We zijn nu officieel 2 maanden bezig met het huisonderwijs van Victor. Nu ja, volgens de wet dus aangezien we al veel langer bezig zijn. Ik probeer er al die tijd al de cijfervolgorde tot 10 in te krijgen en het lukte niet totdat ik daarnet plots een geweldige ingeving kreeg en om 18:30 begon met een lesje rond de getallenas tot 10. Een kwartier later kon hij alle cijfers tot en met 10 in volgorde leggen. Tot zover al mijn moeite en energie van de afgelopen maanden die de basis moesten leggen.

Ik heb vast het warm water niet uitgevonden en velen van jullie deden het vast al eens op deze manier, maar ik vond mijn ingeving toch zo geweldig dat ik met jullie ga delen hoe onze zoon zonet de getallenas tot en met 10 leerde in 1-2-3.

Wat heb je nodig?
– 1 meter lat
– Washi- of papiertape
– 11 bordjes of potjes
– Iets dat je kind super lekker vindt, maar ook niet te groot is. Dus geen grote koeken ofzo.
– De cijfers van 0 tot en met 10

Aan de slag!
Alles doe je uiteraard samen met je kind. Je legt de 1 meter lat op tafel en knipt een stukje tape af dat net dat beetje langer is dan 1 meter. Deze kleef je op tafel. Helemaal rechts kleef je nog 2 extra stukjes tape zodat je getallenas op een pijl gaat lijken.

Vervolgens knip je 11 stukjes tape van ongeveer 5 cm af. Victor was te enthousiast dus werd er gewoon in het wild geknipt, dat gaf dan weer een kunstig effect. Het eerste stukje kleef je helemaal links. Dit is waar je getallenas start. Vervolgens kleef je exact om de 10 cm een stukje. Nu is je getallenas af.

Nu neem je je bordjes en leg je op elk bordje een cijfer. Niet in de juiste volgorde leggen! Je laat je kind er evenveel lekkers bijleggen als het cijfer zegt. Daarna laat je de bordjes in de juiste volgorde leggen beginnende met het lege bordje/cijfer 0.

Als alles bordjes in de juiste volgorde staan, verplaats je de cijfers naar de getallenas. Nu komt het leukste. Van al dat lekkers te zien krijg je natuurlijk honger. Je neemt eerst 3 cijfers van de getallenas en doet ze door elkaar, je laat je kind ze terugplaatsen. Voor elke keer hij cijfers terugplaatst krijgt hij lekkers. Ja, ook als het fout is! Je kind doet immers heel erg zijn best.

Je kan nu eindeloos gaan variëren. 3 cijfers, 5 cijfers, niet op elkaar volgende cijfers en tenslotte alle cijfers.

Charlotte deed ook mee met de cijfers tot en met 5.

Omdat het nogal veel snoepjes waren, deed ook Lucas mee. Kon hij toch wel geen enkel cijfer juist leggen zeker. 😉 Gelukkig waren zijn broer en zus er nog om hem te helpen.

Benieuwd wat bij jullie DE truc was om je kind(eren) de cijfervologde aan te leren. Laten jullie het hieronder weten?

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!