Ongeveer 6 weken geleden besloten we dat we dit jaar toch op reis zouden gaan en met dat besluit kwam ook het besluit dat ik zoon 2 zwemmende wilde hebben voor we zouden vertrekken. Nu, zoon 2 is bang van onder water te gaan en heeft niet zo’n geweldig zelfvertrouwen. Daarbij zijn perfectionisme, slimme brein en autisme en ik moet jullie niet uitleggen dat dit gemakkelijker gezegd zou zijn dan gedaan. Ik bedoel maar… Als hij op 2 jaar tijd nog niet leerde zwemmen, waarom dan plots in 6 weken wel? Ik geloof in hem, maar hij moet het tenslotte zelf doen.

Ik bekeek de openingsuren van het zwembad en dacht aan Joeri zijn werkuren. We zouden er nooit geraken. Ik zocht verder naar de zwembaden in de buurt en ik vond eentje dat tot half 10 open zou zijn. Lago De Meerminnen in Beveren. Ja, zo’n subtropisch zwembad met al even subtropische prijzen. Dus ging ik een gesprek aan met Thibeau.

Ik: ‘Thibeau, wil je nog eens gaan zwemmen?’
T: ‘Jaaaa!’
Ik: ‘Ik bedoel echt zwemmen hé. Leren zwemmen. Zodat je kan zwemmen als we op reis gaan zodat je ook in alle leuke zwembaden en glijbanen kan.’
T: ‘Ja! Ik wil leren zwemmen.’
Ik: ‘Thibeau, dit is geen grap hé. Het kost 350 euro om ocharme 10x te gaan zwemmen. Ik ga geen 350 euro uitgeven als je niet gaat oefenen zoals de voorbije twee jaar.’
T: ‘Ik beloof dat ik ga zwemmen en goed oefenen.’

Toen moest ik dus enkel Joeri nog overtuigen… Gelukkig lukte me dat en zodoende gingen we zwemmen. De voorbije 5 weken al 7x en deze week nog 3x (hopelijk lukt het met onze planning en Joeri zijn werk).

Maar voor we gingen hadden we eerst handdoeken en zwemgerief extra nodig. Met een gemiddelde van bijna 2x per week zou onze wasmachine het niet kunnen bijhouden aangezien er al 10 andere machines was per week draaien. Met de reis in mijn achterhoofd dacht ik aan de compacte handdoeken uit Decathlon. De winkel waarbij ik de voorbije maanden bijna vaker binnen ging dan de supermarkt. Maar voor deze keer hield ik het bij online shoppen. Gelukkig kreeg ik net nu de kans om ook enkele van hun producten te testen. Dus alvorens ik me behoorlijk wat geld ging uitgeven aan van die super compacte handdoekjes voor 7 personen (per stuk zijn ze niet duur, per 5 maal 7 personen valt het iets harder tegen 😉 ) wilde ik natuurlijk wel weten of ze het waard waren. De kinderen kregen ook elk een nieuwe zwembroek of badpak.


(Sorry voor de slechte foto’s, alles is geel daar in die kleedkamers. Horror!)

Met onze nieuwe spullen trokken we naar het zwembad. De kinderen dolenthousiast over hun nieuwe spullen en Victor al helemaal aangezien hij ook een zwembril kreeg en ik nieuwsgierig naar Thibeau zijn zwemtalent en stiekem ook naar de handdoeken.

We gingen het zwembad in en de afspraak was, eerst oefenen, dan spelen. Thibeau deed de eerste drie keer exact wat hij had beloofd. Hij oefende echt. Hij ging het water in en hoe onnozel het ook mag zijn… Hij zwom met volledig afgelaten bandjes. Echt niets lucht er in. Hij zwom het 25 meter bad in 4x over. Maar eens de bandjes van zijn armen gaan, kan hij niet meer zwemmen. Daarna kwamen er 3x dat hij moeilijk deed. Hij wilde niet zwemmen, hoofdje zat vol. Maar hij deed het uiteindelijk toch altijd. Mits een kleine herinnering aan die 350 euro. De laatste keer dat we gingen zwemmen, zwom hij 20 meter in 2x, zonder bandjes! Maar in een zwembad waar hij kan staan. Hij kan zwemmen! Ik ben er zeker van dat we hem dus in 10x echt zwemmende gaan hebben zonder die platte bandjes. Stiekem hoop ik hem nog voor de reis zijn 25 meter brevet te zien halen, hoewel dat misschien net een beetje teveel druk is op hem. Ik hou dat dus maar stiekem voor mezelf.

Het enige dat onze knappe zoon mist is zelfvertrouwen, want hij kan het echt! Ja, hoor de trots maar! Ik blink gewoon van trots over hoe hij eigenlijk in 10 keer leerde zwemmen. Hij springt in het diep zonder dat ik hem nog moet vangen en zwemt zelf naar de kant! Hij zwemt dus!

Oh ja, en die handdoekjes? Ik bestelde me er uiteindelijk 5×7 omdat ik er super enthousiast over ben. Het is super compact voor op reis (daarover volgt deze week trouwens nog een blog, over praktisch inpakken als je op rondreis gaat met 7 personen) en achteraf blijven ze gewoon dienen voor het zwembad. Want we gaan het zwemmen weer consequent opnemen. De belangrijkste tip die ik wel kan meegeven met de handdoekjes is deppen, niet wrijven. Of misschien nog beter… Sla hem rond je en droog eerst een kind af. Je bent echt helemaal droog daarna. Voor diegene die denken ‘Dat ben ik dan ook met een gewone handdoek.’ ik vind er nog een groot verschil in. Bij een gewone handdoek ben ik echt niet zo volledig droog als bij de microvezelf handdoeken van Decathlon. Moeilijk uit te leggen, maar ik vind er echt nog een verschil tussen.
En we gingen met het hele gezin ook nog wat extra zwembroeken kopen bij Decathlon. De rivieren, meren en zwembaden die we op onze rondreis gaan tegenkomen, moeten we testen want wij gaan gewoon kei goed weer hebben (hoop ik) en geef toe… Het badpakje op bovenstaande foto is toch echt té schattig om er geen twee van te hebben.

Wil je nog meer weten over hoe wij leren zwemmen aanpakken. Dan kan je deze blog over hoe we zijn gestart lezen, of deze over de brevetten of misschien ook wel die over hoe het bij Lucas ging na 1 jaar en ik heb er ook eentje over hoe het soms moeilijk kan zijn.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!