Wat een verscheidenheid aan karakters hebben onze kinderen, maar niet enkel dat. Ze ontwikkelen ook allemaal op hun eigen manier en tempo. Fascinerend om te zien hoe elk kind zo uniek en eigen kan zijn. Het is dan ook erg wennen dat onze tweede zoon net dat beetje slimmers is dan het gemiddelde kind. Hij is enorm perfectionistisch ook en heeft veel uitdaging nodig. Zijn boeken loopt hij wat voor op zijn leeftijd, enkel maar omdat hij deze moet doen van mij en dat niet graag doet. Haal zijn boeken weg en hij haalt makkelijk leerstof voor kinderen van het vijfde leerjaar. (hij zit in het derde leerjaar).

Dat hij wat slimmer is roep ik niet van de daken. Ik zie mensen vaak strooien met het begrip ‘hoogbegaafd’ alsof het hét perfecte ‘label’ is om mee te stoefen en te pronken. Wel, ik vind er helemaal niets aan! Natuurlijk is het leuk als je kind goed voorruit gaat en alles snel snapt, maar de crisissen die ze krijgen, een slecht zelfbeeld, zelfvertrouwen dat je ver onder de grond moet gaan zoeken en de continue uitdaging dat ze nodig hebben is geen lachertje. Toch zien we hem graag zoals hij is en zullen we dan ook alles doen om hem alle ondersteuning te geven die hij nodig heeft. Ik vertel jullie dan ook graag wat meer over hoe wij hem extra uitdagen zonder zomaar de hele tijd moeilijkere leerstof voor zijn neus te leggen. Dat werkt overigens ook niet echt, zo gewoon maar moeilijkere boeken geven.

Educatieve spelletjes
Heel vaak spelen we spelletjes met hem waar geen verliezer of winnaar bij is. Hij kan echt niet tegen zijn verlies namelijk (perfectionistisch, weet je nog). Spelletjes als Tijdstrijd, Jurassic World the boardgame, wiskundespellen, Landen van Europa, … Dingen waar hij echt bij moet nadenken. Spellen waarvan je het niveau ook kan aanpassen aan die van het kind. Op deze manier leert hij ontzettend veel bij zonder dat hij met zijn neus in de boeken moet zitten.

Over boeken gesproken…
Wij hebben honderden boeken in huis en ze mogen vrij kiezen welke ze lezen, maar hem duw ik vaak een boek in de handen. Een encyclopedie, een boek over vlaggen van de wereld, over de technische kant van auto’s, geschiedenis, een leuke atlas, … Zo’n boeken dragen eerder zijn voorkeur weg dan een gewoon leesboek.

(3D) puzzels
Hij puzzelt enorm graag dus heeft hij een aantal moeilijke puzzels. Toen we laatst de kans kregen om een 3D Porsche puzzel van Ravensburger te testen, liet ik me dat geen twee keer zeggen. De puzzels zijn voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ideaal voor onze zoon van 8 die van uitdagingen houdt en verslaafd is aan auto’s. Hij maakte de puzzel op een drie kwartier tijd en was super geconcentreerd en enthousiast. De puzzel bevat harde plastieken stukjes in plaats van karton wat het wel even wennen maakte voor Thibeau. De puzzel zelf is niet super moeilijk omdat je maar de nummertjes op de achterkant hebt te volgen in de juiste volgorde, toch is het altijd goed kijken want door de vorm is het niet altijd even makkelijk om alles in elkaar te krijgen. Dat ligt niet aan de puzzel zelf, maar aan Thibeau zijn fijne motoriek die nog geoefend moet worden.

Eens de puzzel af was en uit kwam dat zijn auto ook echt kon rijden was het huis te klein. Hij rijdt er continu mee rond en de auto valt niet eens uit elkaar. Zijn verlanglijstje bestaat nu dus uit het Volkwagen busje, de toren van Pisa en vele andere leuke 3D puzzels van Ravensburger. Het houdt hem bezig, zet hem aan het denken en laat hem inzicht krijgen. Het daagt hem uit en dat is wat telt bij hem.

Auto’s is trouwens ook zo iets…
Hij kan merken en types vaak zeggen enkel door de zijkant van een auto te zien. Hij heeft zich er nooit in verdiept, het is een soort van gave denk ik. Daarnaast kan hij ook aan de hand van de nummerplaat zeggen uit welk land een auto komt zelfs al hebben verschillende landen dezelfde kleuren nummerplaat. Hij ziet de verschillen en kent ze allemaal. Het is eigenlijk een beetje eng 😉

Quizen
Hij is gek van quizen dus hebben we een aantal quiz spellen in huis.

Italiaans
Hij koos er zelf voor om Italiaans te gaan leren en dat zal hij dan ook doen dit jaar. Dit op zelfstandige basis via het Rosseta Stone programma.

Altijd en overal educatie
Hij stelt altijd en overal eindeloos veel vragen. We hebben hem een schriftje gekocht zodat hij het allemaal kan opschrijven en zelf opzoeken want eerlijk? Ik kan hem echt niet meer volgen!

Ik doe het trouwens niet vaak, maar wil je echt eerlijke blogs over hoogbegaafdheid lezen? Dan raad ik je deze link aan van Ilse.

*Hoe ik denk over samenwerkingen kan je hier lezen. Links in het artikel zijn affiliate links. Voor jullie hetzelfde, ik krijg een heel klein percentage als jullie via deze links kopen

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!