Ik had het hier en daar al eens laten vallen, maar het is ook echt officieel nu… We hebben een derde zoon met de diagnose autisme.

De eerste twee kinderen met een diagnose
Onze oudste heeft al de diagnose autisme sinds zijn 2.5 jaar, later kreeg hij ook nog de diagnose gilles de la tourette en ontwikkelingsdysfasie er bij. De derde zoon kreeg zijn diagnose autisme rond zijn 3 jaar, praten doet hij nu hij 4.5 is nog steeds niet echt.
Je kon er bij beide jongens niet omheen. Lucas kreeg enorm veel en vooral buitensporige crisissen rond zijn 15 maanden. Hij voelde ook geen pijn, zag geen gevaar, speelde geen fantasiespel en sociaal was hij helemaal een ramp. Elke verandering, prikkel, onregelmatigheid barstte hij uit. Zijn taal kwam pas rond zijn 2.5 op gang met als eerste woordje ‘bal’.

Victor die zat dan weer vanaf hij het kon met zijn handen op zijn oren buitenshuis, hij stelde extreme vreemdenangst, taal kwam absoluut niet op gang, hij reageerde ook erg fel op veranderingen en wilde liefst niet buiten komen. Fantasiespel was hem onbekend. Hij zat twee jaar lang in de draagdoek/draagzak en leefde al snel buitenshuis standaard met een hoofdtelefoon op zijn hoofd en dat laatste doet hij nog steeds heel vaak.

Het is een hele zoektoch geweest om eentje te vinden die hij goed vond. Hij heeft heel lang eentje gehad, maar die vond hij niet fijn zitten bovenaan en nog steeds drukte hij zijn handen bovenop de hoofdtelefoon op zijn oren. Hij dempte niet genoeg. Inmiddels vonden we wel een erg goede hoofdtelefoon. Coolsafety weet namelijk van de overgevoeligheid van onze kindjes hun oren en liet ons dus hun nieuwste hoofdtelefoon testen. De Coolkid beloofde beter te dempen dan de bestaande merken op de markt en zou comfortabeler zitten. Ik was benieuwd en vooral sceptisch ten opzichte van het dempen. Maar hij ziet er leuk uit, zit super super goed en hij dempt inderdaad beter want bij deze legt Victor zijn handen niet meer bij over de hoofdtelefoon! Woehoe! Hij heeft hem altijd overal mee, staat hij niet op zijn hoofd dan zit hij in het bijgeleverde zakje. Wat mij vooral opviel is hoe mega zacht hij is bovenaan je hoofd en in wat voor een leuke verpakking hij werd geleverd.

De derde met de diagnose
Maar dan hebben we nog Thibeau die ook nu een diagnose autisme kreeg. Het was niet de eerste keer dat hij door het testproces ging. Elke keer was het net niet volgens de test die ‘het’ moet weergeven. Natuurlijk niet Thibeau is buitenshuis een heel ander kind. Hoe ouder hij wordt, des te harder valt het op. Op de duur dachten we echt zelf dat we spoken zagen. Uiteindelijk stond hij weer op de wachtlijst van een jaar, maar niet veel later na de aanmelding stortte hij dagelijks tijdens de lessen meermaals in elkaar. Hij kwam dan van de de tafel, rende naar de keuken en stortte zich in een bolletje in een hoekje al brullen en huilend dat zijn hoofd altijd maar aan andere dingen gaat denken dan aan wat hij moet doen. Toen kwam bij me binnen dat hij misschien wel geen autisme heeft maar een concentratiestoornis. Doordat het meermaals per dag voorviel konden we het niet langer aanzien en meldde we ons aan bij een privé testcentrum. Het zou ons heel wat geld kosten, maar hij moest geholpen worden en snel.

We konden meteen starten met de onderzoeken en op 3 weken tijd had hij alle tests al gehad. Enkel de kinderpsychiater nog, maar dat zou 4 maanden duren. Ik eiste al een adviesgesprek van alle andere onderzoeken omdat ik wel mijn kind wilde kunnen helpen en dat kregen we. De test voor concentratiestoornis deed hij perfect, zodanig goed dat het te goed was 😉 Dat was het dus niet. Wel kwam er uit wat we daarvoor altijd dachten… Autisme. Oké, erg verrast was ik natuurlijk niet van de diagnose, maar dat zijn concentratie perfect was snapte ik niet. Al snel werd duidelijk dat hij ook enorm veel last heeft van prikkels maar zich dat bij hem totaal anders uit dan bij zijn broers. Het feit dat hij pas op zijn 8 jaar de diagnose kreeg is doordat hij een stuk slimmer blijkt te zijn (volgens de IQ test) dan zijn broers. Hij kan daardoor zich veel beter voordoen dan hij is, nog veel beter dan zijn broers dat kunnen (en die kunnen nochtans ook erg goed camoufleren).

Toen we tips vroegen om hem te helpen tijdens zijn lessen, konden ze ons niet meer helpen. Blijkbaar doen we alles al dat ze kunnen bedenken en dus zochten we verder.

Het grootste probleem (zijn we inmiddels achter) is teveel lawaai rondom hem. Hij kan op zijn kamer zijn lessen doen, maar dat lukt hem blijkbaar niet dus moesten we het beneden zien op te lossen. De ene keer werkt hij met muziek (wat dan weer wel goed gaat) en de andere keer met de Coolkid hoofdtelefoon omdat die het beste dempt. Dit in combinatie met de my space en time timer. Toch is het niet voldoende voor hem. We blijven maar zoeken, maar we vinden niets en hij kan zelf ook niets meer bedenken dat kan helpen. We probeerden verder ook al schema’s, wriemeldingen, wiebelkussen en bijtdingen.

Wij zijn dus op zoek naar leuke en originele tips om onze zoon te helpen 😉 De winnaar wint onze favoriete geluiddempende hoofdtelefoon, de Coolkid welke geleverd wordt in een mega toffe doos!
Wat moet je doen?
– Like de facebookpagina van Koppie erbij
– Like onze facebookpagina
– Geef ons jouw tip om onze zoon te helpen.

De winnaar maken we bekend op 6 juli 2018.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

11 Reacties

 1. Zo, das lastig;) je wilt je kindjes helpen maar weet niet hoe?! Ik hoop voor u dat er goede tips binnenkomen;)

  Kijk eens bij magneet sieraden, mss dat dat toch iets kan helpen, mijn zoontje is dan wel niet zo extreem, als ik het zo mag zeggen, maar die heeft hier veel baat bij, in de zin dat het hem wat rust in zijn hoofd brengt, het klinkt heel zweverig en dat had ik ook, maar nu dat die hem draagt, wil die hem zelf al niet meer af doen;) en ook is hij wat rustiger geworden! Dus wat ons betreft een goede keuze geweest voor ons;)

  Misschien dat het bij jullie ook werkt of dat er een goede andere tip komt

 2. Kan je zijn scheidingswand voor alleen te werken niet bekleden met een kleur of iets dat hij associeert met rust (eventueel een mooie foto van een uitzicht) en daartussen iets van geluidsdempend materiaal steken?
  Of een metronoom op zijn bureautje zetten? Het tikken kan ook rust brengen (of net onrust creëren maar dat moet je uittesten)
  Groetjes,
  Mieke

 3. Hier krijgt onze oudste energiebreaks, hele korte pauzes om even de gedachten op iets anders te zetten en dan verder te werken. Hij heeft een tekenschriftje waar hij dan even in kan tekenen.
  Ik ben benieuwd naar de tips, hij hoort altijd van alles door zijn oorkappen heen wat hem afleidt.

  1. Oja, een energiebreak kan ook een gesprekje zijn, even met een tangle, knuffelen met de kat, even op de trampoline afhankelijk waar je bent natuurlijk!

 4. Ik vind zijn scheidingswand bekleden, een hele mooie tip. Iets rustgevend, met niet teveel details die hem kunnen afleiden.
  Die breaks zijn ook een goeie tip, trampoline springen werkt bij ons hier heel goed!
  Trouwspringen, een bal schotten, kranten verfrommelen of papier scheuren, kreeg ik als tips om hun rustig te maken. Maar die zijn hier niet van toepassing.
  We dachten ook al aan om een boksbal te kopen?
  En voor het slapengaan werkt een rustgevende geur in de kamer via verstuiving heel goed, misschien ook een idee tijdens het huiswerk maken?

  Liefs, een mama die ook op zoek is naar gouden tips…

 5. Hoi,
  Ik lees hier voor het eerst en wellicht kom ik aan met niets nieuws, maar mij helpt het (oefenen met) plannen zelf heel rustgevend en het zet mijn focus (bij chaos doe ik een ‘brain dump’/maak ik doodles). Misschien heb je er wat aan (geen idee in hoeverre dit mogelijk is)..? Ook het regelmatig ‘opnieuw inrichten’ (alles op z’n plek) en schoonmaken van mijn werkplek helpt enorm. Pauze’s worden al genoemd, gelukkig 🙂 .. Ik neem aan dat de Coolkid enkel voor ‘kids’ is.. jammer! 😉

  Groetjes, Anne
  (PDD NOS/ADD)

 6. Misschien heeft hij wat aan The Love Method ? https://www.thelovemethod.com/nl/module-voor-ontstressen Dat is een manier waarop je jezelf kan helpen rustig worden wanneer de stress (of overprikkeling,…) teveel word. Eerst is het het makkelijkste dat iemand de instructies voorleest en na het tijdje kan hij het helemaal alleen. Het leuke is dat hij zichzelf kan helpen en dat geeft een extra fijn gevoel. En trouwens kan het ook helpen voor jezelf of wie dan ook in je gezin als het even teveel word.

 7. Och Kimberley, wat herken ik veel uit jouw verhaal! Het loopt voor een stuk zo gelijk met het onze! Hier gebruikt Thies op school de MySpace en krijgt hij ook zo een geluidsdempende hoofdtelefoon op! Die hebben we thuis nog niet maar zal er wel moeten komen!
  Het wordt moeilijk om nog een gouden tip te bedenken! Jullie doen al alles wat jullie maar kunnen voor jullie bende!
  Thies kan dus ook niet zelf zijn huiswerk maken om de structuur in zijn hoofd ontbreekt! Voor ons is het dus nodig om echt alles samen met hem te doen! Voor jullie waarschijnlijk niet “de” tip aangezien jullie alles al samen doen!
  De leesmomenten inkorten? Afwisselen met een ontspannende inspanning?
  Of zijn lessen met picto’s in een schema verwerken zodanig dat hij zo de structuur ziet en wel zelfstandig op zijn kamer kan werken?

  Dikke knuffel! X

 8. Onze zoon van 4 heeft de diagnose ASS . Je kon er niet omheen kijken, het was overduidelijk alleen waren wij toen nog leken op het vlak van autisme. Nu, 2 jaar later, vallen veel puzzelstukjes op hun plaats. Onze meisjes van 6 en 3 ook, ben ik zeker van , ze kunnen het echter heel goed camoufleren naar de buitenwereld toe. De oudste staat op de wachtlijst, de jongste deed met brio de testen maar viel door de mand bij het naar het toiletgaan. Ons oudste is zo goed in het camoufleren dat we zelf een periode getwijfeld hebben of we geen spoken zagen. We vragen soms haar advies omtrent een probleem dat zich stelt bij haar broer en zijn vaak verrast door haar analyse. Laatst was er ruzie tussen onze zoon en een andere jongen om de rode fiets nochtans was de blauwe exact dezelfde. Uitleg van onze dochter: hij wil de rode omdat hij denkt dat rode fietsen sneller rijden. Mijn tip: vraag eens aan de oudere broer wat hij zou doen om de jongere te helpen

 9. Mijn tip:
  Test het eens uit: Laat ze niks meer kant en klaar eten of uit blik, geen suiker, snoep of chips.
  Maak er een project van over gezonde voeding en gezondheid.

  Let er eens op hoe je kinderen reageren na een bezoek aan een fastfoodketen.
  Dat geeft allemaal verkeerde prikkels voor het kind!
  En er zijn heel wat alternatieven op de markt die even goed smaken als snoep.

  Denk naast materiële hulpmiddelen voor je zoon ook aan de voeding die hij krijgt. Gezonde voeding is zo verrijkend voor elke mens.

  (Mijn tip hoeft niet in de loting)

 10. Ons zoontje heeft ook autisme en het is erg belangrijk om niet gelijk op hem af te stormen maar gewoon rustig aan doen en ze zijn erg gebaat aan rust en structuur en regelmaat niet teveel stress en niet te druk zijn op de signalen letten zeker als ze niet kunnen praten ons zoontje uit niet. Komt goed meis suc6 en veel geluk met je gezin ♡♡♡♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.