Rianne werd als eerste geloot om 1 van onze producten te testen. Ze testte de Verbindingstrein leren rekenen en ze leverde geen half werk. Een uitgebreid verslag en vele foto’s geven jullie een perfect beeld van wat je allemaal kan met dit leuke product.

Wat houdt de ‘verbindingstrein leren rekenen’ in?

Allereerst is het handig om te weten wat je krijgt bij deze set, de inhoud bevat:

– 24 locomotieven in 6 verschillende kleuren

– 96 wagons in verschillende kleuren

– 4 treinsporen met kaarthouder

– 12 treinsporen zonder kaarthouder

– 15 dubbelzijdige opdrachtkaarten (makkelijke en moeilijke variant)

Het materiaal wordt geleverd in een stevige kartonnen doos. De opdrachtkaarten zijn beschrijfbaar, let er wel op dat je een whiteboard stift gebruikt zodat je de antwoorden ook kunt uitvegen. Tip: heb je per ongeluk een watervaste stift gebruikt? Ga er dan met een whitebordstift overheen. Grote kans dat je de stift er weer af krijgt.

 

 Hoe werkt het?

Het idee van dit spel is dat je een opdrachtkaart in een treinspoor met kaarthouder neerzet. Daarna kun je de opdracht uitvoeren door de verschillende wagons aan elkaar te maken en te plaatsen op een treinspoor, uiteraard passend bij de opdrachtkaart. De opdrachtkaarten hebben twee kleuren, een groene en een rode variant.

 

De groene is voor de beginner. De afbeelding op de groene kaart wordt nagemaakt, de verschillende wagons worden opgezocht en neergezet op de rails. Daarna wordt gekeken van welke wagon het cijfer ontbreekt. Wanneer je dit weet schrijf je het ontbrekende cijfer op de opdrachtkaart zodat de som compleet is. De verschillende wagons druk je in elkaar zodat het één lange wagon wordt. Controleer samen of de trein hetzelfde is als de afbeelding op de opdrachtkaart. Aan de raampjes of wielen van de wagons kun je zien hoe lang ze zijn. Voorbeeld: 2 raampjes/wielen correspondeert met het getal 2.

 

 De rode opdrachtkaarten zijn wat moeilijker dan de groene. Hier is geen som te zien maar alleen het antwoord. Als er bijvoorbeeld =12 op staat, is het de bedoeling dat er een trein wordt gemaakt met 12 raampjes. Wanneer de wagons zijn geplaatst wordt er gekeken of de trein overeenkomt met het aantal wat op de opdrachtkaart staat. Daarna wordt de som op de opdrachtkaart geschreven. Met deze opdracht wordt je kind gedwongen om zelf met een oplossing te komen, en wordt hiermee dus gestimuleerd om te gaan tellen/rekenen. Het mooie is dat je op deze manier ook heel inzichtelijk kan maken dat bij één antwoord meerdere sommen mogelijk zijn.

 

 Onze ervaring

Het product is gemaakt van kunststof. Mijn eerste gedachte was ‘o o, plastic, hoe lang blijft dat goed?’ Nou daar hoef je je niet druk om te maken! Ze zijn echt stevig, de treintjes en rails zijn regelmatig gevallen. En in een klas vol enthousiaste kinderen wordt er echt niet heel voorzichtig mee omgegaan. Maar na een aantal weken is alles nog heel. Geen barstje of scheurtje te vinden.


In het begin is het soms lastig om de treintjes in elkaar te zetten, maar dat is aan de andere kant ook logisch als het product nog nieuw is. Hierdoor kan het voor de wat jongere kinderen lastig zijn om de treintjes aan elkaar te krijgen. 

Wat ook een pluspunt van deze set is, is dat je de opdrachten aan kan passen naar leeftijd en niveau van het kind. Hierdoor kun je de set al vanaf jonge leeftijd (2/3 jaar) gebruiken tot zeker een jaar of 8.

De treintjes nodigen uit om ermee te gaan spelen. En zodra kinderen ermee spelen komen ze er vanzelf achter dat ze er mee kunnen rekenen. Ik heb deze set zowel thuis als in mijn klas getest. En ik heb gemerkt dat kinderen het erg aantrekkelijk vinden om met de treintjes ‘iets’ te gaan doen. Van gewoon treintjes maken en ermee spelen, tot sommen oplossen. Kinderen kwamen zelf ook met ideeën: ‘juf mag ik de treintjes gaan meten met een liniaal?’ En terwijl ze aan het meten gingen kwamen ze zelf weer tot verrassende ontdekkingen. Heel erg leuk!

 

Je kunt de set gebruiken zoals je het krijgt maar….je kunt er zoveel meer mee dan alleen het uitvoeren van de opdrachtkaarten! De mogelijkheden zijn eindeloos heb ik met mijn leerlingen ontdekt.

 

Een aantal voorbeelden:

– De locomotieven en wagens sorteren op kleur, en dan de kleuren benoemen.

– Oefenen met het maken van patronen door een beginnend treintje te maken, laat je kind het treintje afmaken door goed te kijken naar het patroon.  

– Opdrachten m.b.t. meten. Geef een opdracht als ‘maak eens een kort treintje’. En wanneer dit gelukt is geef je de opdracht om een langere trein te maken. Of laat je kind meerdere treintjes maken en ze daarna sorteren in volgorde van klein naar groot of van groot naar klein.

– Tellen van de wagons waarbij je kunt oefenen in sprongen tellen van 1, 2, 4 en 6.

– Treintjes maken op kleur, uitrekenen wat er gebeurt als de laatste wagon er bijvoorbeeld wordt afgehaald. Hoeveel heb je er dan nog over? En welke som hoort hierbij?

– De treinsporen kun je aan elkaar verbinden zodat je een lang treinspoor hebt. Je zou bij elk treinspoor een opdracht kunnen neerleggen. 

– Geef 2 minuten de tijd om een trein te maken, is de tijd voorbij? Laat de kinderen hun trein zien, laat ze verwoorden hoe hun trein eruit ziet en laat ze vergelijken met elkaar. Wie heeft de langste trein? Wie de kortste? Hoeveel langer? Hoeveel korter? Welke som hoort bij jouw trein?

– Bij het thema treinen of vervoer kun je deze treinen ook nog inzetten op de thematafel.

– Met de treinwagons kun je zelfs de sommen van vermenigvuldiging oefenen. 4 wagons met elk 3 ramen, welke keersom hoort erbij? Hoeveel ramen heb je in totaal?

 

Eindconclusie

Een zeer mooie set om al op vroege leeftijd in te zetten. Van kleuren benoemen tot het oefenen van de tafels van vermenigvuldiging. Je kunt hier echt jaren en jaren speel- en rekenplezier van hebben. De kwaliteit is goed. De treinsporen en treintjes zijn hier regelmatig van de tafels gevallen, maar ik heb nog geen een scheur ontdekt of dat er iets is afgebroken. Ook erg goed in te zetten in het rekenonderwijs op de basisschool of wanneer je thuisonderwijs geeft. Het is leuk, aantrekkelijk en concreet materiaal dat kinderen uitnodigt om ermee aan de slag te gaan. De aanschafprijs is wellicht wat prijzig, maar bedenk goed wat je hier allemaal mee kan!

Dankjewel Rianne voor deze super uitgebreide review en de vele foto’s. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen nu een duidelijk beeld heeft van wat de set inhoud en wat je er allemaal mee kan. Nog heel veel spelend rekenen plezier gewenst met deze set!

Waar te koop?

Gewoon op onze webshop voor 84,95 euro.

 

Volg je ons ook op facebook en instagram?

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Inschrijven kan via deze link.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!