Ik leerde inmiddels 2 kinderen lezen. De oudste leerde het in het tweede leerjaar, maar ging wel op een half jaar tijd van niet kunnen lezen naar AVI plus en Thibeau leerde lezen toen hij in de derde kleuterklas zat. Beiden leerden op dezelfde manier lezen, hadden dezelfde moeilijkheden en gingen bijna even vlot voorruit.

Ondanks dat Victor verbale dyspraxie heeft en amper kan praten, besloot ik op dezelfde manier te starten. Ik begon met ons zelfgemaakt klikklak boekje en de werkboekjes van Veilig Leren Lezen (tweede maanversie).
Ik moet jullie niet vertellen dat ik al snel leerde dat dat niet werkt.

Eigenlijk werkt geen enkele manier echt voor Victor dus wisselen we heel veel dingen af en 1 van die dingen is tekenen. Doordat Victor niet goed en niet veel kan praten, kan hij dus ook niet luidop lezen. Het is onmogelijk om te begrijpen wat hij leest en dus al even onmogelijk om er uit op te maken of het juist is. Hij zou net zo goed zelf wat kunnen verzinnen.

Om er achter te komen of hij kan lezen pas ik onderandere ‘leren lezen door te tekenen’ toe.

Dit werkt op 2 manieren… Eerst en vooral moet hij natuurlijk nieuwe letters leren. Ik schrijf ze en daarna maken we er een tekening van of we doen het op dezelfde basis als het ‘tekenen met cijfers’ spel van Fundels, alleen moeten we met de letters alles zelf verzinnen. We maken ook veel gebruik van sjablonen. Ik heb blijkbaar nooit foto’s gemaakt als we tekeningen maakten met letters, maar hieronder zie je wat ik bedoel (maar dan met letters).

Daarnaast moet hij woordjes leren lezen. Ik geef een woord en hij zoekt het bijpassende plaatje, dit omdat hij vaak niet weet hoe hij iets moet tekenen. Hij kan zich dat gewoon niet inbeelden, dit maakt het allemaal nog eens extra moeilijk. Nadat hij het plaatje heeft gevonden tekent hij het woord dat ik heb gegeven. Vaak schrijft hij het woord ook nog een keertje over.

De bedoeling is om het zonder de plaatjes te kunnen doen, maar dat is natuurlijk een groeiproces.

Ook als hij later zinnetjes gaat leren lezen gaan we dit blijven toepassen. Beginnen met eenvoudige zinnetjes zoals ‘Aap eet noot.’ en later doen we het met moeilijkere zinnen. Zolang het maar leuk blijft en motiveert om te blijven oefenen.

Een andere manier om te checken of hij kan lezen is door het gebruik van antwoord buzzers. Meer daarover lees je hier op de blog.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!