Stilaan wordt het tijd dat ik Frans wat serieuzer ga nemen. Het is namelijk een belangrijk vak op de examens en ik hou er maar rekening mee dat de kinderen de talenaanleg van hun ouders hebben. Laat ons zeggen dat die aanleg er niet is 😉 Met andere woorden… Ben jij of ken jij iemand die gratis mijn kinderen een taal wil bijbrengen, weze welkom! Maar voor nu…
Missie –> Kinderen warm maken voor talen, met plezier ze laten leren en vooral ze die talen effectief bijbrengen.

‘Maar mama ik wil ook Engels leren!’
‘En ik Italiaans!!’

Euh? Wat?! Engels, ja daar kan ik nog in meegaan maar Italiaans?! Ik zal al blij zijn als ik ze Frans kan geven. De zoon is vastbesloten. Hij wil, moet en zal Italiaans leren. Dus ging ik op zoek naar een manier waarop hij dat zelfstandig kan op een degelijke manier.

Beginnen bij de gemakkelijkste taal… Engels. Hoe gaan we Engels leren?
1) Ik kocht me vorig jaar een startersdoos waarmee hij zelfstandig aan de slag kan gaan. De plezier in leren – lezen Engels doos. Een doos die normaal heel wat geld kost, die ik voor 5 euro op de kop kon tikken bij de boekenvoordeel. Een pakket waarbij de nadruk ligt op correct uitspraak. Yes, topkoopje! Lucas ging er mee aan de slag, maar ik ondersteunde het niet genoeg waardoor het snel werd opgegeven. We nemen dit dus terug op dit jaar.

2) Rosseta Stone. Ik had er al wel eens van gehoord maar niets mee gedaan. Dit jaar zag ik het weer passeren en dus zocht ik wat info op. Als thuisonderwijzer konden we meedoen aan een soort van ‘groepsaankoop’ waardoor het véél goedkoper is dan als je het alleen zou kopen. Nog altijd een aanzienlijk prijskaartje voor twee kinderen (198 euro), maar dat zou het volgens collega thuisonderwijzers meer dan waard zijn. Lucas zal dus via deze weg ook Engels gaan leren. Ikzelf ga aan de slag voor Engels op het account van Thibeau omdat ik zelf veel contacten heb met Engelse leveranciers en ik dus buiten verstaanbaar, ook stilaan correcter wil gaan zijn daarin. Ik kan er voorlopig mijn ervaring nog niet over delen, want ik ben nog in blijde verwachting van de inlogcodes.

3) Vtech… Jaja, lach maar. We kregen van Vtech het 100 woordjes boek om te testen en ondanks dat de richtleeftijd 1-4 jaar is, zijn ook de twee oudsten er aan verkocht. We gebruiken het boek in eerste instantie voor Charlotte en Victor om ze de Nederlandse woordje te laten nazeggen. Ze ontwikkelen beiden niet zoals het hoort op talig vlak en dit boekje helpt er enorm bij. Nu ja, de leuke liedjes en geluidjes maken het dan ook erg aantrekkelijk om er gewoon continu mee te spelen. Het is dus maar een kwestie van me er af en toe bij te zetten en te vragen ‘Wat was dat ook alweer?’ en ze zijn vertrokken. Bovendien zijn er 12 categorieën waaronder ook tegenstellingen, leren ze dat ook ineens weer.

Maar als je de knop omdraait zegt hij alle woorden ook in het Engels. Ideaal voor Lucas (en Thibeau) om de juiste uitspraak te leren van de woorden en klanken. Uitspraak is namelijk erg belangrijk. Daarnaast staan de worden er ook in het Nederlands en Engels bij geschreven. Iets vaak zien helpt om dingen op te slaan in je geheugen dus hoe vaker ze het boekje openen, des te sneller gaan ze de vertaling ook onthouden.

Het leuke aan dit speelgoed is dat het niet te groot of te klein is. Ideaal formaat om mee te nemen in de auto of op reis ook. Het wordt hier dus met andere woorden overal mee naartoe gesleurd. En zoals ik van Vtech gewoon ben (en als je mijn kasten, ahum, bekijkt dan kan je me ge

rust een ervaringsdeskundige noemen) is het ook gewoon fijne kwaliteit. Een dikke aanrader dit.

Dan over naar de verplichte stof. Hoe gaan we Frans aanpakken?
1) Methode. Jaja, saai boekenwerk hoewel dat meevalt. Wij werken met Beaufort 5 van uitgeverij Die Keure en het is eigenlijk helemaal niet saai. De methode slaat aan bij de kinderen, is duidelijk en leuk vormgegeven. Natuurlijk is dit erg persoonlijk.
We hebben ook de oefencd-rom gekocht voor op de computer.

2) Gedurende al onze lessen wereldoriëntatie gaan we woorden gewoon vertalen. Toen we leerden over de insecten hebben we de benamingen van de insecten bijvoorbeeld opgezocht in het Frans.

3) Ook hier… Rosseta Stone. Beiden zullen er mee aan de slag gaan.

4) Kapitein Winokio is sinds onze reis vaste kost in de auto. Door die cd leerde de kinderen tot 20 tellen en leren ze ook de uitspraak van verschillende woorden. We gaan de liedjes op termijn ook ontleden en vertalen.

5) Franse woordjes leggen met letterstenen of schrijven in zand of … Alles wat alternatiever is om heel dat talengedoe maar wat leuker te maken.

En dan voor de bolleboos van het gezin. Italiaans…
1) (en het blijft bij 1) Rosseta Stone zal het moeten doen. Laat ons dus maar hopen dat dat programma echt zo goed is als iedereen beweert.

Nu ja, misschien vinden jullie het helemaal niet zo belangrijk hoe wij al die talen leren, maar zijn jullie gewoon hier voor onze super leuke winactie. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat valt er nu eigenlijk te winnen? Wel, om mijn enthousiasme over het 100 woordjes boek van Vtech te delen mag ik een exemplaar weggeven en echt hij is super leuk

Wat je moet doen om te winnen? Moeilijke vraag, simpel antwoord. Geef mij hieronder jouw ultieme tip om kinderen die niet zo taalgevoelig zijn toch talen te leren. Op 12 oktober 2018 maak ik de winnaar hieronder bekend. Zorg wel even voor een correct e-mailadres zodat ik je gemakkelijk kan contacteren.

*Hoe ik denk over samenwerkingen kan je hier lezen. Links in het artikel zijn affiliate links. Voor jullie hetzelfde, ik krijg een heel klein percentage als jullie via deze links kopen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!

73 Reacties

 1. Esperanto
  Esperanto is een taal met een grammatica zonder uitzonderingen en een woordenschat uit verschillende latijnse en germaanse talen.
  Door de grammatica te begrijpen, gaan ze ook gemakkelijker de grammatica van hun moedertaal begrijpen en hierdoor ook gemakkelijker andere talen leren
  door kinderen met andere esperantotalige kinderen in contact te brengen, leren ze snel en mulitcultureel

 2. Door al van jongs af aan met de kinderen naar bv een bejaardetehuis of andere interlevensbeschouwelijke of interculturele activiteiten te gaan en “buitenlanders” vragen om hun taal met de kinderen te praten, zo herkennen kinderne meer talen.
  Kinderen die vb Franstalige vriendjes hebben, hebben meer motivatie om Frans te willen leren, dat is stoer.
  Ik zou ze dus ook naar Franstalige sportschool of een andere hobby”school” brengen om Frans (of de taal die wil) te leren al spelenderwijs

  1. Sowieso doen we zo’n activiteiten al.
   Ivm de sportschool is dat niet zo evident als je niet tegen de Franse of Waalse grens woont. Sowieso vragen hobby’s al zoveel van hen dat dat voor onze kinderen echt een afkeer zou veroorzaken. Maar ik vind het wel een super leuke tip voor kinderen die dat wel zouden kunnen.

   Een vriendje dat Engels spreekt is hier inderdaad de motivatie van Lucas om Engels te leren 😉

 3. Heel veel de taal laten horen en zelf ook de taal proberen onder de knie te krijgen… samen een taal leren is super leuk!
  Wij hadden een Franstalig kindje die in de vakantie bij ons bleef en hij sprak geen Nederlands…
  Dat was een hele ervaring! Onze kinderen keerden Frans en hij kon wat Nederlands leren…

 4. Rosetta Stone kun je met twee (of meer) doen op één abonnement. Ik heb het hier twee jaar gehad, maar zoon was geen fan. Heb voor mezelf daarnaast Iers proberen te leren. Nadeel vind ik dat er geen duidelijke grammatica bij zit. Voor sommigen zal dat een pluspunt zijn.

  1. Je kan het inderdaad op 1 abonnement laten doen maar wat ik heb begrepen van diegene met wie ik heb gesproken is dat het dan lastiger is om alles op te volgen van hun ontwikkeling en ze dan steeds moeten zoeken naar hun opdrachten. Nu ja, er zijn er twee besteld dus we zien wel. Als we tevreden zijn en we vinden het toch haalbaar met 1 account dan kunnen we dat het jaar erna nog zo doen. Nu speelde ik dus op safe.

   Ivm de grammatica gaan we moeten zien of het voldoende is of niet. Anders heb ik de tip van hierboven nog die in de reacties staat 🙂

 5. Dat V-tech boekje ziet er tof uit, die willen we hier wel winnen, al is het dan voor de kleindochter want de dochter (10) spreekt en leest eigenlijk al zonder problemen Engels. (haar woordenschat is waarschijnlijk zelfs groter dan die van de mama 😉
  Wij zijn jong met Engels begonnen, net geen vier, omdat ze zelf wilde leren, motivatie is alles bij het leren van een taal ;-). En inderdaad ook omdat ze met vrienden van ons wilde kunnen babbelen zonder vertaling.
  Tips om dat aan te pakken???
  Ik praatte een deel van de dag gewoon in het Engels met haar, de eenvoudige dingen zoals “close the door, please” of “set the table”. En niet naar het nederlands gaan vertalen als ze het niet snapte, maar voordoen 😉
  Met Frans werkt dat hier niet omdat ikzelf ook geen Frans kan. Daar hebben we dezelfde methode voor als jullie, plus Rosetta Stone. Alleen de motivatie voor Frans te leren is niet zo hoog (ook bij de mama niet) dus daar “strugglen” we nog mee. de dochter wil liever Duits, want ze heeft Duitse vriendjes (en wij hebben ook behoorlijk wat Duitse familie). Engels praten met hen lukt niet echt goed, want dat kunnen ze niet, dus heeft ze zich vast voorgenomen Duits te leren. Maarja, het Frans is hier verplicht hé 😉

  https://allinonehomeschool.com/getting-ready-1/ Dit programma hebben we ook gevolgd. En dat werkte goed! Zij was toen klein, dus dat is iets dat je met alle vier tegelijk zou kunnen doen.

  https://www.youtube.com/user/LittleFoxKids
  En dit youtube kanaal. Die is echt fantastisch 😀 . Heel veel kinderboeken, voorgelezen in het engels en zelf kunnen meelezen.

  Mocht je nog ideeën willen, mail maar 😉

 6. Ik heb hetzelfde probleem. Ook geen taalknobbel. En zoekende naar een oplossing hiervoor die geen groot prijskaartje mag hebben. Voor mij te beginnen bij Engels. Dat is toch de hoofdtaal.
  Mijn oudste die wel op school zit bieden ze https://www.cambridgeenglish.org/nl/ aan. Dit kan ook thuis gegeven worden vanaf 6 jaar. Ik heb er 1 thuis die is 11 en heeft nog nooit echt Engels gehad. En moet dan ook vanaf de basis beginnen. Ook heb ik een dochter van 9 die TOS heeft en vanaf volgende week misschien ook wel thuis zit. Dit is afhankelijk van de school of ze haar gaan begeleiden of niet. Ik weet wanneer je hierbij slaagt er een goede toekomst ligt voor de kinderen betreft Engels. Alleen weet ik het prijskaartje er nog niet van ik ben in afwachting in ieder geval kan je je wel inschrijven voor een nieuwsbrief met tips en activiteiten om je kind Engels te leren. Ik heb dat zojuist maar gedaan. Maar of het wat is. We gaan het zien.☺️

 7. Interessant te lezen hoe je dat gaat doen. Mooi hoe je al die uitdagingen aan gaat. Talen te leren door televisie en YouTube filmpjes werkt bij ons heel goed. Maar dat zal je vast al wel doen. En ik hoor wel eens wat over Squla. Spelenderwijs talen leren lijkt me het beste werken. Maar heb geen ervaring met squla dus geen idee of het echt wat is.
  Verder zijn er ook nog boeken voor peuters/kleuters van jungle the bungle. Leuk is dat elk diertje in het boek een andere karaktereigenschap heeft waarin kinderen zich kunnen herkennen. Daarnaast een mooie gedacht dat je bij aanschaf van een boek hun een boek kado doen aan een kans arm kind.
  Succes met de talen Je houdt ons vast wel op de hoogte.

 8. Ik ben met mijn dochter (bijna 3) met Gebarentaal begonnen toen ze nog niet eens kon praten (nee ze is niet doof) en eigenlijk vrijwel tegelijk met Nederlands en Engels. En nu komt daar een beetje Spaans bij. Spaans ken ik zelf niet genoeg om haar echt te leren dus dat doen we samen op. Engels gaat voornamelijk door boekjes voor te lezen in het engels en ‘veel’ engelstalige tv te laten kijken. Dus zonder ondertiteling. Netflix? ook heel simpel om te zetten naar Engelstalig. Dat doen we nu dus ook veel met Spaans. Dora, Elmo etc gewoon spaanstalig zonder ondertiteling. Het zal je verbazen hoe rap die kleintjes het oppikken. Straks als ze 4 is gaan we beginnen met haar boekjes te laten voorlezen en misschien dat ik dan echt een Methode op ga zoeken. (Rosetta Stone?) Stapje voor stapje zeg ik altijd maar. DL begrijpt al heel veel engels. Ook samen gesprekjes in het engels voeren helpt heel goed. 🙂

 9. Ik en taal gaat echt niet samen. Engelse documentaires zien hielp hier wel, dingen die hen echt interesseren. En plots Frans of Engels praten tegen mijn man wekt hun aandacht Een anderstalige kuisvrouw kan ook wonderen doen, haha.

 10. Wij wonen in Oostenrijk, dus hoort hij sowieso veel Duits. Ik spreek met hem Nederlands, maar laat dat net de taal zijn die hij pertinent weigert. 😀 Hij is nu 4, praat nog niet echt functioneel maar heeft wel een hele lange woordenlijst. Gewoon, via youtube. Hij telt tot 20 in frans en spaans, tot 100 in het Duits en Engels. Kent de kleuren in het Duits, Engels en Spaans. Groenten, fruit, dieren en voertuigen in het Duits en Engels. Zijn interesse in het Russisch neemt met de dag toe, maar wat hij daar precies in brabbelt, kan ik jammer genoeg zelf niet herhalen.

  of je ik leer koffertjes van Jumbo in een andere taal bestellen?

 11. Wat een fijne winactie, we doen graag mee ! Wij kopen op vakantie geregeld anderstalige prentenboeken, we hebben er in het Engels, Frans maar ook in het Zweeds . We lezen voor en vertalen uiteraard maar soms willen ze ook het woordje leren kennen

 12. Laat ik eerst uitleggen waardoor het gekomen is deze minder pedagogische tip.. zwanger.. eigen bedrijf.. flinke verbouwing.. borstvoeding en ja ook nog ‘s nachts. ‘S middags moest ik echt een dutje doen. Onze 4 jarige dochter mocht dan bij mijn man unboxing video’s van Lego friends kijken in het Engels. Echt ontzettend leerzaam zo bleek! Ze kent inmiddels honderden woordjes!

 13. Duolingo als app.
  Zelf af en toe Frans/Engels tegen spreken (wordt wel moeilijk in het Italiaans).
  Ik ging vroeger op taalkamp en daar hadden we een aantal spelletjes. Ik vind niet direct hoe je ze kan bestellen op de site, maar wil wel een keer mailen voor je.

  Italiaans:
  Peppa pig in het Italiaans op youtube.
  https://www.bol.com/nl/p/jippie-op-reis-jippie-naar-italie/9200000057347619/?Referrer=ADVNLPPceff2e00cdbf9297007e9284e9000006458&utm_source=6458&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl
  https://www.bol.com/nl/p/taalkwartet-italiaans/1001004011320601/?Referrer=ADVNLPPceff2e00cdbf929700349f8d26000006458&utm_source=6458&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl
  https://www.talendomein.nl/italiaans-leren-voor-kinderen-flashcards.html

  Een vriendje zoeken die de betreffende taal spreekt.

 14. Leuk, die willen wij best winnen! Onze kinderen gaan daar allemaal plezier van hebben, ze hebben ongeveer de leeftijd van jouw kinderen.

  Wat betreft Engels: de methode Holmwoods vind ik een hele goede. Daarnaast boekjes voorlezen, soms Engels babbelen en wat filmpjes.

 15. Wat een goede vraag! Door het gebruik van liedjes en versjes blijft taal sneller hangen omdat je het sneller onthoud. En wellicht combineren met bewegingspelletjes. Twee vliegen in een klap! Succes!

 16. Leuk!! Tips:
  Voorlezen in een andere taal
  Versjes/liedjes in een ander taal
  Stripboeken in een ander taal! Wij lazen altijd Asterix en Obelix in het Frans.
  TV kijken in een ander taal
  In de auto een cd met oefenmateriaal opzetten
  Op vakantie gaan naar een ander land
  Een tijdschrift in een vreemde taal lezen
  Een penvriendje/ vriendinnetje zoeken die jouw taal wil leren zodat je Nederlands naar hem/haar schrijft en een Franse brief/mail terug krijgt en later andersom!

  Veel succes! Wij leren hier graag Engels met het V-techboek!

 17. Waauw, dat boekje zien de meisjes hier ook wel zitten. We hebben zo’n liedjesboekje gehad van V-tech en dat was razend populair.
  Taaltips: projectjes in het Frans.
  Laat de kids eens een recept in het Frans klaarmaken.
  Of een bouwpakket met Franstalige instructies in elkaar steken ( er zijn heel leuke educatieve pakketjes rond groene stroom , chemie experiment dozen ) of bv een dinoskelet in elkaar puzzelen met Franstalige handleiding . Dat is dan wetenschap en taal samen.
  Hier is Frans ook de taal waarin ik met mijn man even overleg over de kinderen: dessert, een beetje langer opblijven of nog even TV kijken… Dat maakt dat onze kinderen het ook wel interessant vinden.
  Succes met het taalonderwijs !

 18. Ik doe graag mee voor het 100 woorden boek voor mijn dochtertje van 3 die wat achterloopt op taalgebied en de Engelse taal en Franse taal leer je door de kinderen in contact te laten komen met verschillende culturen denk aan een buurthuis, gezellig een keer op bezoek maar ik zit meer aan gastdocenten te denken in de klas want het is niet alleen belangrijk voor mijn kind maar voor alle kinderen.

 19. Ik heb een redelijke talenknobbel, maar mijn zoontje van 2,5 kan niet praten (ivm ass + tos). Ik vind dat best wel heftig, het is een lief mannetje en we werken hard d.m.v. prt-training, dit is een uit Amerika overgewaaid beloningssysteem om tot communiceren over te gaan… Die 100 1e woordjes kan ik op dit moment alleen maar van dromen; de eerste zou al helemaal te gek zijn!

 20. Wow dat is iedereen hier goed mee bezig als ik de reacties zo lees! Mijn zoontje van 9 maanden leren we gebaren naast Nederlands. Over andere talen nog helemaal nog helemaal niet nagedacht…

 21. Mijn tip is: laat kinderen hun favoriete disneyfilm (of serie?) één keer in het nederlands kijken en daarna alleen nog maar in de taal die je ze zou willen leren. (Als onze pleegkindjes ziek zijn, mogen ze de helft in het nederlands kijken en de helft in het engels 😉 )

  Voor jezelf werkt dat overigens ook heel goed, ga bijv een soap volgen in de taal die je graag wilt leren… De eerste weken begrijp je er nog niet veel van, maar je zult zien dat je steeds meer en meer begrijpt. Af en toe begrijp je iets niet en ga je woorden opschrijven en opzoeken en zo leer je zonder dat het je écht heel veel moeite kost ineens een andere taal!

 22. Super tof, wegens ze bij de basisschool al een enorme waslijst krijgen met wat ze moeten beheersen kan je niet vroeg genoeg beginnen om alle woordjes aan te leren. Dit boekje ziet er nog zo kindvriendelijk uit met al die plaatjes en kleurtjes. Ik zou het een enorme aanwinst vinden voor onze uk.

 23. Ik doe ook graag mee! Mijn zoontje is 2,5 en praat nog steeds niet heel erg goed. Begint wel langzaam aan te komen. Op boekjes lezen en liedjes na, werkt laten kiezen tussen dingen ook erg goed. Ze leren op deze manier goed dingen benoemen. Zo laat ik hem vaak kiezen tussen twee truien (bijv eentje met een auto of eentje met dieren) of wat hij op zijn brood lust.
  Liefs

 24. hier gaat het haast automatisch door van kleins af aan al naar dora te kijken, spreekt hij nu al best veel Engels, hij is nu bijna 7 dus best knap, ook filmpjes in het Engels op YouTube, hij probeert alles na te zeggen..hij zat laatst zelfs een filmpje in het Chinees te kijken helaas kon ik hem daar niet bij helpen. het leuke is dat zijn broertje van 2 hem nu ook al vaak na probeert te praten, ik denk dat dit boekje van vtech hem enorm zou stimuleren.

 25. Engelstalige kinderliedjes kinderen zijn dol op muziek en pikken zo heel veel op. YouTube doet inderdaad ook al heel veel merk ik aan mijn zoontje.
  Dit lijkt me leuk en uitdagend voor mijn kleine meisje, loot daarom graag mee!

 26. Ik werk als mama
  In de thuiszorg en ik kom bij verschillende culturen daar durf ik wel eens wat woordjes op te schrijven en te vertalen naar hun taal zodat ik het kan leren en zo door kan geven aan de kinderen.. zo leer in en de kinderen altijd bij.. ook kijken we veel films in alle talen eerst paar keer met ondertitels en daarna zonder en leren we het zo een beetje stuk voor stuk

 27. Door heel veel boekjes voor te lezen vanaf 3 maanden oud en taal te ondersteunen met gebaren.

  Ik doe heel graag mee voor ons zoontje. Hij is niet zo snel met zijn taalontwikkeling. Ik hoop dat dit ook gaat helpen

 28. Herhaling is het allerbelangrijkste denk ik. Daarnaast leren kinderen erg goed met liedjes, dat blijft beter hangen. Kijk of je 1 liedje in meerdere talen kunt vinden, zo kunnen ze de woorden vergelijken en zo ook bij tv kijken, lekker een Engels of Duits filmpje op zijn tijd

 29. Onderweg met de letters van de kentekens om de beurt een woord verzinnen. Eerst in de ene taal en de ander de vertaling laten opzoeken of benoemen

 30. Leuke actie zeg mijn zoontje wordt bijna 1 dus super leuk. Ik laat mijn zoontje op YouTube vaak filmpjes in het engels kijken. Hij leert zo de voertuigen en kleuren!

 31. Ik kijk vaak samen met mijn meisje die bijna 2 jaar wordt naar abc kids tv. Ze vind het echt zo leuk! Door die filmpjes te kijken leert ze ook steeds wat Engelse woordjes.

  Spelend leren, want tja, welk kindje vind via de telefoon of tablet filmpjes kijken nu niet leuk?

  Als ze een Engels woordje hoort probeer ik ook vaker aan te geven welk woordje het is in het Nederlands.

  ABC kids tv is zeker een aanrader! En er zijn ook andere talen, maar daar heb ik me nog niet in verdiept aangezien ik die zelf niet spreek haha…

  Ons meisje is een kletskous, goed verstaanbaar en verteld al hele zinnen. Dus dit zou wel echt super vet zijn voor haar!

 32. Hier word onze dochter (2 jaar) 3 talig opgevoed.
  Ikzelf spreek Hollands, mijn man spreekt Fries en mijn zwager spreekt Engels (hij komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland) tegen onze dochter.
  Hoewel onze dochter niet idioot veel tv of filmpjes kijkt zoekt ze vaak filmpjes op in diverse talen (Chinees komt ook vaak voorbij )
  Tips heb ik eerlijk gezegd niet voor je! Volgens mij laat je je kinderen al veel mooie manieren kennis maken met diverse talen. Daar plukken ze later alleen maar vruchten van.

 33. Awel heel simpel eigenlijk, laat ze nickelodeon, kijken , bv dora, die spreekt beide talen en voor je het weet spreekt je kleintje het zo na, en natuurlijk leerrijk speelgoed je kan ze tenslotte ook niet de hele dag voor tv zetten he

 34. Van kleins af aan gebruik ik zowel Nederlandse woorden als Engelse woorden. De ene keer gaan we naar boven de andere keer upstairs, de ene keer in de douche en de andere keer in de shower. Op deze manier blijft het ook echt hangen bij onze tweeling 🙂

 35. Herhalen, leuke spelletjes van maken en de films niet altijd alleen in het nl te kijken maar ook in het engels.. zoals bijvoorbeeld alle disneyliedjes waar mijn dochter dol op is..

 36. Die zouden we heel graag willen winnen, super leuk! We hebben een zoontje van 6 en eentje op komst.

  Je hebt van die leuke taalkampen, waar kids het echt spelenderwijs leren.

  Onze zoon heeft vlot Portugees geleerd door kinderliedjes te zingen. Echt heel leuk!

 37. Mijn kinderen zijn 7/6 en 2 x 2 dus wij oefenen nog geen buitenlandse woordjes maar als middelbare school leerling had ik er enorm veel moeite mee. Mijn moeder schreef post-it briefjes vol engelse woorden en plakte ze op alle voorwerpen in huis. Zo kwam ik ze keer op keer tegen en leerde ik ook als ik op de badkamer mijn tanden aan het poetsen was Ook mochten we aan tafel tijdens het eten wel eens alleen engels spreken. Of bij een lange autorit dan deden we spelletjes in het engels. Ik zou de eerste 100 woordjes heel graag voor onze tweeling va net 2 wille winnen. Maar voor in de toekomst lijkt het me ook ideaal voor de 2 oudste om hun buitenlandse woordjes te oefenen

 38. Samen met mijn man praten we onderling tussendoor vaker Engels met elkaar (voornamelijk over dingen die de kids liever niet mogen horen ). Onze kids zijn nog jong .. maar wie weet raken ze op de een of andere manier toch meer vertrouwd met de taal (naast o.a. tv en Disney films op z’n Engels laten afspelen ..)

 39. De gouden tip heb ik helaas niet, maar ik hoop echt dat we deze winnen voor onze zoontjes Elijah en Rayan! Elijah is nu 2,5 jaar oud en is pas na zijn 2e beginnen met praten. Ook best wel laat dus. We hebben het veel gesimuleerd met boekjes voorlezen en liedjes zingen. Maar dit boek was (en is nog steeds) ideaal voor hem geweest. Ons jongste zoontje is pas 2 maanden maar zal hier volgend jaar heel veel woordjes van kunnen leren!

 40. Eigenlijk geen tip. Behalve herhalen herhalen en herhalen. Dochterlief wordt over 2 weken 1 jaar. Zou haar graag de beginselen willen aanleren middels deze 100 woordjes. Super voorbereiding voor de weide wereld als ze straks groot is.

 41. Ik doe graag mee met de winactie voor mijn dochter .. mijn tip is om heel veel boeken te lezen vanaf de geboorte al. Ookal snappen ze er niks van toch voorlezen dat stimuleert namelijk de taalontwikkeling.

 42. wauww wat een gave actie. Onze dochter (4) leert haar eerste Engelse woordjes al in groep 1. Haar zus (bijna3) gaat hier veilloos in mee. Daarnaast hebben we 2 talige kleurboekjes en Dora is een aanrader voor de allerkleinste. Zo hopen we dat ons derde wondertje ook mee gaat. En wellicht kan hij zijn eerste woordjes leren met dit mooie speelgoed van V tech terwijl de andere 2 spelenderwijs hun eerste woordjes Engels oppakken. #40.2zwanger

 43. Bij ons werkt het super goed om de favoriete filmpjes van ons zoontje in een andere taal aan te zetten. Onze zoon van bijna 4 spreekt al een aardig woordje Engels sommige dingen Spaans en natuurlijk Nederlands. Hij vind dit zelf super grappig dat hij het kan dus echt laat ze soms eens een filmpje in een andere taal zien.

 44. Mijn eerste tip zou zijn: jong beginnen! Dan zijn ze erg ontvankelijk voor taal. Wij doen veel met leren op beweging en muziek. Dus maak een liedje van basiszinnen die je wil dat ze leren (of zoek op YouTube ). Rijtje met woordjes oefenen of een zinnetje? Maak er een boksspelletje van. Een woord per stoot. Mijn neefje en nichtjes zijn tweetalig opgevoed (wonend in Canada met twee Nederlandse ouders). Het ene kind is nu eenmaal taliger dan het andere, maar door consequent Nederlands tegen ze te spreken, ook als ze in het Engels antwoordden heeft heel erg geholpen. Dus:
  – jong beginnen
  – veel bewegen, zingen, drummen, airgitaar spelen, the sky is the limit
  – consequent zijn en oh ja; herhalen!
  Succes!

  En dan heb ik zelf een tweejarige die nog nauwelijks Nederlandse woorden spreekt…..We hebben de Vtech 100 eerste woordjes dus hoog op de lijst staan. Fingers crossed!

 45. ooo nu moet ik een tip gaan bedenken terwijl ik zelf zwaar dislectisch ben. Ja voor mij helpt mijn nederlands onderhouden gewoon veel lezen. En zo geld het ook voor engels. Maar ook het blijven praten. Talen als frans en duits zijn nooit echt blijven hangen omdat ik ze veel te weinig toepaste. Maar dat dat boekje in het engels kan is echt super! Mijn dochter vraagt ook bijna dagelijks wanneer ga je me engels leren. Mocht ik hem niet winnen dan ga ik hem maar aanschaffen!

 46. Mijn dochter heeft op haar telefoon apps geïnstalleerd waarbij ze zowel gesproken als geschreven een andere taal leert ( Duits en Frans ) ideaal omdat ze de telefoon toch altijd bij zich heeft.
  Voor mijn jongste met taalachterstand zou het boekje wat te winnen zijn een uitkomst zijn in de hoop dat hij spelenderwijs toch woorden gaat leren.

 47. Wat leuk hoe jullie zo bezig zijn met taal!
  Best een moeilijke vraag inderdaad.
  Mijn zoon van 1.5 kletst de oren van ons hoofd, maar zonder echte woorden. Wel heel schattig hoor zo’n fantasie taaltje. Hij verstaat en begrijpt gelukkig wel alles wat wij zeggen.
  Wij brengen hem binnenkort voor het eerst naar een kinder dagverblijf en ik hoop dus ook dat dat de ULTIEME tip is haha. Sociaal contact en andere mensen om hem heen. Hij is wel al onwijs sociaal, dus ik denk dat dat met hem wel goed gaat komen. Dit boekje heb ik ook al eerder voorbij zien komen, ik denk dat dit ons ook nog flink extra kan helpen. Zou super zijn als mijn zoon hem mag winnen. Duimen maar!

 48. Tja, de ultieme tip van mij is dan toch: het 100 woordjes boek van Vtech winnen of kopen (of krijgen) zodat ze spelenderwijs op een leuke manier de smaak te pakken krijgen. Daarna kun je er een spelletje van maken door met je kind in een andere taal te praten en dat als geheimtaal te betitelen. Dat maakt het lekker spannend.

 49. Wat ons het beste helpt is toch woorden aan gebaren en aan plaatjes koppelen. Zo heeft mijn zoontje van net 3 een stijgende taal ontwikkeling gekregen. Werkt hier super.

 50. Allereerst wil ik even aangeven dat wij dit geweldige “boek” wel heel goed kunnen gebruiken aangezien ons zoontje van 2,5 jaar helaas nog niet zoveel zegt! We lopen nu bij de logopedist en onze tips zijn;

  Zorg dat de woordjes effect hebben, vraag of hij bal zegt, dan rol je de bal, vraag of hij hap zegt, dan geef je een hapje!

  Mond spieren trainen, tuit lipje maken! Onze favo is toch wel door een rietje een balletje vooruit blazen over de grond!

  En verder vooral niet vergeten te genieten van je kindje, alles komt vanzelf goed!

 51. Ik ben zelf niet taal vast genoeg in vreemde talen dat ik deze niet doorgeef aangezien hij het dan verkeerd leert.
  Dus het zou ideaal zijn dat we het 100 woordjes boek winnen zodat ik zelf ook de correcte uitspraak leer. Zo winnen we 2 keer zowel zoontje als mama die talenknobbels worden.

 52. Door spelenderwijs zonder enige dwang taal/woordjes te leren. Veel praten/voorlezen en het 100 woordjesboek is ook uitermate geschikt hiervoor! Meer dan spelenderwijs kan niet dan met dit boek. Mijn dochter begint nu steeds meer woordjes te zeggen dit boek zal ze zeker te gek vinden!

 53. Hoi hoi,

  Door de Duitse, Engelse en Franse zenders aan te zetten. Zo leerden wij dat vroeger ook. Minder programma’s in een andere taal, ze weten na een tijdje precies wat er allemaal gezegd wordt!

  Groetjes Claudia!

 54. Door ze tekenfilmpjes zoals dora die het ook in het engels zegt en educatieve spelletjes laten doen op de tablet leren mijn kinderen toch aardig al een potje engels maar met mijn eerste 100 woordjes zouden mijn kinderen het nog beter en educatiever leren

 55. Ooooh ik hoop dat ik nog op tijd ben met reageren! Dit boekje staat namelijk hoog op het wensenlijstje voor Sinterklaas. En waarom? Aangezien mijn talenknobbel nooit goed is ontwikkeld, wil ik die mogelijkheid wel heel graag aan mn dochter geven. En een tip? Zing leuke liedjes in een andere taal! 🙂

 56. Wat hier het beste helpt is films en series laten kijken in een andere taal en opeens kennen ze dan flink wat woorden.
  Wat ook goed helpt is naar dat land toe te gaan en daar langere tijd verblijven. Op die manier leren kinderen (en volwassenen) ook heel snel, maar dat moet uiteraard maar net kunnen. Je kan bijvoorbeeld wel denken aan een “penvriend”

 57. Hoe leren onze kleintjes Nederlands? Samen bezig zijn, veel praten, lezen & voorzeggen en als ze op bijv de IPad mogen filmpjes kijken.

  Kinderen leren super snel (te snel). Heb geduld en ben met ze bezig.

 58. De tip die ikzelf op de middelbare school heb gekregen is: tv kijken. Ik had moeite met duits dus zei mn leraar me kinderseries op de duitse tv te kijken. Dus zonder ondertitels. Daar heb ik veel van geleerd. Deed het dagelijks ca een half uurtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.