Samen 10 spelletjes… Er zijn oneindig veel mogelijkheden en varianten, maar wij hebben er 3 in huis die echt heel erg leuk zijn en vooral een succes bij de kinderen.

Frui10
Om te beginnen wil ik starten met het in twijfel trekken met de leeftijdscategorie die het spel zelf aanbeveelt. Het spel zegt vanaf 6 jaar en moeilijker vanaf 9. Ik zeg vanaf 4 jaar en leuk tot 12 jaar (vanwege de snelheid die je aan het spel kan toevoegen) . Het spel groeit dus enorm mee met je kind wat super positief is.

In het spel zitten om te beginnen 2 spellen. Of zo lijkt het toch. Ik kan het uit de handleiding niet direct opmaken, maar voor mij zit er een Frui5 en Frui10 in.

Frui5 is ideaal voor kleuters vanaf 4 jaar die cijfers leren herkennen. Ze kunnen op zoek gaan naar dezelfde cijfers tot en met 5 of ‘samen 5’ zoeken.
Momenteel speel ik dit met Charlotte. We zoeken hetzelfde cijfer.

Fruit10 is dan ‘samen 10’ zoeken of hetzelfde cijfer of… Wij spelen momenteel nog gewoon zoeken naar 2 cijfers die samen 10 vormen, maar de eigenlijke spelregels zeggen je ‘samen 10’ moet zoeken met cijfers uit hetzelfde soort fruit of in dezelfde kleur. Dat is voor Victor nog te moeilijk, maar het brengt wel een extra moeilijkheid voor als hij ouder is. Zo blijft er uitdaging in het spel. De bedoeling is om op het einde zoveel mogelijk kaarten te hebben.

Je kan ook nog andere varianten van het spel spelen zoals ‘samen 7, 8, 9,… , 15’ of ‘Wie kan het hoogste getal maken binnen 1 kleur of soort fruit?’.
Kortom, dit spel heeft vele mogelijkheden en gaat jarenlang mee en dat voor 9,90 euro. Zijn geld meer dan waard als je het mij vraagt.

Te koop bij de Belgische webshop Foozle. Ik heb de dame achter deze webshop al in het echt mogen ontmoeten en er zit heel wat persoonlijkheid en passie in deze webshop.

10 on the spot!
Dit spel is leuk omdat je er eigenlijk al mee aan de slag kan vanaf kleuterleeftijd en zonder het te gebruiken om ‘samen 10’ mee te maken.

De bedoeling is dat je de schijfjes met getalbeelden omgekeerd op tafel legt en dan om de beurt 1 te gaan nemen. Je hebt zelf een dubbelzijdig bordje met op de ene zijde de cijfers en de andere zijde de getalbeelden. Je neemt dan een schijfje in het midden van de tafel en zoekt het vriendje waarmee je samen 10 kan maken.

Maar zoals ik zei kan je dit spel ook al vroeger gebruiken door je kind hetzelfde getalbeeld te laten zoeken als op het bordje of door het getalbeeld bij het juiste cijferbeeld te leggen. Op deze manier kan je het spel heel wat langer gebruiken dan enkel de periode waarin ze leren rekenen tot en met 10.

10 on the spot kan je hier kopen.

I sea 10!
Ook dit spel is aan te passen om al te kunnen spelen vanaf kleuterleeftijd.

De bedoeling is dat je om de beurt een visje omdraait. Zie je als eerste twee of meerdere schijfjes die samen 10 vormen dan mag je ze nemen, maar opgelet! Draai je een schijfje om en staat er geen cijfer maar een haai op dan ben je al je schijfjes weer kwijt en moet je opnieuw beginnen terwijl de andere al de zijne mag houden.

Zoals ik al zei, kan je het ook aanpassen. Zo kan je memory gaan spelen en dezelfde cijfers gaan zoeken of hogere getallen er uithalen en ‘samen (5, 6, 7, …’ spelen in plaats van ‘samen 10’.

Ook haalden wij de haaien er al van tussen omdat alles verliezen niet zo leuk is of als ze willen spelen we dat als je een haai neemt je 1 schijfje van de andere mag nemen om samen 10 te maken met de schijfjes die er al liggen of mag je gewoon een schijfje nemen en bijhouden.

I sea 10 kan je hier kopen.

Ik ben grote fan van spellen die je jaren lang kan gebruiken omdat ze meegroeien met je kind en deze 3 vallen zeker in die categorie.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!