Stilaan wordt het tijd dat ik Frans wat serieuzer ga nemen. Het is namelijk een belangrijk vak op de examens en ik hou er maar rekening mee dat de kinderen de talenaanleg van hun ouders hebben. Laat ons zeggen dat die aanleg er niet is 😉 Met andere woorden… Ben jij of ken jij iemand die gratis mijn kinderen een taal wil bijbrengen, weze welkom! Maar voor nu…
Missie –> Kinderen warm maken voor talen, met plezier ze laten leren en vooral ze die talen effectief bijbrengen.

‘Maar mama ik wil ook Engels leren!’
‘En ik Italiaans!!’

Euh? Wat?! Engels, ja daar kan ik nog in meegaan maar Italiaans?! Ik zal al blij zijn als ik ze Frans kan geven. De zoon is vastbesloten. Hij wil, moet en zal Italiaans leren. Dus ging ik op zoek naar een manier waarop hij dat zelfstandig kan op een degelijke manier.

Beginnen bij de gemakkelijkste taal… Engels. Hoe gaan we Engels leren?
1) Ik kocht me vorig jaar een startersdoos waarmee hij zelfstandig aan de slag kan gaan. De plezier in leren – lezen Engels doos. Een doos die normaal heel wat geld kost, die ik voor 5 euro op de kop kon tikken bij de boekenvoordeel. Een pakket waarbij de nadruk ligt op correct uitspraak. Yes, topkoopje! Lucas ging er mee aan de slag, maar ik ondersteunde het niet genoeg waardoor het snel werd opgegeven. We nemen dit dus terug op dit jaar.

2) Rosseta Stone. Ik had er al wel eens van gehoord maar niets mee gedaan. Dit jaar zag ik het weer passeren en dus zocht ik wat info op. Als thuisonderwijzer konden we meedoen aan een soort van ‘groepsaankoop’ waardoor het véél goedkoper is dan als je het alleen zou kopen. Nog altijd een aanzienlijk prijskaartje voor twee kinderen (198 euro), maar dat zou het volgens collega thuisonderwijzers meer dan waard zijn. Lucas zal dus via deze weg ook Engels gaan leren. Ikzelf ga aan de slag voor Engels op het account van Thibeau omdat ik zelf veel contacten heb met Engelse leveranciers en ik dus buiten verstaanbaar, ook stilaan correcter wil gaan zijn daarin. Ik kan er voorlopig mijn ervaring nog niet over delen, want ik ben nog in blijde verwachting van de inlogcodes.

3) Vtech… Jaja, lach maar. We kregen van Vtech het 100 woordjes boek om te testen en ondanks dat de richtleeftijd 1-4 jaar is, zijn ook de twee oudsten er aan verkocht. We gebruiken het boek in eerste instantie voor Charlotte en Victor om ze de Nederlandse woordje te laten nazeggen. Ze ontwikkelen beiden niet zoals het hoort op talig vlak en dit boekje helpt er enorm bij. Nu ja, de leuke liedjes en geluidjes maken het dan ook erg aantrekkelijk om er gewoon continu mee te spelen. Het is dus maar een kwestie van me er af en toe bij te zetten en te vragen ‘Wat was dat ook alweer?’ en ze zijn vertrokken. Bovendien zijn er 12 categorieën waaronder ook tegenstellingen, leren ze dat ook ineens weer.

Maar als je de knop omdraait zegt hij alle woorden ook in het Engels. Ideaal voor Lucas (en Thibeau) om de juiste uitspraak te leren van de woorden en klanken. Uitspraak is namelijk erg belangrijk. Daarnaast staan de worden er ook in het Nederlands en Engels bij geschreven. Iets vaak zien helpt om dingen op te slaan in je geheugen dus hoe vaker ze het boekje openen, des te sneller gaan ze de vertaling ook onthouden.

Het leuke aan dit speelgoed is dat het niet te groot of te klein is. Ideaal formaat om mee te nemen in de auto of op reis ook. Het wordt hier dus met andere woorden overal mee naartoe gesleurd. En zoals ik van Vtech gewoon ben (en als je mijn kasten, ahum, bekijkt dan kan je me ge

rust een ervaringsdeskundige noemen) is het ook gewoon fijne kwaliteit. Een dikke aanrader dit.

Dan over naar de verplichte stof. Hoe gaan we Frans aanpakken?
1) Methode. Jaja, saai boekenwerk hoewel dat meevalt. Wij werken met Beaufort 5 van uitgeverij Die Keure en het is eigenlijk helemaal niet saai. De methode slaat aan bij de kinderen, is duidelijk en leuk vormgegeven. Natuurlijk is dit erg persoonlijk.
We hebben ook de oefencd-rom gekocht voor op de computer.

2) Gedurende al onze lessen wereldoriëntatie gaan we woorden gewoon vertalen. Toen we leerden over de insecten hebben we de benamingen van de insecten bijvoorbeeld opgezocht in het Frans.

3) Ook hier… Rosseta Stone. Beiden zullen er mee aan de slag gaan.

4) Kapitein Winokio is sinds onze reis vaste kost in de auto. Door die cd leerde de kinderen tot 20 tellen en leren ze ook de uitspraak van verschillende woorden. We gaan de liedjes op termijn ook ontleden en vertalen.

5) Franse woordjes leggen met letterstenen of schrijven in zand of … Alles wat alternatiever is om heel dat talengedoe maar wat leuker te maken.

En dan voor de bolleboos van het gezin. Italiaans…
1) (en het blijft bij 1) Rosseta Stone zal het moeten doen. Laat ons dus maar hopen dat dat programma echt zo goed is als iedereen beweert.

Nu ja, misschien vinden jullie het helemaal niet zo belangrijk hoe wij al die talen leren, maar zijn jullie gewoon hier voor onze super leuke winactie. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat valt er nu eigenlijk te winnen? Wel, om mijn enthousiasme over het 100 woordjes boek van Vtech te delen mag ik een exemplaar weggeven en echt hij is super leuk

Wat je moet doen om te winnen? Moeilijke vraag, simpel antwoord. Geef mij hieronder jouw ultieme tip om kinderen die niet zo taalgevoelig zijn toch talen te leren. Op 12 oktober 2018 maak ik de winnaar hieronder bekend. Zorg wel even voor een correct e-mailadres zodat ik je gemakkelijk kan contacteren.

*Hoe ik denk over samenwerkingen kan je hier lezen. Links in het artikel zijn affiliate links. Voor jullie hetzelfde, ik krijg een heel klein percentage als jullie via deze links kopen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!