Ik koop ze nooit echt bewust zelf. Leren tellen tot 5 of 6 kan je gewoon met heel veel dingen in het dagelijkse leven en toch sluipen de telspelletjes voor kleuters binnen en heb ik er nooit spijt van. Ik ga vertellen over 3 totaal verschillende spelletjes die ik gebruik en eigenlijk wel héél erg leuk zijn om in huis te hebben om toch voor de nodige afwisseling te zorgen.

Zelf gemaakt!
Ik heb ze jaren geleden al gemaakt, toen om mijn oudste kinderen te leren splitsen. Inmiddels worden ze niet meer enkel gebruikt om te splitsen, maar ook voor de jongsten om te leren tellen.

Deze is heel gemakkelijk om zelf te maken… Alles wat je nodig hebt zijn ijslolly stokjes, degelijke magneettape (dus niet die dunne op zo’n plakband rolletjes, maar echt dikke), wasknijpers en magnetische fiches (of paperclips).

Je kleeft een stuk magneettape op de ijslolly stokjes en schrijft op de wasknijpers de cijfers van 1 tot en met 5 (of 10 of …). Vervolgens plaats je de wasknijper op het ijslolly stokje en moet het kind er het juiste aantal fiches op hangen.

Snel, simpel en leerrijk. Meer moet je niet hebben toch?

Of wel…

Pet Five
Dit spel kregen we voor Nathan zijn tweede verjaardag van 2 super goeie vriendinnen. Ik was zelf niet van plan het te kopen al had ik het wel al zien staan natuurlijk aangezien het uit 1 van mijn favoriete kleine webshops komt waar ik wel vaker iets durf kopen, toch ben ik erg blij dat ik het nu in huis heb. Charlotte speelt het ontzettend graag, al is het voor haar al net iets te gemakkelijk omdat ze voor staat als het op cijfertjes aan komt. Ik heb het spel dan ook wat aangepast voor haar zodat ze er toch mee kan blijven spelen.

Pet Five leert je kind tellen tot 3 of 5. Die kan je aanpassen door de kaarten tot en met 5 er uit te laten en enkel die tot en met 3 te gebruiken. Je gebruikt dan ook een andere (bijgeleverde) dobbelsteen. De bedoeling is dat je dobbelt met de dobbelstenen (cijfers en dieren) en dan het juiste kaartje omdraait. Zo moet je alle dieren naar huis brengen.

Je kan er ook memory mee spelen. Je moet dan 2 kaartjes van hetzelfde aantal en soort dieren omdraaien.

Ik maakte het moeilijker door memory te spelen met Charlotte op een andere manier. Ze moet dan 2 kaartjes omdraaien en die moeten samen 5 opleveren. Zo leert ze optellen tot 5 ipv gewoon te tellen.

Pet Five kan je bij Foozle kopen.

Zippy Racers
Deze hebben we zelf gekocht omdat ik hem er zo leuk en schattig vond uitzien en toen destijds me ideaal leek om te spelen met Victor en ik had gelijk. Meer nog… Hij is een succes bij het hele gezin, ook al is het spel voor kinderen vanaf 4 jaar bedoeld.

Zippy Racers is een spel met 3 racende slakken die om ter eerste al hun bloemblaadjes willen verzamelen. Dit doe je door te dobbelen en je slak het juiste aantal plaatsen vooruit te bewegen. Dat voortbewegen gebeurt niet op een spelbord, maar door de slak uit te rollen. Elke slak is namelijk een rolmeter die tot 6 gaat.

Het leuke is dat het spel verschillende variaties heeft.

Voor de allerkleinsten
Hierbij speel je enkel met de kleuren. De bedoeling is om ter eerste al je eigen blaadjes te verzamelen.

De gewone spelregels maken het spel iets uitdagender.
Je begint met de startcirkel neer te leggen en daar je slak op te plaatsen. Nu kan het racen beginnen alleen moet je nu je bloemblaadje ook omdraaien en doen wat het zegt. Bij de regen mag je nog een keer gooien, het klavertje vier laat je naar een andere bloem van keuze gaan, de zon stuurt je weer naar start en de maan die laat je een beurt overslaan.

Racen met de slakken.
Je plaatst dan de slakken op de startcirkel en voor elke slak verderop een bloemblaadje. Daarna gooi je om de beurt met de dobbelsteen om je slak te verplaatsen en wie het eerst bij zijn bloemblaadje raakt is de winnaar. Je kan je parcour zo lang maken als je zelf wil en zelfs obstakels plaatsen waar de slakken rond of over moeten.

Het leuke aan Zippy Racers is dus vooral dat je het niet aan tafel moet spelen, maar gewoon door gans de ruimte. Je maakt je speeloppervlak zo groot als je zelf wil.

Zippy Racers kan je hier kopen.

Wil je kleuter net wat meer uitdaging? Kijk dan zeker even naar mijn artikel over ‘samen 10’ spelletjes. Daar vind je namelijk ook variaties in de spellen zodat je er al mee aan de slag kan gaan als je bijvoorbeeld ‘samen 5’ wil leren.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!