De tuin van Jacob en Thomas is een prachtig boek geschreven door Jaap Vermeiden met illustraties van Trudie Vrolijk en foto’s van Beno Kamp. Waarom ik begin met al die namen? Omdat die mensen echt wel alle credits verdienen.

Toen ik het boek voor het eerst zag passeren op Instagram als nieuw uitgebracht, stond het meteen op mijn verlanglijstje. Toen ik dan ook een tijdje later de vraag kreeg of ik het boek wilde reviewen dan was ik natuurlijk meteen enthousiast. Zij die me volgen op Instagram zagen dan ook menig storie en uiteindelijk een enthousiaste post op mijn profiel verschijnen. Toch vind ik dat het ook een plaatsje verdient op mijn blog.

Het boek bevat tal van verhalen en weetjes over vogels in de tuin. Wij wonen in een dorpskern dus veel vogels vind je in onze tuin niet. We wonen echter wel dicht bij landelijke paadjes en daar vind je natuurlijk wel heel wat vogels. Dankzij het boek kunnen we deze dan achteraf ook helemaal gaan ontdekken en vooral beter leren kennen.

Waarom dit boek?
Nu hoor ik enkelen van jullie denken ‘Ja, maar zo’n boeken zijn er zoveel.’ en ‘Op internet vind je ook die dingen.’ dus verduidelijk ik graag even waarom ik nu zo’n fan ben.

In de eerste plaats is het boek een gewoon voorleesboek. Het leuke van dit voorleesboek is dat het bomvol leuke informatie staat. Terwijl de kinderen dus luisteren naar de verhaaltjes (of ze zelf lezen), leren ze onbewust erg veel over vogels. Leren zonder iets te moeten doen, ideaal!

Is het verhaaltje uit en heeft je kind nood aan meer informatie dan worden de verhaaltjes ook afgewisseld met leuke weetjes over verschillende vogels. Wel moet ik er bijvertellen dat het steeds gaat over vogels in Nederland. Nu ja, het klimaat van Nederland is net zoals dat bij ons in België en dat geldt dus voor de vogels ook.

Denk je na alle verhaaltjes en weetjes dat het boek uit is dan ben je goed mis. Achteraan het boek zijn er nog heel wat pagina’s om zelf aan de slag te gaan. Zo kan je alle vogels die je ontdekt zelf gaan tekenen en zo je eigen logboek maken. Verder vind je ook nog een uitgebreide quiz om toch even te checken of je kinderen wel goed hebben opgelet tijdens het (voor)lezen.

En eigenlijk ga ik eindigen met het beste… Die illustraties!! WAUW!

Creatief aan de slag met het boek!
Nu jullie dit allemaal weten… Wij hebben het boek ook gebruikt voor een creatieve uitwerking. De kinderen typten een gedicht en tekenden en schilderden daarbij een vogel na uit het boek. Het resultaat was verbluffend! Oordeel gerust zelf maar. Ik was in elk geval erg dankbaar voor de inspiratie die het boek ons leverde.

De tuin van Jacob en Thomas kan je hier kopen!

*Links in dit artikel zijn affiliate links. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop. Het boek is gekregen, maar mijn mening is eerlijk.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!