Het kleurenmonster… Geen kleuterjuf die het lieve, warrige monster niet kent en ook menig ouder weet over welk monster ik het heb. Er zijn tal van boeken over, een spel en tal van online downloads. Ik ga jullie wat meer vertellen over de spullen die ik heb… Namelijk het bekendste boek van het kleurenmonster (in het Frans en het Nederlands), het spel en de downloads van Juf Sara.

Het pop-up boek…
… is prachtig! Echt, grote pop-ups van degelijke kwaliteit. Heldere kleuren, mooi getekend, aantrekkelijk, … Ja, ik ben echt enthousiast.

Je vindt het boek niet onder de titel ‘Kleurenmonster’, maar onder de titel ‘De kleur van emoties’. Het boek kost 24,95 euro en is elke cent meer dan waard als je kleuters in huis hebt. Al kocht ik heel bewust de Franse versie voor mijn oudere kinderen. Zo konden ze de teksten vergelijken en hun Frans dus bijschaven op zelfstandige basis.

Het boek begint met een monster dat 5 verschillende kleuren door elkaar heeft. Rood, groen, blauw, geel en zwart. Elke kleur staat voor een emotie. Het boek beperkt zicht dus tot blij, kalmte, verdriet, angst en boos zijn. Zo is het niet te ingewikkeld voor jonge kinderen.

Het boek begint met het kleurenmonster dat helemaal in de war is en geen rust vindt. Samen met een meisje gaat hij zijn emoties sorteren in potjes om zo te kunnen ontrafelen wat hij nu werkelijk voelt. Welke emotie hij dan op het einde van het boek heeft? Dat laat ik jullie graag zelf ontdekken, maar het einde is wel verrassend.

Door samen met jonge kinderen het boek te lezen, leren kinderen meer over hun emoties. Ze leren wat je graag wil doen of voelt bij een bepaalde emotie zoals springen, dansen, lachen, … als je blij bent.

Het kleurenmonster bordspel
Van zodra het op de markt kwam, stond het kleurenmonster bordspel hoog op mijn lijstje. Ik was dan ook superblij toen Charlotte het van mijn ouders cadeau kreeg met kerstmis.

De opzet is zoals bij het boek… Het monster is in de war en zit vol kleuren welke gesorteerd moeten worden. Jij moet met behulp van een dobbelsteen de emoties verzamelen en in het juiste potje stoppen. Het leuke aan het spel is dat het een echt teamspel is en bijna onmogelijk om het te verliezen. Dat laatste vind ik wel fijn voor een spel dat gemaakt is voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Omgaan met verliezen bij spelletjes kan altijd later nog en daar zijn andere spelletjes genoeg voor.

Hoe het spel werkt? Je rolt met de dobbelsteen. Gooi je 1 of 2 dan verplaats je het monster 1 of 2 stappen in een richting naar keuze. Je vertelt dan iets dat voor jou bij de emotie past waarop je beland bent. Die moet je echt elke keer doen. Ligt er nog een kleurenschijfje van de emotie dan mag je deze nemen en moet je deze proberen in het juiste potje te stoppen. Je moet in het begin dus gokken, maar vanaf dan vooral goed onthouden waar welk potje staat. Draai je een potje om waarvan de kleuren allemaal door elkaar zitten dan moet deze omgekeerd blijven staan. 3x zo’n potje is het spel verloren en het kleurenmonster dat verward achterblijft.
Heb je het juiste potje dan stop je het schijfje in het potje. Bij een fout potje leg je het schijfje weer op het spelbord en zet je het genomen potje weer correct op het plankje.

Gooi je met de dobbelsteen een spiraal dan moet je 2 lege potjes van plaats verwisselen. Gooi je het meisje dan zet je het meisje bij het kleurenmonster en mag er een potje met allemaal verschillende kleuren weer omgedraaid worden zodat je meer kans maak om te winnen.

Het spel is echt gemaakt voor jonge kleuters. Door het spel te spelen gaan ze nadenken wat hen blij, verdrietig, bang, boos of rustig maakt. Je kan het spel zelf uitbreiden door hen dan te laten nadenken over wat ze bijvoorbeeld kunnen doen als ze zo blij of boos of… zijn.

Je bent samen gewonnen als je alle emotieschijfjes in het juiste potje zitten alvorens er 3 potjes met verschillende kleuren zijn omgedraaid.

Downloads van juf Sara
Juf Sara is een juf die ik al geruime tijd volg op Facebook en Instagram. Toen ik voor het eerst aan de slag ging met het boek van het kleurenmonster, wilde ik er wat meer mee doen dan enkel het boek lezen en er over praten. Het toeval moest lukken dat net die periode juf Sara op Instagram iets postte over het kleurenmonster.

Ik heb me toen meteen lid gemaakt van haar bestandengroep op Facebook en de bestanden gedownload waar we al veel plezier aan hebben beleefd.

De download bevat:
– Een schaduwspel
– Kleuren mengen
– Telkaarten
– Wasknijperspel
– Een bordspel

Ik deel van deze dan ook helemaal geen foto’s omdat alle eer haar toekomt en ik jullie het dus graag zelf laat ontdekken, maar heb je kleuters in huis dan is het zeker een aanrader.

Update: Na het posten van dit artikel kreeg ik van De Droomklas te horen dat ze ook bestanden hebben. Ik ben gaan kijken, heb ze gedownload en ja, mijn printer ging meteen aan de slag. Omdat ik ze dus leuk vind, deel ik dan ook graag de links naar haar Instagram waar je de uitwerking van het thema kan vinden en haar bestanden groep waar je de bestanden kan downloaden.

De download bevat:
– Kaartjes met de emoties op
– Legkaarten voor fiches (kleuren leren)
– Verschillende soorten puzzels
– Letterkaarten om letters te leren die bij de emoties passen.

Het zijn totaal andere downloads dan die van Juf Sara en dus zeker een zeer leuke aanvulling.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!