Nu we aan het vijfde leerjaar zijn aanbeland, merk ik dat ik dat thuisonderwijs toch net nog wat serieuzer wil nemen. Niet dat we daarvoor dachten dat het een spelletje of grapje was, maar officieel zou Lucas binnen twee jaar examens moeten doen. In ons geval zal hij binnen drie jaar zijn examens doen. Een jaartje later wat voor hem kan omdat hij vrijstelling heeft. Het is al een hele prestatie dat hij het zal doen. We kiezen bewust voor een jaar later zodat hij samen met Thibeau zijn examens kan doen, Thibeau doet ze dan een jaartje te vroeg.

Maar bon dat is stof voor een andere blog. Nu wil ik het hebben over hoe we een beetje gaan werken voor wereldoriëntatie dit jaar en meer bepaald over 1 van onze thema’s.

Ik heb heel veel korte thema’s, thema’s die we op 1.5 uur kunnen behandelen. Zoals afgelopen week behandelden we de leeuw. We knutselden een masker en maakten een mindmap over de leeuw.

Daarnaast heb ik ook twee jaarthema’s voorzien en 1 daarvan is ‘Bouw je eigen land’

Bouw je eigen land is een boek van Pieter Vandenbroucke en Eugene en Louise welk ik gisteren kocht.
Het is een creatief denk-, doe- en leerboek waar ik na 1 keer doorlezen al helemaal fan van ben.

Het boek is opgedeeld in 15 stappen zoals je grondgebied zoeken, je eigen grondwet opstellen, je eigen bevolking maken, je eigen gewaad ontwerpen, een nationale feestdag kiezen, …

Elke stap is een hoofdstuk. In elk hoofdstuk vind je uitleg over de stap die je moet zetten. Ik kies even stap 4 uit ‘Schrijf een volkslied’.
Je vindt er de reden waarom er een volkslied is, wat voor tekst het moet zijn, je vindt er het Belgisch en Nederlands volkslied in terug (want het hele boek is opgesteld voor zowel België als Nederland), er staan leuke weetje in over wat het kortste en het langste volkslied is als je het zingt, welk de langste tekst heeft en welke zonder tekst zijn, wat het eerste volkslied was, … Er staat ook wanneer het eerste volkslied er kwam in België/Nederland enzoverder. Heel veel nuttige informatie die op een leuke manier wordt gebracht aan kinderen.

Naast de leerrijke informatie en kleurrijke prenten zitten er ook opdrachten bij. Zo is bij deze stap de opdracht om je eigen volkslied te schrijven. Je krijgt de keuze om zelf een melodie uit te tekenen op de notenbalk en daarbij de tekst te schrijven of als je geen noten kan, enkel de tekst van een bestaande melodie aan te passen. En dan is het natuurlijk aan jou om op je (speelgoed)piano of gitaar ten volle uit je volkslied te spelen en uit volle borst mee te zingen. Je bent immers trots op je eigen land en dat wil je aan iedereen laten horen.

Het leuke aan dit boek is dat het vol weetjes staat waar ik zelfs nog niets van wist. Nu ja, dat kan natuurlijk aan mij liggen maar wist je bijvoorbeeld dat België en Nederland soms wat grondgebied uitwisselen en België daarom sinds 2016 enkele hectare kleiner is geworden?

De kinderen zien het al helemaal zitten om met het boek aan de slag te gaan. Het is op zo’n leuke, grappige en aantrekkelijke manier gebracht dat  het niet anders kan dan hen aanspreken. Ze kunnen niet wachten op de eerste les. En op het einde van dit schooljaar zullen wij een gans eigen land hebben, sorry België we gaan wat vierkante meters pikken, met alles op en aan. We kunnen niet wachten om ons land aan jullie voor te stellen. We houden jullie op de hoogte 😉

Oh ja, het boek is voor kinderen vanaf 8 jaar voor wie het wil weten.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!