Onze kinderen willen al zolang Minecraft, maar deze prutser op het vlak van games krijgt het niet klaar. Ze spelen het dus enkel bij vriendjes. Sorry jongens!

Toen ik een mail kreeg in verband met het bordspel Minecraft Builders & Biomes van Ravensburger was ik natuurlijk meteen fan. Ik wilde dit heel graag testen met de jongens en gelukkig mochten we dat ook doen.

Toen het spel aankwam en ze niet wisten wat ze in die bruine doos zouden ontdekken, gingen ze compleet door het lint toen ze het zagen. Uiteraard meteen gevolgd met een klaagzang of we alsjeblieft nog gingen spelen diezelfde dag. Dat deden we natuurlijk, maar voor ik deze blog kon schrijven, moesten we het toch nog 2 keer spelen. Ik wilde het natuurlijk goed begrijpen voor ik er over zou gaan schrijven.

Toen we het de derde keer konden spelen zonder de handleiding was ik er klaar voor om jullie er alles over te vertellen.

Beginnen bij het begin…
Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar volgens de doos. Dit is ook correct als je volgens de normale spelregels speelt. Het spel is gebaseerd op logische denken en tactiek, maar vooral ook op vooruitdenken. Er is dus toch wel enig nadenkwerk bij en dus ben ik helemaal akkoord met de leeftijdsaanduiding.

Toch is het spel ook voorzien op enthousiaste jongere spelers. Er zijn dus aangepaste spelregels en je kan natuurlijk het spel ook gemengd spelen… Dus de gemakkelijkere spelregels voor de jongere kinderen en de moeilijkere voor de volwassen spelers. Als je het spel met de aangepaste spelregels speelt dan is het volgens mij al doenbaar vanaf 7 à 8 jaar.

Hou rekening met de aandachtsspanne van je kind. Het spel duurt al snel meer dan een half uur, in ons geval meestal een uur zelfs. Het vraagt dus enige tijd concentratie.

Het spel klaarzetten
Maak de tafel vrij, want je zal de hele tafel gebruiken voor het spel. Ik vind dat persoonlijk kei leuk. Dan heb je tenminste wat aan je spel.

Je begint met het plaatsen van 4×4 rijen aan bouwwerken en monsterkaarten. Deze zitten door elkaar en je mag natuurlijk niet zien waar je waar legt. Elke stapel bevat 4 kaartjes. Leg de kaartjes niet te dicht bij elkaar want je moet er nog tussendoor kunnen lopen.

Rond deze kaarten leg je de wapentegels en op de blokbodem bouw je met behulp van de constructiehulp een kubus aan blokken.

Elke speler krijgt een spelersbord, 5 wapentegels in zijn kleur, ervaringsmarker en een speelfiguur.

Tussen de spelers in leg je nog de 8 overzichtskaarten. Zo kan iedereen goed zien wat je in je beurt van acties mag doen en hoe de puntentellingen verlopen tijdens het spel. Er zijn namelijk 3 momenten waarop een puntentelling gebeurd.

Klaar om te spelen.

Spelen maar!
De bedoeling van het spel is om op het einde van het spel de meeste punten te hebben. Deze punten behaal je door dingen te bouwen en monsters te verslaan.

Als het jou beurt is dan mag je 2 verschillende acties uitvoeren. De acties die je kan uitvoeren zijn:
– Blokken pakken
– De bovenwereld onderzoeken (0-2 stappen zetten en kaarten omdraaien)
– Bouwen
– Tegen monsters vechten
– Een wapen pakken

Denk goed na waarop jij het meeste wil inzetten. Wil je bouwen? Dan heb je blokken nodig. Wil je tegen monsters vechten? Dan heb je wapens nodig. Je moet dus goed voorruit denken.

Je kan beginnen met blokken te pakken en daarna naar de kaart wandelen waarvan jij het wil bouwen. Ja, je moet echt wel naast de kaart staan om het te kunnen bouwen. Let wel op. Andere zien welke bouwstenen je pakt en voor je het weet onderscheppen ze je gebouw. Bouw je een gebouw dan gaan de blokken die je daarover hebt gebruikt meteen de doos in.

Wil je toch extra acties of punten verdienen dan heb je wapens nodig. Zorg dat je voldoende wapens hebt voor je tegen de monsters gaat vechten. Draai 3 van je wapens om en als jij evenveel of meer harten hebt dan het monster dan win je. Let op, sommige wapens geven je extra mogelijkheden. Het monster geeft je extra punten op het einde van het spel of een extra actie tijdens jou beurt. Wil je een monster inzetten voor een extra actie dan gaat die daarna de doos in.

Punten tellen
Ik schreef het al… Er zijn 3 momenten waarop er punten worden geteld. Namelijk nadat de eerste laag blokken van de kubus is gehaald, na de tweede laag en tenslotte de laatste keer nadat de derde laag is verwijderd. Je hoeft niet laag per laag de blokken te nemen, het kan dus zijn dat je plots 2 lagen tegelijkertijd weghaalt waardoor er 2 puntentellingen meteen na elkaar volgen.

Tel de punten volgens de overzichtskaarten plus de extra punten goed op en wie de meeste punten heeft wint.

Wat wij er van vinden?
De kinderen en wij zijn razend enthousiast. Ik ben sowieso fan van spellen die wat nadenkwerk vragen. Ik moet zeggen dat ik ook erg verbaasd was over het strategisch spel van onze oudste zoon. Toen we het de tweede keer speelden was hij al helemaal mee met hoe het spel werkt en hij was dan ook een stevige tegenstander. Hij kaapte meermaals een gebouw of blok voor mijn neus weg. Hij had mijn strategie steeds heel snel door.

Het is een spel waar we hier thuis nog heel veel plezier aan gaan beleven en dat nog jaren zal meegaan.

Ondanks dat ik dus helemaal geen kennis heb van Minecraft, ben ik dus wel grote fan van dit bordspel. Zeker een aanrader voor iedereen die houdt van tactische spellen met wat meer nadenkwerk.

Alles netjes opgeruimd.

Waar kopen en wat kost het?
De adviesprijs is 34,99 euro waardoor het niet het goedkoopste spel is, maar het is wel kwalitatief in orde en bevat heel wat spelmateriaal. Zeker een eerlijke prijs. Het spel is verkrijgbaar in de meeste speelgoedwinkels zowel bakstenen winkels als online.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden. Het spel is gekregen, maar mijn mening is eerlijk.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!