NIETS! Helemaal NIETS! Mensen, het zijn kleuters! Een kleuter leert door te spelen. Voor ik menig kleuterleerkracht op mijn dak krijg… Lees even verder.

Ik krijg heel vaak vragen van mensen over wat ze met hun kleuter moeten doen. Welk schema ik aanhoud voor mijn kleuters of welke werkblaadjes ik gebruik. Mensen snappen het niet als ik dan antwoord dat mijn kleuters helemaal niets aangeboden krijgen op papier tenzij ze er zelf om vragen omdat ze het zien van hun oudere broers.

Laat 1 ding duidelijk zijn… Een kleuter leert door te spelen en te doen. Door te ervaren en door zich te verwonderen over de wereld om zich heen. Dingen aanraken, er in knijpen, ze proeven, er aan ruiken, er op gaan staan, door er mee te gooien.

Wat kan je dus met je kleuter doen?
– Lees voor. Niets zo heerlijk als voorlezen en voorgelezen worden. Het is rustgevend en leerrijk. Een betere combinatie kan je niet hebben.
Sensorische bakken geven. Vul een bak met water, rijst, orbeez, maïs, zand, modder, hooi, … en verstop er cijfers, popjes, letters, dino’s, … in.
– Knutselen en daarbij bedoel ik niet van die super fancy knutselwerkjes. Een paar kleurtjes verf, een boel borstels en een stapel papier erbij en klaar. Misschien nog wat onhygiënische wc-rolletjes en een oude eierdoos ertussen en je kleuter is al snel een uur of meer zoet. Best wel in de gaten houden als je meubels en muren geen nieuw kleurtje moeten krijgen op dat moment.
– Gewoon eenvoudigweg tekenen.
– Droog- of natvilten.
– Klei of playfoam doen het ook altijd goed en er zijn online tal van kleikaarten te vinden. Maar in eerste instantie… Laat ze vrij creëren en er zullen de mooiste dingen ontstaan.

– Heb je educatief materiaal staan zoals sets om te sorteren op kleur, vorm, grootte, dikte, … zet het dan gewoon binnen handbereik van je kind. Niet alles tegelijkertijd natuurlijk, maar gewoon 2 of 3 dingen per dag. Als je kind er klaar voor is en er interesse voor heeft dan zal het er automatisch naar grijpen en jij als oplettende ouder kan dan gaan begeleiden als ze daar voor open staan.
– Heb je een al oudere kleuter dan kan je door de dag heen gaan vragen waar die ene letter voorkomt in het woord. Is het de eerste of de laatste? Of staat er een ‘oe’ in poes? Gewoon, af en toe langst je neus weg.
– Voor diezelfde oudere kleuter zijn ook cijfers vaak interessant. Samen bij het 4-uurtje het aantal snoepjes tellen die het mag opeten of als je net iets gezonder leeft dan wij… het aantal druiven of stukjes appel.
– Willen ze werkblaadjes, zorg dan dat je er enkele achter de hand hebt voor als ze er om vragen. Ik denk aan de grote oefenbladen van Doremi of de tijdschriften ervan. In de boekenwinkels vind je ook simpele oefenboekjes of online ‘werkblaadjes kleuters’. Overdrijf er gewoon niet mee. Ze moeten heel hun lagere en secundaire schoolcarrière nog op papier werken. Dat is lang genoeg.

Maar vooral… Laat je kind spelen. Ruim niet de hele tijd achter je kind op. Laat het los. ‘S avonds samen 1 keer opruimen is voldoende, al zijn regels natuurlijk wel zo handig om het een beetje onder controle te houden. Bij ons mag elk kind 1 bak kiezen (5 kinderen = 5 bakken = veel speelgoed). Willen ze iets anders dan moet het eerste eerst opgeruimd worden.

En als je buiten gaat doe dan je kind gewoon niet zijn mooie zondagse kleren aan die hij moet aandoen om naar de bomma te gaan (niet dat mijn kinderen zo’n kledij hebben, maar anderen misschien wel). Dwing ze niet elk soort kruid, bloem of boom aan te duiden, maar laat ze rollen in plassen (waar misschien wel een hondendrol in ligt die je niet zag… Zij die een zoontje heeft die dat nog niet zolang geleden deed weet wat ik bedoel.). Zorg voor voldoende reserve kledij en als je kind met een bloem, blaadje of stukje schors naar je toe komt gelopen dan benoem je dat gewoon en ben je blij met wat je krijgt. Zo leren ze al snel wat het is en geloof mij… Een nieuwsgierig kind stelt vragen… Véél vragen.

Geniet van het samen zijn zonder meer. Zoek je toch nog meer kleuteractiviteiten bekijk dan zeker onze ganse categorie vol met activiteiten voor kleuters.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!