Wij deden super veel leuke dingen rond de herfst en ik lijst ze graag voor jullie op zodat jullie dit jaar nog en anders volgend jaar bij gebrek aan inspiratie hier kunnen komen terugkijken. Het was namelijk echt super leuk!!

Om te starten… Naar het bos! Hop hop, bos in en neem een grote emmer mee om al je gevonden herfstschatten in te stoppen. Deze kan je dan thuis fijn gaan ontdekken of mee knutselen. Oké, voldoende herfstschatten gevonden, bewegen gehad en frisse neus gehaald? Naar huis om aan de slag te gaan!

Wat wij deden met onze herfstschatten:
– Een bak vullen met herfstschatten en deze goed bestudeerd. Gevoeld met de handen, bekeken met een vergrootglas en met gekleurde lenzen.
– We hebben ook onderdelen onder de microscoop gelegd.
– We hebben met letters de benamingen van onze herfstschatten gelegd.
– We hebben geteld en gerekend met de herfstschatten. We hebben aantallen vergeleken, aantallen gelegd, vermenigvuldigingen geoefend …
– Met potlood wrijven over de blaadjes.
– We legden de herfstschatten op de weegschaal.

We knutselden ook heel veel rond de herfst. Zowel met onze herfstschatten als gewoon ‘over de herfst’.
– De twee kleuters knutselden een uil uit klei. Eerst de vorm maken aan de hand van een stappenplan, daarna oogjes en snaveltje er in drukken en versieren met pluimpjes. Super simpel en toch leuk en goed voor de motoriek en het inzicht.

– Terwijl de kleintjes dat deden, gingen de twee grootsten aan de slag met de Crayola Crayon pen. Ik mocht de pen testen en ik stond er wat sceptisch tegenover. Zo’n dingen werken hier meestal niet zo goed. Het principe is eigenlijk net zo simpel als het principe van een lijmpistool. Niet zo geschikt voor super jonge kindjes dus. Lucas moest natuurlijk weer testen hoe heet de Crayola Crayon pen wordt en hij bevestigd… Het wordt behoorlijk warm aan de punt zelf 😉

De Crayola Crayon pen zou op heel veel verschillende ondergronden kunnen zoals glas, aardewerk, papier, canvas, hout, krijtbord, …, dus kozen wij voor een test op papier en een kunstwerk op canvas. De jongens tekende met potlood eerst hun tekening op canvas en gingen er daarna over met zwarte stift terwijl ik de pen ging testen op de oefenpapieren die er bij zaten. Op papier ging het super goed en vlot. Op canvas leerden we dat je best meer tijd neemt. Als je je tijd er voor neemt gaat het echt super goed, maar ook met de gejaagde kinderhanden van mijn jongens ging het nog erg goed. Ze moesten verschillende technieken gebruiken zoals lijnen trekken, stippen zetten, het vlak vullen, … Het resultaat werd super leuk. Het gesmolten waskrijt ligt leuk op de canvas waardoor het toch net dat beetje meer geeft aan uitstraling als je het op je kast zet.

Ik schrok er trouwens van hoeveel je toch nog kan kleuren met weinig waskrijtjes. Het is super leuk voor erbij en de Sint gaat hier dan ook nieuwe Crayola waskrijtjes brengen zodat ze er daarna weer mee aan de slag kunnen gaan. De kinderen vonden het immers erg leuk om te doen.

  

  

– We maakten kommetjes uit klei met grote herfstbladen. Eerst rol je de klei uit, vervolgens druk je een blad in de klei, aandrukken, overtollige klei wegsnijden, blad voorzichtig weg halen en je klei in een kommetje leggen zodat het in die vorm kan drogen. Daarna schilderden we de kommetjes.

– Uiltjes maken van dennenappels, dit deden we tijdens ons Suityweekend in Frankrijk. Eerst schilderden ze de dennenappel, daarna oogjes, snavel en pluimpjes bevestigen.
– We tekenden een spinnenweb om de schrijfmotoriek te oefenen en de kinderen kozen zelf hoe ze een spin maakten op hun web.
– Victor knutselde nog een herfstelfje en schilderde een boom waar hij stukjes papier in kleefde.
– Charlotte schilderde een konijn en kleefde er watten op.
– Tijdens het natuurgroepje voor de kleuters werd er een tak versierd met crêpepapier en gingen we stempelen met herftschatten.

 

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!