Toen we in oktober 2018 in Bray-Dunes verbleven, zijn we een dag gaan afval rapen op het strand. Mijn ogen gingen open en er kwamen tranen in. Zoveel afval.

Ook in onze straat ligt er geregeld afval. Onze vensterbank lijkt wel een verzamelplaats voor afval bij momenten. Onze gemeente houdt nochtans heel regelmatig onze straat proper. We zien geregeld mensen passeren die afval ruimen en toch, toch ligt er zoveel.

Onze kinderen hebben de gewoonte afval op te rapen, maar eerlijk is eerlijk… Al dat afval in mijn eigen vuilzakken, binnenkort bakken steken… Betalen voor een ander zijn afval, dat kon ik echt niet blijven opbrengen.

Ik ging op zoek naar een oplossing en na een foto te hebben gezien in Sofie haar instagramstories ging ik nog een keertje kijken op de website van Mooimakers. Ik bestelde bij hen in het begin van het schooljaar al een leesboek van Marc de Bel en downloade bijhorende werkboekjes over afval. Deze hadden we al goed gebruikt. Ik bestelde nu dan ook 7 grijpers, hesjes en handschoenen. Deze werden gewoon helemaal gratis thuis geleverd. Ik claimde op de website ook een stuk grondgebied om schoon te houden.

In afwachting van de spullen kreeg ik plots een mail van onze gemeente met daarin de boodschap dat er een pakket voor me zou klaarliggen op de dienst milieu en dat ze ons (in samenwerking met MIWA) zouden verzekeren voor ons vrijwilligerswerk als ‘schoon volk’.

We trokken als gezin naar de gemeente en daar kregen we weer grijpers, handschoenen en hesjes. Deze hebben we uiteraard achtergelaten, maar de tas, krijtjes, leuke bordjes voor aan onze fietsen, … hebben we wel meegenomen. Ook kregen we speciale restafval- en PMD zakken mee. Als deze vol zijn moeten we gewoon even bellen of mailen naar de gemeente en dan komen ze deze na afspraak gewoon ophalen. Super goed georganiseerd dus.

Wij gaan vanaf nu proberen om wekelijks onze straat, speeltuintje en andere omgeving van ons huis schoon te maken. Als iedereen nu een beetje helpt dan zal het straatbeeld er snel mooier uitzien, al zou het natuurlijk nog beter zijn als iedereen al zijn rommel gewoon mee naar huis neemt ipv op de grond te gooien.

Doen jullie met ons mee? Kijk op de website van Mooimakers en/of neem contact op met de milieudienst van jouw gemeente. Ik hoop dat ze er net zo geweldig hard hun schouders onder willen zetten als bij ons in Stekene.

Tag me gerust op Facebook of instagram en ik probeer zoveel mogelijk van jullie berichten te delen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!