Onze tweede zoon is wat slimmer dan gemiddeld. Ik loop daar niet zo mee te koop, leuk is dat namelijk niet echt. Hij is heel perfectionistisch, heeft faalangst en vooral heel veel uitdaging nodig. Die uitdaging is dan ook weer niet eender wat, maar van 1 ding is hij enorme fan… SmartGames! Alleen… Hij speelt ze allemaal binnen het uur volledig uit.

Echt waar, het is om onnozel van te worden. Momenteel hebben we er 3 in huis waar hij een week voor nodig had om ze uit te spelen en het zijn dan ook zijn favoriete SmartGames, al is uit wel echt uit bij hem. Ze een tijdje later weer aanbieden heeft weinig zin… Hij speelt ze zo weer uit zonder nadenken alsof hij elke opdracht heeft opgeslagen in zijn hoofd en het maar gewoon even met ‘een klik van de muis’ moet oproepen.

Maar dus… De 3 favorieten (naast IQ-Arrows, die vond hij ook super en daarover kan je alles hier lezen) in volgorde van minst favoriete naar de allerleukste (volgens hem).

JumpIN
Het eerste is eentje dat we al langer in huis hebben… JumpIn. Het is een spelletje dat door velen van ons regelmatig wordt gespeeld. Ik zit trouwens nog altijd in het starter niveau… Echt, het is eentje waar ik maar geen zicht op krijg terwijl de oudste toch al verder is geraakt en Thibeau hem uiteraard al uitspeelde. Op zijn wishlist staat dan ook de nieuwe XXL versie van deze… Alleen… Zomaar kopen en blijven kopen dat kunnen we niet. Hij zal hem dus op zijn wishlist moeten zetten voor de feestdagen eind dit jaar.

JumpIN bevat 3 konijntjes, 3 paddenstoelen, 2 vosjes, een opdrachtenboekje en het spelbord zelf. Het fijne is dat je alles op het spelbord kan zetten en daarna het deksel er over kan doen. Zo hoe je de doos niet bij te houden waardoor het erg plaatsbesparend is in de kast. Ideaal wat mij betreft.

De bedoeling is om de konijntjes naar hun holletjes te brengen zodat ze veilig zijn voor de vossen. Dit doe je door met het konijntje over de vossen, paddenstoelen of andere konijntjes te springen. De vossen kunnen naar boven en beneden of links en rechts bewegen.

De gewone versie heeft een ideaal reisformaat. De XXL bevat dan weer 1 konijntje en 40 opdrachten meer. We verwachten dus ook dat de XXL moeilijker is van zodra het vierde konijn erbij komt. Vandaar de zoon zijn hoge verwachtingen, hij vindt de gewone versie al zo leuk.

JumpIN is trouwens voor kinderen vanaf 7 jaar.

Anti-Virus original
Eentje dat lang op mijn lijstje stond, er kwam omdat het op mijn man zijn therapie lijst stond en uiteindelijk werd aangeslagen door zoon 2… Anti-Virus original. Het spel lostte alle verwachtingen in. Het is leuk, uitdagend en gaat lang mee. Van deze hebben we de gewone versie, maar er is ook een reisversie. De gewone versie bevat 11 ipv 9 puzzelstukken, maar is voor zover ik verder kan zien hetzelfde als de reisversie. Meer puzzelstukken is volgens mij ook gelijk aan meer uitdaging en moeilijker, maar of dat echt zo is dat weet ik natuurlijk niet. Ik heb de reisversie nog nooit zelf gespeeld.

De opzet is simpel… Verwijder het rode, kwaadaardige virus door de puzzelstukken te verschuiven. Verschuif de stukken in eender welke richting om zo de puzzel op te lossen, maar de witte puzzelstukken moeten op hun plaats blijven liggen.

Het klinkt eenvoudig en saai, maar deze is mijn persoonlijke favoriet en de nummer 2 favoriet van de zoon. Ikzelf zit aan de laatste opdrachten van het junior niveau en ga dus bijna richting expert. Niets vergeleken bij de zoon die het spel na een week had uitgespeeld. Het is echt niet zo simpel als het lijkt en als je het mij vraagt echt het ideale SmartGame voor volwassenen. Als je dus een SmartGame zoekt dat je wilt spelen terwijl je kinderen een andere spelen dan kan ik deze echt aanraden.

Anti-Virus original is voor kinderen vanaf 8 jaar.

ZigZag Puzzler
Het SmartGame dat volgens onze zoon het allerleukste is, meer nog… Het SmartGame dat hem voor het eerst deed fronsen bij een denkspel en dat dan nog wel vanaf de eerste opdracht. Maar ook het SmartGame dat mijn man deed zeggen ‘Ik heb zin in de SmartGames therapie.’

Gek genoeg ziet het er niet zo super mega cool uit of mega indrukwekkend met diertjes of popjes of … Nee, een simpele dubbelzijdige basis en wat ‘tetris’ blokjes. Het is de uitdaging dat er voor zorgde dat deze SmartGame tot favoriet werd bekroond bij zowel mijn man als tweede zoon.

Toen we de Zig Zag Puzzler binnen kregen ging eerst Thibeau ermee aan de slag. Hij raakte niet verder dan starter 4, toen was het mijn man zijn beurt… Starter 6 en dat kon de zoon niet laten gebeuren. Zo geschiedde dat er een wedstrijdje werd gestart. Om ter eerste beide zijden uitspelen. Na een dikke week was de zoon de winnaar, zijn papa blijft voorlopig steken in de Junior versie aan beide zijdes al begint Expert achter de hoek te komen piepen.

Nog even over die beide zijdes en wat nu eigenlijk de bedoeling is van het spel… Mijn enthousiasme even weg steken en to the point komen, sorry. Bij de blauwe zijde is het de bedoeling om een piramide te bouwen met de blokjes, bij de witte moet je een zigzag maken. Dit doe je door de blokjes zo op en in elkaar te puzzelen dat er geen enkel stukje meer uitsteekt. Simpel concept, maar niet zo eenvoudig als het lijkt.

ZigZag Puzzler is dan ook voor kinderen vanaf 12 jaar bedoelt en dat lijkt me ook echt wel te kloppen, tenzij je dus zo’n gekke tienjarige in huis hebt als ik.

ZigZag Puzzler komt dus met het dubbelzijdige speelbord, 9 kleurrijke blokjes en 2 opdrachten boekjes van elk 40 opdrachten. 1 boekje voor 1 zijde. Het spel is compact en het meegeleverde deksel zorgt ervoor dat alles goed bij elkaar blijft en je het spel dus makkelijk in je tas kan meenemen. Zo heb je altijd iets bij de hand op restaurant, op reis, in een wachtzaal, …

Praktische info…
JumpIN is voor 14,99 euro verkrijgbaar in de webshop van SmartGames zelf.
Anti-Virus original kan je bij SmartGames aankopen voor 22,99 euro.
ZigZag Puzzler koop je bij SmartGames voor 14,99 euro.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden. ZigZag Puzzler is gekregen, maar mijn mening is eerlijk.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!