Ik had het hier en daar al eens laten vallen, maar het is ook echt officieel nu… We hebben een derde zoon met de diagnose autisme.

De eerste twee kinderen met een diagnose
Onze oudste heeft al de diagnose autisme sinds zijn 2.5 jaar, later kreeg hij ook nog de diagnose gilles de la tourette en ontwikkelingsdysfasie er bij. De derde zoon kreeg zijn diagnose autisme rond zijn 3 jaar, praten doet hij nu hij 4.5 is nog steeds niet echt.
Je kon er bij beide jongens niet omheen. Lucas kreeg enorm veel en vooral buitensporige crisissen rond zijn 15 maanden. Hij voelde ook geen pijn, zag geen gevaar, speelde geen fantasiespel en sociaal was hij helemaal een ramp. Elke verandering, prikkel, onregelmatigheid barstte hij uit. Zijn taal kwam pas rond zijn 2.5 op gang met als eerste woordje ‘bal’.

Victor die zat dan weer vanaf hij het kon met zijn handen op zijn oren buitenshuis, hij stelde extreme vreemdenangst, taal kwam absoluut niet op gang, hij reageerde ook erg fel op veranderingen en wilde liefst niet buiten komen. Fantasiespel was hem onbekend. Hij zat twee jaar lang in de draagdoek/draagzak en leefde al snel buitenshuis standaard met een hoofdtelefoon op zijn hoofd en dat laatste doet hij nog steeds heel vaak.

Het is een hele zoektoch geweest om eentje te vinden die hij goed vond. Hij heeft heel lang eentje gehad, maar die vond hij niet fijn zitten bovenaan en nog steeds drukte hij zijn handen bovenop de hoofdtelefoon op zijn oren. Hij dempte niet genoeg. Inmiddels vonden we wel een erg goede hoofdtelefoon. Coolsafety weet namelijk van de overgevoeligheid van onze kindjes hun oren en liet ons dus hun nieuwste hoofdtelefoon testen. De Coolkid beloofde beter te dempen dan de bestaande merken op de markt en zou comfortabeler zitten. Ik was benieuwd en vooral sceptisch ten opzichte van het dempen. Maar hij ziet er leuk uit, zit super super goed en hij dempt inderdaad beter want bij deze legt Victor zijn handen niet meer bij over de hoofdtelefoon! Woehoe! Hij heeft hem altijd overal mee, staat hij niet op zijn hoofd dan zit hij in het bijgeleverde zakje. Wat mij vooral opviel is hoe mega zacht hij is bovenaan je hoofd en in wat voor een leuke verpakking hij werd geleverd.

De derde met de diagnose
Maar dan hebben we nog Thibeau die ook nu een diagnose autisme kreeg. Het was niet de eerste keer dat hij door het testproces ging. Elke keer was het net niet volgens de test die ‘het’ moet weergeven. Natuurlijk niet Thibeau is buitenshuis een heel ander kind. Hoe ouder hij wordt, des te harder valt het op. Op de duur dachten we echt zelf dat we spoken zagen. Uiteindelijk stond hij weer op de wachtlijst van een jaar, maar niet veel later na de aanmelding stortte hij dagelijks tijdens de lessen meermaals in elkaar. Hij kwam dan van de de tafel, rende naar de keuken en stortte zich in een bolletje in een hoekje al brullen en huilend dat zijn hoofd altijd maar aan andere dingen gaat denken dan aan wat hij moet doen. Toen kwam bij me binnen dat hij misschien wel geen autisme heeft maar een concentratiestoornis. Doordat het meermaals per dag voorviel konden we het niet langer aanzien en meldde we ons aan bij een privé testcentrum. Het zou ons heel wat geld kosten, maar hij moest geholpen worden en snel.

We konden meteen starten met de onderzoeken en op 3 weken tijd had hij alle tests al gehad. Enkel de kinderpsychiater nog, maar dat zou 4 maanden duren. Ik eiste al een adviesgesprek van alle andere onderzoeken omdat ik wel mijn kind wilde kunnen helpen en dat kregen we. De test voor concentratiestoornis deed hij perfect, zodanig goed dat het te goed was 😉 Dat was het dus niet. Wel kwam er uit wat we daarvoor altijd dachten… Autisme. Oké, erg verrast was ik natuurlijk niet van de diagnose, maar dat zijn concentratie perfect was snapte ik niet. Al snel werd duidelijk dat hij ook enorm veel last heeft van prikkels maar zich dat bij hem totaal anders uit dan bij zijn broers. Het feit dat hij pas op zijn 8 jaar de diagnose kreeg is doordat hij een stuk slimmer blijkt te zijn (volgens de IQ test) dan zijn broers. Hij kan daardoor zich veel beter voordoen dan hij is, nog veel beter dan zijn broers dat kunnen (en die kunnen nochtans ook erg goed camoufleren).

Toen we tips vroegen om hem te helpen tijdens zijn lessen, konden ze ons niet meer helpen. Blijkbaar doen we alles al dat ze kunnen bedenken en dus zochten we verder.

Het grootste probleem (zijn we inmiddels achter) is teveel lawaai rondom hem. Hij kan op zijn kamer zijn lessen doen, maar dat lukt hem blijkbaar niet dus moesten we het beneden zien op te lossen. De ene keer werkt hij met muziek (wat dan weer wel goed gaat) en de andere keer met de Coolkid hoofdtelefoon omdat die het beste dempt. Dit in combinatie met de my space en time timer. Toch is het niet voldoende voor hem. We blijven maar zoeken, maar we vinden niets en hij kan zelf ook niets meer bedenken dat kan helpen. We probeerden verder ook al schema’s, wriemeldingen, wiebelkussen en bijtdingen.

Wij zijn dus op zoek naar leuke en originele tips om onze zoon te helpen 😉 De winnaar wint onze favoriete geluiddempende hoofdtelefoon, de Coolkid welke geleverd wordt in een mega toffe doos!
Wat moet je doen?
– Like de facebookpagina van Koppie erbij
– Like onze facebookpagina
– Geef ons jouw tip om onze zoon te helpen.

De winnaar maken we bekend op 6 juli 2018.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!