Laat me beginnen met te zeggen dat Jurassic World een borspel is voor kinderen vanaf 12 jaar. Om echt zelf te spelen, met het nodige inzicht is dit absoluut niet overdreven. Maar wij speelden het met een 8 en 9 jarige. Omdat je echt samen moet spelen tegen het spel kan dat ook omdat je ze stap voor stap kan helpen.

Maar bon, ik zal beginnen bij het begin. Ik hou van spellen waar niet maar 1 verliezer bij is. Zo’n spellen waarbij het spel wint of alle spelers winnen. Uiteraard moeten onze kinderen leren omgaan met hun verlies, maar af en toe is het gewoon ook fijn om geen gekrijs te hebben na een spelletje samen. Toen ik dan ook een mailtje kreeg ivm het nieuwe bordspel Jurassic World en daarin zag dat het zo’n samenspeelspel was, wilde ik dat natuurlijk erg graag testen. Nu ja, wij zijn ook gewoon echt een gezelschapsspelletjes gezin. Tientallen hebben we er en we kunnen er nooit genoeg van hebben, ze zijn te leuk!

Toen ik het spel in mijn handen kreeg en ik het opendeed snapte ik al meteen de verkoopsprijs van 39.99 euro. Kwalitatief materiaal dat je niet zomaar kapot krijgt. Uitgebreide en degelijke handleiding en heel wat leuke bijhorende onderdelen om het spel te spelen.

De eerste keer spelen deden we zonder kindjes. Na een blik op de handleiding was me immers al heel snel duidelijk dat we het niet zomaar zouden kunnen opzetten en van start gaan. Gelijk had ik. Het opstarten was best wel even uitzoeken hoe alles werkt. De handleiding was erg uitgebreid, maar pfieuw. Het kan natuurlijk aan ons gelegen hebben. Na een half uur de handleiding over en weer geven waren we er uit en konden we van start gaan. Het werd al snel duidelijk… We zouden fanatiek worden.

Nu hoor ik jullie al denken ‘Allemaal goed en wel, maar wat moet je nu eigenlijk doen?’

Wel Jurassic World – the boardgame is eigenlijk een spel voor 2-6 spelers. Als je het echt goed wil spelen moet je toch echt wel minsten met 3 of 4 zijn naar onze mening, anders zit ja al heel snel beperkt in je mogelijkheden en dus ook de mogelijkheid om te winnen. Elke speler kiest een personage uit die hij wil zijn. Elk personage heeft zijn eigen kwaliteiten. Een ingenieur is natuurlijk geen park ranger 😉

Samen moet je afspreken welke strategie je gaat gebruiken om de gekozen missie (je kan kiezen tussen easy, medium of hard) tot een goed einde te brengen. In elke missie moet je dus een bepaald aantal soorte dinosaurussen in je park huisvesten en je bezoekers van een bepaald entertainment gehalte voorzien. Door samen te bespreken welke capaciteiten je hebt en waar jij met jouw personage het beste in bent, beslis je samen wat voor jou de beste taak is. Na elke ronde waarbij elke speler aan de beurt is geweest, kom je op een soort van ‘tijdsklok’ terecht waarbij je het risico loopt een ‘danger’ kaart te krijgen. Als je zo’n kaart krijgt, moet je het blokje dat het gevaar in je park aanduid opschuiven en daarbovenop uitvoeren wat er op de kaart staat. Dat kunnen dinosaurussen zijn die uitbreken waardoor je gevarenblokje nog sneller opschuift, maar evengoed kan dat zijn dat je niet meer mag bouwen waardoor je entertainment niet meer kan stijgen.

Het is echt een spel dat een zeker inzicht vraagt en waarbij je goed moet nadenken. Veel overleggen is dan ook heel belangrijk.

Nadat we de eerste keer gespeeld hadden (en kei hard verloren) waren Joeri en ik er echt aan verkocht. Het spel staat al op onze inpaklijst voor onze rondreis binnenkort. Ja, deze gaan we nog vaak spelen. Maar niet enkel onder ons, maar ook met de kinderen en dat deden we want van dit spel kunnen ze enorm veel leren.

Lucas is een echte alleenspeler en Thibeau een zeer slechte verliezer. Nu zouden ze moeten leren overleggen en als team spelen. We speelden echt samen en legden alles heel duidelijk op hun maat uit. Ze voerden vooral uit wat wij zeiden, maar naarmate het spel vorderde was het wel leuk om te horen hoe Lucas dan plots zei ‘Ja, maar mama zal ik die dinosaurus wel vangen want ik mag daar met meer dobbelstenen voor gooien dan jij en dus is dat eerder mijn taak.’ en gelijk had hij. Hij leert nadenken alvorens hij wat doet en echt kijken. Ze moeten leren geduld uitoefenen, beurt afwachten en vooral zich erg lang concentreren. Het spel duurt namelijk al snel een uur. Ik was er wat bang voor, maar dat was onterecht. Ze zijn er net zo verslaafd aan geraakt als wij.

We kijken al uit naar de volgende keer samen spelen en vooral… onze eerste keer winnen van het spel. Dit spel deed ons er weer aan denken dat we eigenlijk terug elke avond tijd zouden moeten maken om met de kinderen samen een spelletje te spelen zoals we in het verleden deden.

Het spel kan je kopen op bol.com voor 39.99 euro.

* Hoe ik over samenwerkingen denk, kan je hier lezen. De link van bol is een affiliate link. Voor jou hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!