De voorbije week werd me maar liefst 9x gevraagd hoe ik het allemaal gedaan krijg en we zijn nog maar vrijdag!

Wel, ik deel met jullie hoe het volgende schooljaar er zal uitzien. Hoe zo’n dag/week er bij mij nu echt uit ziet.

Ik zal beginnen met te vertellen wat ik allemaal doe.
Om te beginnen heb ik dus een huis dat moet onderhouden worden. Dagelijkse was, afwas, opruim, … In dat huis leven ook twee volwassenen en meer nog, 5 kleine kindjes. Deze 5 kleine kinderen hou ik gedurende de dag (en nacht) in leven door ze eten te geven, kleren te geven, te zorgen dat ze de nodige hygiëne krijgen enzoverder. Die 5 kleine kinderen krijgen thuisonderwijs van mij. Nu laatst zei iemand tegen mij ‘Ja, maar die jongste nog niet hé.’. Nee, ze had gelijk, die verstoort de lessen maar met 12 voedingen per dag… minstens. Thuisonderwijs is niet enkel het les geven en met de kinderen bezig zijn maar ook voorbereiden, dingen opzoeken, materialen zoeken en aankopen, opruimen, klaarleggen, verbeteren, … Daarnaast hebben de kinderen ook nog een boel hobby’s waar ze naartoe moeten.

Oh ja, voor 1 van die kinderen komt er ook nog therapie aan huis.


(kindjes tijdens hun onderwijs)

Dan heb ik nog mijn webshop. We gaan niet liegen, die groeit. Maar hij neemt nog geen zodanig grote proporties aan dat we er van zouden kunnen leven, laat staan iemand voor in dienst nemen. Het is vooral een passie die ik doorzet en waarbij ik van mijn hobby, mijn beroep probeer te maken. Spelend leren ook voor mij.

Als laatste ben ik vrijwilliger voor verschillende verenigingen. Ik zet me ook daarvoor met hart en ziel in.

Oké, niet helemaal laatste want er is nog iets. Deze blog. Ik blog 90% van de tijd uit mezelf, de overige 10% zijn samenwerkingen. Want ja, er moeten nog altijd centjes binnen gebracht worden. Maar hoe meer ik blog, des te meer samenwerkingen, des te meer werk ook hier. Belangrijkste is dat deze blog 100% Gewoon Wij blijft en 100% met plezier geschreven. En geef toe, die samenwerkingen zijn ook gewoon voor jullie soms leuk. Die give aways worden namelijk mede mogelijk gemaakt door bedrijven.

Eerlijk is eerlijk. Ik doe dit niet alleen!
Echt niet! Oké, dat ik mijn man heb dat wisten jullie al. Maar die werd ontslagen, vond een nieuwe job en die nieuwe job zorgt voor langere dagen. Hij kan dus minder helpen, wat wil zeggen dat er meer huishouden naar mij komt. Hij deed namelijk alle opruim, was en afwas ’s avonds. Nu doet hij daar nog maar een heel klein beetje van. Niet omdat hij niet wil, maar omdat hij dus niet kan. Ook het rijden van en naar hobby’s en de pakketten van de webshop naar de post brengen, komt nu volledig op mijn schouders terecht.


(naar de post, met de fiets naar de atletiek en 2 kunstwerken van Lucas op de tentoonstelling van de tekenschool)

Toch moet ik het niet alleen doen. Sinds kort hebben we namelijk een huishoudhulp. 4 uur per week komt er zo’n dame zonder superheldencape (al verdient ze die van mij wel) ons huisje kuisen. Ja, dat doet ze terwijl hier dus 5 kinderen in huis de boel op stelten zetten. Chapeau hoe ze het voor elkaar krijgt. En super blij dat ik al geen tijd meer moet stoppen in de grote wekelijkse poets, oef!

Strijk, die deed ik al maar een keer per jaar. Jammer genoeg droegen mijn kinderen dan ook nooit hun hemdjes terwijl ik ze er zo leuk mee vind. De weinige strijk die we nu dus hebben (enkel dus die hemdjes 😉 ) wordt nu ook uitbesteed.

2 uur per twee weken komt er een vrijwilliger vanuit de thuisbegeleidingsdienst. Zij komt al enkele jaartjes, maar echt ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten beginnen. Zijn neemt heel vaak een stuk knutselen van me over, wat zorgt voor wat extra tijd voor andere dingen.

Doordat ik wist wat die 2 uur per twee weken deden aan rust voor mij, werd er besloten dat er toch net dat beetje meer ondersteuning zou moeten zijn als ik al mijn bezigheden wilde blijven doen. Ik doe ze namelijk allemaal ontzettend graag en er iets van moeten opgeven zou zo ontzettend veel pijn doen. Sinds twee weken hebben we nu dus een super toffe madam die 2 keer per week 3.5 uur komt helpen. In eerste instantie voor de zorgen van de oudste (ja, die zorgen worden groter), maar de helft van die tijd gebruikt ze ook om met de andere kinderen bezig te zijn. Echt een paar uurtjes dat ik geconcentreerd kan doorwerken. Ik vroeg me na de eerste keer al meteen af hoe ik het toch zelf elke keer doe 😉

Zonder dit fantastische team rond mij zou het niet meer mogelijk zijn om alles te blijven doen.

Hoe ik het dan volgend schooljaar ga doen?
Wel, doordat er een boel mensen door de week over de vloer komen, ben ik verplicht met een strakke planning te werken. Tot vorig jaar hadden we wel een schema, maar eigenlijk was er buiten het lesschema niet echt een strakke planning. Nu dus wel. Elke uur, of nee minuut van de dag staat volgepland voor mij. Niet voor de kinderen. Meer planning wil ook zeggen meer voorbereiding.

Zo zit ik al enkele dagen bij therapeuten en dokters in de wachtzaal (ja, dat geloop hebben we ook standaard) mijn thema’s voor wereldoriëntatie voor te bereiden en ook thuis doe ik hier ’s avonds mee verder. Gelukkig kan ik mezelf gemotiveerd houden dankzij een grote pot snoep die ik kreeg van greetz.be. Ze moeten daar geweten hebben dat ik het nodig had. Ik weet nu al dat ik die pot eeuwig ga blijven vullen. Die staat echt elke keer ik begin voor mijn neus. Ik ben namelijk op dieet dus het enige moment waarop ik probeer te snoepen is tijdens het voorbereiden van de lessen.  Het fijne is ook gewoon dat deze pot super goed afsluit, ik kan dus lekker gaan afwisselen met koekjes (met chocolade in, ssssttt). De ideale manier om dus gezond te leven en toch af en toe te zondigen, ik kan het alleen maar aanraden.


(thema ‘mijn lichaam’ voorbereiden adhv de eindtermen)

Ik werk vanaf nu ook met 2 jaarthema’s. Over ons jaarthema ‘Bouw je eigen land’ konden jullie al meer lezen op de blog. Door met jaarthema’s te werken, zorg ik er voor dat ik al lang voorruit in mijn agenda lessen kan gaan vastleggen. Lopen we wat voor of achter dan schuift het gewoon allemaal wat op.

Ook voor taal en schrijven ga ik anders werken. De methodes die ik er voor heb zijn niet voldoende (volgens mijn bescheiden mening) dus die vullen we aan met twee aparte methodes die specifiek inzetten op begrijpend lezen en schrijven. De dagen waarop ze uit deze methodes wat moeten doen staan ook vast in de agenda. Ook deze lessen worden op voorhand al voorbereid en liggen op een stapel klaar.

Voor alle andere vakken gaat alles gewoon verder zoals het was.

Hoe mijn dag er op dinsdag, woensdag en vrijdag uit ziet?
7:30 – 8:00 opstaan, Nathan voeden, naar toilet en omkleden
8:00 – 13:00 starten voor de webshop (bestellingen verwerken, administratie, mails beantwoorden, posts op facebook inplannen), een blog schrijven (publiceren, delen op sociale media), kinderen van eten voorzien, ze zich laten omkleden, naar de post wandelen, indien therapie dan is deze in de voormiddag, afwasmachine uitladen, was in droger (of buiten) en vuile was alvast insteken om ’s avonds op te zetten, …
13:00 – 16:30 thuisonderwijs en vieruurtjes
16:30 – 17:45 koken, eten, opruimen, klaarmaken voor atletiek of voetbal
17:45 – 20:30 hobby’s
20:30 – 21:30 iedereen klaarmaken voor bed en hopelijk ze in bed krijgen
22:00 – … douchen, thuisonderwijs verbeteren en klaarleggen voor de volgende dag, bestellingen webshop verwerken, mails beantwoorden, vrijwilligerswerk, lessen voorbereiden en als er tijd over is nog even voor de TV

Tussendoor voed ik Nathan, reageer ik op facebook reacties, als ik de kans heb beantwoord ik ook tussentijds mails, ververs ik luiers, eet en drink ik, …

Mijn dag op maandag en donderdag?
Hetzelfde alleen wisselen thuisonderwijs en mijn voormiddagplanning ongeveer van plaats omdat we dan in de namiddag die geweldige dame hebben die komt helpen.


(werken voor de webshop, cadeaubons maken en inpakken)

En zo weten jullie wat ik een hele dag uitsteek en hoe ik dat doe 😉 Voor alle duidelijkheid… Ik doe dit graag. Ik kies zelf voor zo’n drukke agenda en haal er enorm veel voldoening uit. Je zou mij absoluut geen plezier doen met een paar uur in de zetel liggen niksen en als ik dat toch wil doen dan doe ik dat gewoon. Dan laat ik de boel de boel en kruip ik met de kinderen voor een film of zet ik mij in de tuin met een boek. Dat kan ook gewoon, mijn huis gaat niet instorten als de was en afwas niet is gebeurd. In het slechtste geval moet ik dan in het weekend wat bijwerken, want ja in het weekend doe ik maar een fractie van wat ik op een weekdag doe. Daar proberen we gewoon echt gezinstijd van te maken, al is naar de supermarkt gaan en de tweewekelijkse therapie op zondag ook gerekend onder gezinstijd 😉

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!