Geschiedenis… Het was hét vak bij uitstek om 0 op te halen toen ik naar het secundair ging. Ik moet jullie dan ook niet vertellen dat ik niet de grootste fan ben als het aankomt op mijn kinderen zo’n dingen leren. Met andere woorden… Laat het dan op zijn minst gewoon leuk zijn.

Geschiedenis leren wij doorgaans al knutselend, tekenend, opzoekend, … met zijn alle samen rond de tafel. Nooit droog uit een boek. Voor tussendoor heb ik 2 spelletjes. Gewoon wat random geschiedenis weetjes leren door de spellen te spelen en over die 2 ga ik het in dit artikel hebben.

Timeline
Timeline is een kort spelletje in compact formaat. Je kan het dus makkelijk snel in je tas of zelfs jaszak spelen (naargelang de versie die je hebt). Moet je even wachten dan haal je het boven en kan je even spelen.

Bij Timeline krijgt iedere speler x-aantal kaarten die je om de beurt moet afleggen. Leg je fout af dan gaat je kaart aan de kant en neem je een nieuwe kaart van de stapel. Is het juist dan blijf je kaart liggen in de rij. De bedoeling is dat je je kaart op de juiste plaats op de tijdlijn legt, dus voor of na een andere kaart met een bepaald jaartal.

Er bestaan 4 varianten van, wij hebben ze alle 4. Ze zijn leuk om te combineren zodat je nog meer leert over wat wanneer is uitgevonden en geef nu toe… Wie wil er niet weten wanneer de frieten zijn uitgevonden?

Timeline kan je hier kopen. Let wel op, de multi thema’s versie bevat allemaal kaartjes uit de andere 3 versies. Toch is het geen verzameling van de andere 3 samen. De 3 andere apart aankopen geeft samen meer kaartjes.

Tijdstrijd
Tijdstrijd hebben we al jaren in huis en is 1 van de favorieten van de jongens. Het is een teamspel waarbij je samen wint of verliest. Doet het altijd goed bij ons thuis. Eerlijk is eerlijk… We zijn nog nooit gewonnen, maar het spel is dan ook voor kinderen vanaf 11 jaar en alleen valt er natuurlijk niet te winnen. Toch vinden we het zo leuk dat het heel vaak uit de kast komt. Des te vaker we spelen, des te meer we leren, des te groter de kans dat we ooit wel gaan winnen.

Wat dit spel bevat is eigenlijk heel duidelijk op de doos af te lezen en het klopt ook echt…

Het spel in onderverdeeld in 6 geschiedkundige tijden en in elke tijd zit er 1 monster (ziekte, kwade persoon, …). De bedoeling is dat je deze 6 ‘monsters’ verslaat alvorens je als team verliest.

Om de beurt moet je 1 stap zetten. Elke stap dat je zet gaat samen met een vraag. Beantwoord je de vraag goed dan krijg je een amulet en verplaatst je blokje op de levenslijn zich 2 plaatsen richting groen, is je antwoord fout dan gaat je blokje op je levenslijn 3 plaatsen richting rood. Sta je op het meest groene vakje dan mag je een extra amulet nemen, kom je op rood terecht dan ben je met z’n alle verloren.

Met de amuletten kan je gaan vechten tegen de monsters. Ga je met meerdere spelers naar een monster dan kan je je gewonnen amuletten samen leggen en is de kans op winst veel groter.

Logisch nadenken en vooral een goede tactiek bedenken is dus zeker nodig bij dit spel. Hoe gevaarlijker je monster, des te meer amuletten heb je nodig om te winnen. Je amuletten vermenigvuldigen zich door een worp van de dobbelsteen, maar pas op… Sommige monsters zijn wel héél gevaarlijk.

Er zijn ook speciale amuletten die je kunnen helpen, maar ook amuletten die alles nog moeilijker maken. Kortom een spel vol spanning.

Maar het belangrijkste is dat je super veel leert over de geschiedenis. Met foto’s, vragen, door dingen op volgorde te zetten, … Het is echt een mega aanrader, maar nog maar op heel weinig plaatsen te koop. Zie je het dus ergens te koop staan, niet twijfelen!

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!