We hebben afgelopen week ons thema Prehistorie opgefrist. We hebben dit thema vorig jaar uitgebreid behandeld en dit jaar zouden we het Oude Nabije Oosten gaan doen. Maar eerste dus een klein beetje opfrissing om de opstart vlot te laten verlopen. Wie ons op facebook en instagram volgt, zag al dat we wereldoriëntatie heel creatief aanpakken. We gebruiken dan ook geen boeken meer en we schrijven ook geen blaadjes vol met informatie en dat deden we dus nu ook niet.

Je eigen verf maken.
Vroeger hadden ze geen verf. Schilderen deden ze met kalk van de rotsen, assen van vuur of vet. Dat deden wij niet. We maakten wel onze eigen verf zoals ze dat vroeger misschien ook wel konden doen.

Wat heb je nodig?
– Eigeel
– Natuurlijk kleurstoffen zoals bessen of zoals wij het deden, met kruiden.
– Water

Aan de slag!
Je neemt een eigeel en doet er een scheutje water bij. Vervolgens ga je er beetje bij beetje kruiden onder mengen om je mengsel een kleur te geven. Als het mengsel klaar is kan je er mee gaan schilderen. Hou er rekening mee dat je deze verf niet kan bewaren. Je schilderij kan je uiteraard wel een tijdje bijhouden.

Mammoet botten opgraven.
Voor de kleintjes had ik een leuke opdracht. Ik heb een meten met botten set verstopt in aarde en daar moesten ze dan de mammoet botten uitgraven. De botten moesten ze dan sorteren op grootte, dezelfde bij elkaar zoeken, … Voor Victor maakte ik het al iets moeilijker. Zo zijn twee botten van 10 cm evengroot als eentje van 20 cm. Ze hebben zich uitermate goed geamuseerd. En terwijl de kleintjes dat deden, maakte de twee grootsten nog een extra ‘schilderij’ met pastelkrijtjes en de aarde uit de bakken van de kleintjes.

Pottenbakkerij.
Vroeger maakten ze hun eigen potten, schalen, juwelen, … en dat gingen wij dus ook doen. Met klei en steentjes aan de slag. Alleen moest ik de kinderen na afloop nog even uitleggen dat het schrift toen nog niet was uitgevonden 😉 Ze hadden namelijk dingen in hun potjes van klei geschreven.
Ze gebruikten ook elk een andere techniek. Daar waar de ene aan de slag ging met het rollen van klei en deze op elkaar stapelde om vervolgens aan elkaar vast te maken door de klei uit te wrijven, vormde de andere zijn potje vanuit 1 grote klomp klei. Leuk om ze ieder op hun eigen manier bezig te zien.

En terwijl we dat alles deden hebben we de theorie besproken. Verhaal gelezen, zoekprenten bestudeerd, mopjes verteld en info opgezocht. We wilden ook graag nog een museum gaan bezoeken, maar toen werd meer dan de helft van ons gezin ziek en is dat er dus niet meer van gekomen jammer genoeg.

Ik sluit graag af met het favoriete mopje van Thibeau:
Zegt de ene oermens tegen de andere:
– Ken je de mop van dat dacht ik al
– Nee.
– Dat dacht ik al…

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!