Ik probeer onze kinderen aan te leren van hun handen te wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. Ik ga er eigenlijk vanuit dat quasi iedereen dat wel probeert, alleen is het iets dat bijna nooit gebeurd. Ze gaan naar het toilet omdat ze moeten, maar zijn eigenlijk aan het spelen en dat spel moet zo snel mogelijk worden verder gezet dus gaan ze naar het toilet, vliegen er weer buiten en gaan verder spelen. Ook ik ben vaak zo druk in de weer dat ik er niet aan denk hen elke keer er op te wijzen. Ja, loedermoeder hier zo.

Toen ik de vraag kreeg of ik het spelletje ‘Drollenkop’ van Identity Games wilde testen zag ik meteen de mogelijkheid om er een klein mini-thema van te maken. Jammer maar helaas zijn de foto’s van ons experiment kwijt geraakt. Ik was namelijk nogal hevig aan het wissen van mijn SD kaartje en voor ik het wist waren ook deze weg. Ja, ik leerde weer even van geen tien dingen tegelijk te doen.

Eerst het experiment toelichten, daarna het spelletje uitleggen. Want hé, iets leren al spelend is veel leuker dan een mama die na elke toiletbezoek loopt te mopperen toch?

Het experiment is eentje dat je misschien wel kent. Je hebt drie snedes brood nodig, water, zeep, wegwerphandschoenen en 3 transparante boterham-/diepvrieszakjes.
Eerst neem je een snede brood gewoon zonder je handen te wassen. Raak maar aan dat brood en stop het in het zakje en hang het op. Daarna was je je handen en doe je hetzelfde met de tweede snede brood. Vervolgens was je je handen opnieuw en doe je wegwerphandschoenen aan (uiteraard propere, nooit gebruikt) en herhaal je alles met de derde boterham. Laten hangen en wachten maar. Na 1 dag zal je nog niet veel verschil zien, maar iiiieeeuuuuwww!!! Na 5 dagen, aaaah jakkes, bah! De boterham die je hebt aangeraakt met enkel gewassen handen en al helemaal die met ongewassen handen stonden vol, vol, vol schimmel! Echt jakkes! Laat ons zeggen dat de impact van het experiment indruk had nagelaten op de kinderen.

Tijdens de periode van ons experiment gingen we dan ook het spelletje Drollenkop spelen. Drollenkop is eigenlijk een eenvoudig spel dat zelfs kleuters al kunnen spelen al is de indicatie leeftijd 6+. Victor speelde anders al vlot mee als wij ons aanpastte aan zijn tempo.

De bedoeling is simpel. Iedereen krijgt kaarten. Op deze kaarten staan een wc, drol, wc-papier of handen wassen afgebeeld, elke kaart heeft ook een andere kleur, oranje, groen of blauw. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk je kaarten kwijt bent. Je moet de kaarten in juiste volgorde afleggen, maar je mag nooit dezelfde kleur op elkaar leggen. Zo moet er bijvoorbeeld na de oranje wc dus een blauwe of groene drol gelegd worden en niets anders. Het is niet om de beurt, maar gewoon zo snel mogelijk leggen. Als je al je kaarten kwijt bent, sla je als eerste op het scheetkussen en krijgt degene die nog de meeste kaarten heeft een drol op zijn hoofd. Dit doe je 5 rondes. Wie na 5 rondes de meeste drollen op zijn hoofd heeft staan is de verliezer.

Ik kan jullie in alle eerlijkheid zeggen dat we in tijden niet zo gelachen hebben als tijdens dit spel 😉

Handen worden hier nu na toiletbezoek nog steeds niet altijd consequent gewassen, maar ik kan wel zeggen dat het al veel vaker gebeurd dan vroeger.

*Links in dit artikel zijn affiliate links. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop.

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!