Ik heb 5 kinderen en geef ze alle 5 thuisonderwijs. Ze zijn tussen de 2 en 11 jaar oud en dat wil dus zeggen dat ze alle 5 op een ander niveau les krijgen. En toch krijg ik het voor elkaar… Meestal… Denk ik…

Ik deel dan ook graag 5 van mijn tips.

1. Post-its to the rescue!
Mijn nummer 1 tip. Koop jezelf heel veel post-its. Ik kan me niet in 10 delen en mijn kinderen zijn van het type ‘Als ik het niet kan dan ga ik lekker niets doen tot mama komt helpen.’. Ik ben er zeker van dat er meerdere kinderen last hebben van deze lastige trek. Wel, ik vond voor mijn kinderen dé oplossing. Post-its.

Als mijn kinderen niet meer verder kunnen dan moeten ze van mij een post-it kleven bij de oefening die ze niet kunnen zonder hulp en me even verwittigen. Ik weet dan dat ze hulp nodig hebben, maar zij kunnen door die post-it wel de oefening loslaten en al verder doen met iets anders. Ik kan dan als ik tijd heb gewoon even gaan checken en helpen waar nodig. Uiteraard hou ik wel in de gaten dat ik ze dan niet tijdens het maken van een andere oefening lastig val.

2. Samenwerken!
Samen weet je meer dan alleen en dus zijn opdrachten voor bijvoorbeeld wereldoriëntatie ideaal om ze te laten samenwerken. Ze hebben dan minder snel hulp nodig omdat ze elkaar kunnen helpen.

3. Allemaal hetzelfde, maar op ander niveau.
SmartGames, knutselen, wereldoriëntatie, … het zijn allemaal dingen die je met alle leeftijden tegelijkertijd kan doen, aangepast aan het niveau van het kind. Terwijl de ene alle onderdelen van een bloem moet tekenen tot in detail, kan je andere gewoon vrij een bloem tekenen bijvoorbeeld. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te lijken.

4. De oudsten geven de jongsten les.
De jongsten krijgen bij ons graag les van hun oudere broers en de oudere broers voelen zich super slim en stoer als ze hun kleinere broer of zus kunnen helpen. Dus dat rekenen tot 10 kan je al snel uit handen geven.

5. Loslaten!
Niet elke kind op elke leeftijd kan elke dag evenveel gedaan krijgen of even productief zijn. Niet elk kind van elke leeftijd heeft een even goede dag op dezelfde dag en niet elk kind van elke leeftijd heeft een slechte dag op dezelfde dag. Kortom, laat het los als die ene een slechte dag heeft en zet extra in op die andere die wel een goede dag heeft. Morgen is het vast weer omgekeerd.

En voor je het weet ziet het er zo idyllisch uit als op volgende foto…
Maak jezelf geen illusies… Zo’n momenten duren nooit lang.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!