Van zodra ik het zag verschijnen, moest ik het hebben… Het monsterlijke microben boek. De kinderen hadden namelijk heel veel vragen en ik ben geen viroloog. Mijn enige oplossing was dus het boek kopen, want internet staat echt te vol met onzin deze dagen en ik had geen zin in platte wetenschappelijke teksten ook niet.

Op basis van de cover met super toffe prenten, was ik er van overtuigd dat dit boek dus dé oplossing ging zijn voor mijn probleem. Door de prenten was ik er ook van overtuigd dat dit boek ideaal zou zijn voor mijn drie oudste kinderen van 6 tot en met 11 jaar.

Mijn eerste indruk
Jullie voelen de bui misschien al hangen vanwege de manier waarop ik het schrijf… Ik was toch wat teleurgesteld. Ik ben zeer kritisch in welke encyclopedieën ik in huis haal omdat mijn kinderen niet zo’n fan zijn van zuiver theoretische teksten. Ik zal er dus niet echt snel kopen. Toen het boek toe kwam bleek dit dus zo’n theoretisch boek te zijn. Helemaal niet zo kinderlijk als de cover doet geloven.

Ik praatte er met enkele anderen over die het boek ook in huis hebben en ik bleek wel de enige te zijn die er een punt van maakte. Nu ja, gelukkig maar voor de auteurs van het boek. Het maakte wel dat ik het boek even aan de kant legde en het liet bezinken.

Een nieuwe kritische blik
Een weekje later nam ik het boek weer vast. Ik las, bladerde en bekeek het deze keer met een kritische blik. Het begon natuurlijk al met mijn foute verwachting, maar laat 1 ding duidelijk zijn… Het is geen kinder-, kinderboek. Als je het aan mij vraagt dan is dit boek voor kinderen die minstens ouder dan 8 jaar zijn en zelfs al meer richting 10 jaar. Heb je dus een kind van deze leeftijd dan kan het zeker wat zijn.

De illustraties zijn geweldig. Ik vind ze leuk en grappig. Ze zijn ook erg mooi getekend. Niet té afgelijnd en strak.

De informatie is duidelijk en helder geschreven. Het is theoretisch maar ik moet ook realistisch zijn… De materie waarover het boek gaat is nu éénmaal geen sinterklaas verhaal. Het gaat nu éénmaal over serieuze dingen en als je daarover iets wil weten en/of leren dan is het boek gewoon echt dik oké. Je vindt er een antwoord op al je vragen over nuttige bacteriën en gemene virussen zoals de cover beloofd en dat is natuurlijk waarvoor het boek bedoelt is.

Na elke hoofdstuk vind je ook een quiz wat het boek toch weer een leuke twist geeft en vooral de theorie breekt op een toffe manier.

Het leukste houdt het boek echt voor het laatste en dat is wat de kinderen ook echt het coolste vinden… ‘Word zelf microbioloog.’ In dit hoofdstuk vind je 5 super toffe proefjes die je samen met je kind kan doen. Oudere kinderen kunnen het natuurlijk helemaal zelfstandig. Ik moet jullie vast niet vertellen dat dit hoofdstuk het favoriete deel van het boek is bij mijn kinderen.

Eindbesluit
Het is een boek is prachtig vormgegeven en voor de prijs van 14,99 euro echt heel mooi. Het is een stevige hardcover met heel wat mooie en kleurrijke prenten. Het boek is als je mij vraagt uitermate geschikt voor elk kind vanaf 8 jaar dat graag duidelijke en heldere informatie krijgt zonder al te veel tralala er rond. Het is zeker een boek dat een grote meerwaarde is voor het onderwijs.

Ik hou het boek dus met veel liefde thuis en het verdient alsnog een terechte plaats in onze boekenkast.

Zelf het boek kopen, maar toch eerst even inkijken? Dat kan via deze link.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!