Diegene die ons volgen op instagram die konden het niet echt missen… Sinds een week hebben wij een nieuwe auto. We wilden het nog twee jaar uitstellen, maar het noodlot besliste anders.

Onze vorig auto kreeg eind 2017 nog een onderhoud en daar bleken al wat extra kosten bij te komen. Een oude tweedehandsauto. Niet veel ervoor hadden we al onze tweede auto moeten laten vallen vanwege teveel kosten voor wat die nog waard was en er was geen geld voor een tweede nieuwe auto. We wilden ons niet vastzetten met een lening voor een kleine auto waar we niet met ons gezin in zouden kunnen, want als de gezinsauto stuk zou gaan dan zouden we die nooit kunnen vervangen.

De hoge kosten van de gezinsauto waren eigenlijk te hoog voor wat die oude auto nog waard was, maar we wilden graag nog wat afwachten dus deden we de kosten toch. Niet veel later deed de airco het niet goed meer. We moesten hem steeds hardste stand zetten  om hem de auto te laten koelen of verwarmen. Die hardste stand was na een tijd de doodsteek van de airco. Plots zei die plof en was het gedaan. Geen airco meer en dat net toen het warmer begon te worden buiten. Bij regen ook geen blazer meer op de raam en dus volledig aangedampte ramen waardoor we niet meer konden rijden. Levensgevaarlijk. We belden dan ook meteen de garage om te informeren wat dat grapje ons zou kosten. Toen we de kostprijs hoorden keken Joeri en ik elkaar aan en zonder een woord uit te spreken was het beslist. We zouden gaan informeren voor een nieuwe auto. Geen tweedehands meer, daar hadden we onze buik wel van vol na al die tweedehandswagens die het lieten afweten en ons serieus wat geld hebben gekost.

Van garage naar garage. Overal gaan informeren. We wisten wat we wilden, maar het in een stockwagen vinden was een heel ander verhaal. Het moest immers snel gaan met de zomer op komst en de toestand van de oude auto. Uiteindelijk ging het nog tussen een medium model van het ene merk en een groot model van het andere merk. We lieten prijzen berekenen.
Het medium model was 1000 euro duurder, veel luxueuzer, direct beschikbaar en een directiewagen met een aantal duizenden kilometers op, maar niets geks.
Het grote model was minder afgewerkt, moesten we een maandje op wachten, geen kilometers op.
Het werd kiezen tussen een grote koffer, maar minder luxe (hoewel de opties hetzelfde waren, we spreken dus echt enkel over afwerking binnenin de auto) en moeilijk parkeren of makkelijker parkeren maar minder koffer.

We gingen afwegen… We gaan graag op reis met de auto, op het medium model zou al snel weer een dakkoffer moeten en die auto’s zijn niet laag en zou er dus een ladder meemoeten op reis. Nu ja, voor die ene reis per twee jaar geen ramp. De dakkoffer staat toch al in de garage. Maar we willen ook graag een keer meer een weekendje weg. Snel wat fietsjes er in kunnen smijten als we ergens gaan wandelen en gewoon op een zaterdag al onze boodschappen gaan doen zonder over en weer naar huis te moeten omdat de koffer te klein is. Wat als de kinderen groter worden? We zijn namelijk mensen die met de auto blijven rijden tot hij versleten is en dat mag hopelijk toch wel 10 jaar duren. Die kinderen zijn dan 10, 12, 14, 18 en 19 en dus kinderen met lange benen die ook nog comfortabel willen zitten. En toen viel ons ook nog eens te binnen hoe we nu in het weekend vaak de pakketten van onze webshop naar de post doen… Een hele berg op mijn schoot, dozen aan de voeten van de kinderen, …

Nu ja, jullie hebben het wel door welke we hebben gekozen.

Zodoende gingen wij dus vorige week onze Renault Trafic Grand Passenger halen. Nog geen seconde spijt gehad van onze keuze! Super blij mee! Zo blij was ik dat ik foto’s begon te posten in de instagramstories. En toen kreeg ik een berichtje van Jessica van Exploring life ‘Schatteke. Zat de maxi-cosi al vast? Want die staat niet juist vast.’ Euh wat?! Dat is mijn vijfde kind, ik zet al 5 kinderen zo vast. Al 9.5 jaar! Die slaagt er echt wel naast, dacht ik. Dus vroeg ik wat er verkeerd was en toen stuurde ze me een foto…

Ik moest twee keer kijken want ik zag het verschil eerst niet tot ik dus beter keek. Hu, wat? Ik ging opzoeken en toen las ik op de site van maxi-cosi ‘Kies een autostoeltje waarop duidelijk staat aangeduid hoe het vastgezet moet worden.’ Meteen kantelde ik de maxi-cosi om en echt daar stond dus de instructie op en zag ik dat we het inderdaad fout deden. Kort erna moest ik weg en deed ik het zoals de instructie aangaf en ja hoor, je voelde meteen hoeveel beter en steviger het zat. Ik kon mezelf wat aandoen! We hadden dit bij onze oudste wel bekeken, maar duidelijk fout gedaan en die foute handeling werd een gewoonte.
Weten jullie trouwens hoeveel mensen onze maxi cosi zo hebben zien vaststaan? Weten jullie hoe vaak we politiecontroles of zelfs gordelcontroles hebben gehad terwijl de maxi-cosi zo vast stond? Niemand die ooit wat zei! Diegene die de gordelcontrole uitvoerden bij de politiecontroles die mogen ze ook een deftige bijles geven.

De eerste foto is juist, de tweede fout!


Jessica excuseerde zich tegen mij omdat ze me op de fout wees, maar verdorie had iemand dat maar eerder gedaan! Wat voelde ik me de vreselijkste moeder ooit ondanks dat ik zo’n freak ben die haar kind van 9.5 nog in een autostoel heeft zitten en de riempjes van Victor en Charlotte aantrekt tot ze amper nog kunnen bewegen of ademen. Oneindig dankbaar dat we nooit wat serieus hebben voorgehad met de auto, ik had het mezelf nooit vergeven. Al wie dus nog zijn kinderen met de gordel vast zet… Alsjeblief wees zeker dat je maxi cosi juist wordt vastgemaakt in de auto en als je iemand ziet die het fout doet, zeg het ze dan meteen.

Wat later die dag sprak overigens ook Sofie me aan. Blij dat ook zij dat deed, moest Jessica dat niet hebben gedaan dan had ik het toch dankzij haar ook geweten. Dankjewel dames!

Oh ja, voor diegene die beginnen over isofix… Kennen we, maar met de gordel lukte het ons ook dachten we. Nu hebben we het echt wel overwogen, maar vinden het voor die paar maanden nu nog stom om aan te schaffen. Vanaf nu zetten we hem in elk geval juist vast. Het is nu te laat voor ‘hadden we maar eerder…’.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!