Met drie kinderen met een diagnose autisme en een peuter (Nathan is nog te klein om in de tuin te spelen, die geniet op een dekentje onder een parasol) kan ik van 1 ding zeker zijn… Sensorisch spel moet ook in onze tuin aanwezig zijn. Elke dag wordt het meer en meer mijn doel om van onze kleine achtertuin een sensorisch speelparadijs te maken en dat begint te lukken. Uiteraard hebben we al jaar en dag een zandbak en zwembad, maar het moest specifieker.

Waterpret
Toen mijn oog viel op het nieuwe Fun Zone-buitenspeelgoed van Little Tikes was ik verkocht. Toen ik wat later een mailtje kreeg met daarin dat ik de Piraten waterspeeltafel mocht uittesten zag ik meteen mijn sensorische tuin wat groeien. Ons zwembad is namelijk enkel geschikt voor echt warme zomerdagen en de kleintjes kunnen en mogen er absoluut niet in zonder continu toezicht wat niet echt ideaal is omdat ik ook af en toe moet werken (al schrijf ik deze blog ook aan mijn tuintafel).

Toen de piraten speeltafel werd geleverd ging Victor helemaal uit zijn dak, hij heeft namelijk iets met boten 😉 Het was helemaal geen zomerweer die dag, integendeel we liepen in een trui rond zelfs maar nee, ze moest en zou meteen in elkaar gezet worden en dat is dan ook wat ik samen met de kinderen deed. Een uurtje later stond hij gevuld klaar en moesten we weg. Natuurlijk dachten de kinderen daar anders over. Zo’n super leuk uitziende boot moest echt eerst getest worden. Ik moet jullie vast niet vertellen hoe het op dat moment afliep… We zijn weg geraakt, ik droog en uitgeput, de kinderen nat en boos.

Eens thuis was het laat maar vlogen ze meteen weer op de boot en daar zijn ze nooit meer gestopt. De piratenboot zorgt voor uren waterplezier en terwijl hij eigenlijk voor kleuters is, spelen ook de jongens van 8 en 9 er werkelijk elke dag mee. Als je hard op de pomp duwt, spuit het water er erg hoog uit. De piraten (een jongen en meisje want ook meisjes kunnen stoere piraten zijn) beleven wilde avonturen en worden overal mee naartoe genomen. De potjes, het bootje, het kanon, de haai, de reddingsboei, … het doet allemaal mee in het verhaal. Met het kanon en de haai kan je trouwens ook water spuiten. Je bent dus helemaal niet meer veilig als je in onze tuin komt, want ergens staat er wel een kind om de hoek klaar om in de aanval te gaan.

Dankzij de piraten watertafel kunnen de kinderen ook met water spelen op minder warme dagen en hoef ik er niet continu op te staan kijken als ze toch even verfrissing willen terwijl ik aan het werk ben. Kinderen blij, mama blij. Win-win!

En foto’s zeggen toch nog altijd meer dan woorden… Het plezier dat ze hebben is onbeschrijflijk!

Voel- en tastplezier
Het leuke aan de Piraten waterspeeltafel is dat hij ideaal matcht met ons sensorische speeltafels die we zelf al hadden gemaakt. We hebben twee bakken op wieltjes die we geregeld vullen met ander materiaal waar ze aan kunnen voelen. Zo zit er al sinds het begin in de ene bak stenen. Deze is echt onmisbaar en mag niet verandert worden, de andere wel. Maïs, rijst, water, zand, sensorische ballen, voel- en schrijfstenen, gras, takken, blaadjes, orbeez, … Het heeft er allemaal al ingezeten en voor uren plezier gezorgd. We hebben ook heel veel sensorisch educatief materiaal dat mee naar buiten kan. Gewoon afwassen daarna en we kunnen het weer binnen gebruiken.

Foto’s zijn nog van toen we hen de sensorische speeltafels hebben gegeven met Pasen en dus van binnen, maar uiteraard staat die al lang op een vaste plek buiten in de tuin 😉

 

Met een hele set kinderen die graag buiten spelen, kan ik als mama enkel maar genieten van het feit dat ze ook in de tuin helemaal aan hun trekken komen qua sensorische prikkels.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!