met daarbij een heel beknopte uitleg met het belangrijkste over dit onderdeel.

Daarna heb je de röntgenfoto van dit lichaamsdeel. Hier kan je het skelet, de spieren en de organen bestuderen doormiddel van de filters.

Als laatste heb je dan nog de anatomiegids over het lichaamsdeel. Deze geeft je een meer gedetailleerde uitleg over het lichaamsdeel. Om een voorbeeld te geven… De hersenen staan over bijna de ganse pagina afgebeeld op een duidelijk tekening. Bij elk onderdeel van de hersenen krijg je dan een uitleg. Wat doet de hersenschors, achterhoofdskwab, hersenbalk, hypothalamus, … ? Kortom heel wat informatie op een duidelijke en beknopte manier uitgelegd zonder al te veel details.

Naturama
Naturama is geschreven door Rachel Williams en bevat eveneens prachtige illustraties van Carnovsky

Net als bij het boek Anatorama heb je meteen aan de binnenkant een hoesje met daarin een magisch kijkglas. Ook hier drie dezelfde kleuren filters.

Met de rode filter krijg je de dagdieren te zien, de groene de leefomgeving en met de blauwe de nacht- en schermerdieren. Net zoals bij Anatorama werken ook hier de rode en groene filter het beste, al doet de blauwe filter het hier wel iets beter, maar nog steeds het minst van de drie. Voldoende lichtinval en een afstandje bewaren van het boek zijn hier ook nog steeds de sleutelwoorden.

Ook dit boek bevat een duidelijke structuur.
Eerst krijg je de bestemming te zien. De bestemmingen zijn niet de meest alledaagse die je in de meeste boeken tegenkomt. Zo ga je op onderzoek uit in de Weddellzee en de Rosszee, Loch Lomond of bijvoorbeeld het Apo-rif.
Op elke bestemmingspagina krijg je een korte uitleg over over de bestemming en een beknopte gids waarop staat in welk continent de bestemming ligt, uitgestrekt over welke landen, wat voor leefomgeving er heerst, hoe groot de oppervlakte is en wie er zoal leeft.

Vervolgens heb je het observatieplatform. Hier bestudeer je met de filters de dagdieren, leefomgeving en de nacht- en schemerdieren.

Als laatste heb je dan de soortengids van de desbetreffende bestemming. Hier vindt je meer uitleg over de dieren die je te zien krijgt met een korte uitleg over elk dier. Over de leefomgeving wordt er geen verdere uitleg gegeven. Dit boek geeft je dus vooral meer informatie over de verschillende dieren die in een bepaald gebied leven. Vooral de niet zo gekende dieren komen aan bod zoals de uilenkopmeerkat, reuzenboszwijn, charaxes, enzoverder.

Een boek dat dus ideaal is om te gebruiken als je eens wat anders wil zien dan al datgene dat je gewoon bent.

Eindconclusie
Beide boeken worden aanbevolen voor kinderen vanaf 5 jaar. Ze zijn zeker interessant om kinderen door te laten kijken op die leeftijd, maar persoonlijk zie ik ze eerder inzetbaar vanaf tienerleeftijd. Waarom ze dan toch eerder al kopen? Omdat ze al volwassene ook echt heel erg fascinerend zijn.
De boeken zijn mooi vormgegeven, hebben een duidelijk structuur en bevatten, ondanks de beknopte uitleg, toch enorm veel informatie.

Ik zou ze in elk geval niet meer kunnen wegdenken uit mijn boekenkast.

Ik kocht ze bij bol.

*affiliate link

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!