Gratis werkblaadjes, printbare spelletjes, online filmpjes, … het is niet meer bij te houden hoeveel gratis materiaal er ter beschikking wordt gesteld tijdens deze tijden van Covid-19. Ik deelde hier op mijn blog al een aantal links, maar voor deze wil ik toch even een artikel apart maken.

Wat wij gebruiken.
Ik ben hoe dan ook als thuisonderwijzer fan van uitgeverij Die Keure. Ze zijn super vriendelijk voor ons als thuisonderwijzer en denken altijd met ons mee. Ze maken van ons meestal geen uitzondering als het op gratis materialen aankomt die ze delen met leerkrachten. Ik gebruik dan ook verschillende methodes van hen, nu ja… Dat zou ik ondanks hun fijne service niet doen als ik geen fan ben van de methodes zelf hoor. Ik kijk hoe dan ook altijd naar wat bij mijn kind(eren) past. Zo ook deze keer…

Ik gebruik om te leren lezen eerst Veilig Leren Lezen (tweede maanversie) van uitgeverij Zwijssen, maar dit enkel om te leren lezen. Van zodra we kern 3 hebben afgerond haal ik er Mol en Beer bij van Uitgeverij Die Keure. Ja, mijn kinderen ronden 2 volledige methodes af in het eerste leerjaar (over welke termijn dit gaat, dat hangt van het kind af).

Victor zit momenteel halfweg kern 2, maar toen ik tussen de gratis materialen van Die Keure het dorp van Mol en Beer zag staan, downloadde ik nieuwsgierig het programma.

Ik opende het, klikte en was meteen grote fan. Ik sleurde er Victor bij en voor het eerst in weken (maanden) ging hij super enthousiast zijn leren lezen oefenen. De moeilijkheden die we hadden de laatste tijd leken plots verdwenen en daarom dus dit artikel… Omdat ik vind dat iedereen het moet proberen. Het is gratis en proberen kan nooit kwaad. Ook al werk je met een andere methode, het is super leuk oefenmateriaal. De kinderen oefenen zonder dat ze het door hebben en lachen zich een breuk met de dingen die gebeuren in het spel.

Hoe werkt het dorp van Mol en Beer?
Bij het starten van het spel kan je kiezen uit 12 verschillende thema’s. In ons geval moeten we ons nog beperken tot thema 1, maar de meeste kinderen van het eerste leerjaar moeten volgens mij op dit moment toch al gebruik kunnen maken van alle thema’s van 1 tem 9.

Nadat je een thema hebt gekozen krijg je keuze uit 5 domeinen waar je op kan oefenen, namelijk:
– spelling
– taalbeschouwing
– aanvankelijk lezen
– creatief schrijven
– taalschat

Je kiest een domein uit en daarin kan je dan weer kiezen uit 1 of meerdere verschillende soorten spelletjes.

De spelletjes zijn leuk gemaakt en eenvoudig te bedienen door kinderen. Nog leuker is hoe de spelletjes werken. Als de kinderen iets fout aanklikken dan gaat er geen enge, luide ‘bweup’ af of komt er geen rood kruis op het scherm. Nee, er gebeurt iets grappig zoals een papieren vliegertje dat neerstort. Dit antwoord wordt dan uitgeschakeld en je kind kan gewoon net zo vaak opnieuw proberen totdat enkel nog het juiste antwoord overblijft.

Net omdat het zo leuk wordt gebracht, is het ook ideaal voor kinderen met faalangst. Hun fout wordt niet benadrukt, nee het wordt grappig en ze krijgen gewoon keer op keer de kans om het opnieuw te doen zonder dat het kind er kei hard met zijn neus op gedrukt wordt.

Voor wie en voor hoelang?
Na al deze leuke informatie komt het beste van alles. Ik vroeg aan Die Keure of we dit spel ook nog kunnen blijven gebruiken na Covid-19 en dat kan gewoon. Eens het spel gedownload is het blijvend bruikbaar! Nog beter… Het is niet enkel voor scholen en thuisonderwijzers, maar voor elke ouder die het kan en wil gebruiken met z’n kind.

Gewoon naar www.onderwijsdoetertoe.be surfen en het daar downloaden. Simpel en snel.

Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven als wij.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!